Opleidingen details UMC Utrecht, Julius Centrum - Expertisecentrum Palliatieve Zorg Utrecht
Scholing palliatief redeneren (KWASA) (ID nummer: 385508)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 321-3-2021 t/m 28-2-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Interdisciplinaire samenwerking en communicatie rondom het symptoommanagement van patiënten in de palliatieve fase blijft een uitdaging in de 1e lijn en verpleeghuizen. Om de samenwerking te verbeteren binnen het multidisciplinaire team wordt in het KWASA project een werkmethode ontwikkeld. Deze werkmethode is gebaseerd op twee gebruikte Goede Voorbeelden palliatieve zorg, namelijk Signalering in de Palliatieve Fase (SPF) en Besluitvorming in de Palliatieve Fase (BPF). Beide werkmethoden zijn gebaseerd op het palliatief redeneren, een toegepaste vorm van het klinisch redeneren met uitgangspunten van de palliatieve zorg. Het palliatief redeneren structureert het denken en handelen in de palliatieve fase en ondersteunt bij het maken van een proactief beleid.

De integrale werkmethode wordt ontwikkelend en geïmplementeerd in de 1e lijn en verpleeghuizen. De eerste stap van de implementatie is een scholing palliatief redeneren. Deze scholing wordt gegeven voor het hele multidisciplinaire team, dus iedereen die bij de zorg voor een patiënt betrokken is.

Inhoud/leerdoelen scholing:

  • Algemene principes palliatieve zorg: definitie, ziektebeloop palliatieve fase, het spectrum van de palliatieve zorg (ziektegerichte palliatie, symptoomgerichte palliatie, stervenfase, nazorg),
  • Markeren van de palliatieve fase (surprise question);  
  • ACP (Advanced care planning) gesprekken;
  • Palliatief redeneren theorie en oefenen aan hand van een casus uit de praktijk.
(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma scholing palliatief redeneren_KWASA_v2.pdf18-1-2021 18:34334 KB
0
Tijd09:00 - 11:00
Locatie
OpmerkingenSCHOLING VOOR THUISZORG ORGANISATIES. IVM met COVID-19 is nog geen definitieve data gepland voor de scholing; wel gaan we ervan uit dat deze vanaf begin maart DIGITAAL gaan plaatsvinden.

Tijd9:00 - 11:00
Locatie
OpmerkingenSCHOLING VOOR VERPLEEGHUIZEN. IVM met COVID-19 is nog geen definitieve data gepland voor de scholing; wel gaan we ervan uit dat deze vanaf begin maart DIGITAAL gaan plaatsvinden.

In 2015 is binnen het UMC Utrecht het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Utrecht (EPZU) ingericht, met daaromheen het consortium palliatieve zorg Midden Nederland, het Septet. Het EPZU heeft tot doel binnen het UMC Utrecht palliatieve zorg in samenwerking tussen divisies vorm te geven. Het Septet consortium is een samenwerking tussen EPZU en regionale ziekenhuizen, huisartsen, thuiszorgorganisaties, psychosociale instellingen (o.a. Helen Dowling Instituut), verpleeghuizen. Ook aanbieders van onderwijs zoals de HU, ROC’s, Integraal Kankercentrum Nederland en de universiteit voor Humanistiek zijn aangesloten. Het Septet richt zich op het boven tafel krijgen van actuele vragen in de palliatieve zorg , daar samen beleid op maken en onderzoeks- en innovatieprojecten uitvoeren.

Heidelberglaan 100
3584 CX
Utrecht
Huispostnummer Str. 6.131 Postbus 85500
3508 GA
Utrecht
+31 6 31119097