Opleidingen details TNO Child Health, team Onderwijs en Professie
Actuele ontwikkelingen & Omgaan met privacy (en de rol van de opleider) (ID nummer: 385540)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Jeugdgezondheidszorg613-2-2020 t/m 12-2-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

We beginnen de dag met een interactieve presentatie over actuele ontwikkelingen in en rond de opleiding. Daarbij is aandacht voor de stages en een twee onderdelen van het kaderbesluit 13 maart 2019 (ingangsdatum 2020): wijziging CanMeds competentieprofiel en vormgeving van de tweejarige kwaliteitscyclus. Afhankelijk van (deels vooraf) door opleiders gestelde vragen, komen ook andere onderwerpen aan bod.

Vanaf 11.15u staat het hoofdthema van de dag Omgaan met Privacy centraal. Jeugdartsen worden in de uitoefening van hun beroep nogal eens geconfronteerd met dilemma’s rond privacy. Denk bijvoorbeeld aan ouders die willen lezen/zien wat hun kind van 16 jaar invult in een vragenlijst. Of een vader die inzage wil in het dossier van zijn zoon van 12, terwijl moeder (ouders zijn gescheiden) dat pertinent niet wil. Wat moet en kan, is soms heel duidelijk, maar soms ook niet. Hoe te handelen in zogenaamde ‘grijze gebieden’?  Tijdens de opleiding tot jeugdarts leren aios hoe zij, in het belang van het kind, kunnen handelen. Hierbij is een goede aansluiting van het instituutsonderwijs en het leren in de praktijk van de JGZ van belang. Over deze aansluiting en uw rol als praktijkopleider gaat deze terugkomdag. Tijdens de terugkomdag wordt ingegaan op de wettelijke kaders (o.a. AVG) die met aios worden besproken en de gereedschappen die zij krijgen aangereikt voor het handelen in situaties waarin privacy (mogelijk) in het geding is. Net als uw aios gaat u zelf aan de slag met het analyseren van (door opleiders en de docent aangereikte) casuïstiek op het terrein van privacy. Door zelf te doen ontwikkelt u een beeld van het leerproces dat uw aios doorloopt. Bij het bespreken van casuïstiek wordt steeds de link gelegd met hoe opleiders hun aios in soortgelijke situaties kunnen begeleiden. Het delen van ervaringen over ‘wat werkt en wat niet werkt’ is een belangrijk aspect. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de basiscondities voor het goed kunnen uitvoeren van uw opleidersrol.

Aan het eind van de terugkomdag:

bent u op de hoogte van de actuele stand van zaken en ontwikkelingen m.b.t:

  • de stages (met een accent op de aanpalende/klinische stage)
  • twee componenten van het kaderbesluit (maart 2019): het gewijzigd competentieprofiel en de tweejarige kwaliteitscyclus;
  • heeft u antwoord gekregen op vooraf ingediende vragen over ontwikkelingen in en rond de opleiding.

heeft u uw kennis m.b.t. kaders (o.a. AVG) en gereedschap voor de JGZ-beroepspraktijk opgefrist;

heeft u inzicht in wat en hoe aios in het instituutsonderwijs leren over ‘omgaan met privacy’;

beschikt u over handvatten voor de begeleiding van aios bij en ter voorkoming van situaties waarin privacy in het geding is.

heeft u samen met uw collega-opleiders geadviseerd over optimalisering van de aansluiting instituutsonderwijs en het leren in de praktijk.

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
20191218 Werkboek tkd 13 februari 2020.pdf19-12-2019 14:17245 KB
385
HoofdniveauSubniveau
M&GJeugdgezondheidszorg
26-11-2020
Locatie

13-2-2020
Tijd9:30 - 16:40
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Uitvoering van bijscholingen, trainingen en workshops m.b.t. arts M&G, profiel JGZ

Schipholweg 77-89
2316 ZL
Leiden
Postbus 3005
2301 DA
Leiden
0888666270