Opleidingen details MST-Nederland/België

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

5-daagse MST opleiding (ID nummer: 385486)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie3230-3-2020 t/m 29-3-2023
K&J/OG opleiding - behandeling 1830-3-2020 t/m 29-3-2023
K&J/OG opleiding - diagnostiek930-3-2020 t/m 29-3-2023
K&J/OG opleiding - extra literatuurstudie1130-3-2020 t/m 29-3-2023
K&J/OG opleiding - overige taken530-3-2020 t/m 29-3-2023

Inhoud opleiding

De 5-daagse MST opleiding is de basisopleiding voor een MST-therapeut en MST-supervisor. Tijdens de opleiding leert de MST-therapeut te werken volgens de probleemoplossingsmethode en de 9 behandelprincipes van MST, waaraan alle interventies die worden uitgevoerd in de MST-behandeling moeten voldoen. Ook maakt de MST-therapeut een begin met het (verdiepend) leren van de verschillende therapeutische vaardigheden en de inzet van de methoden en principes in de therapeutische relatie met alle systemen. De therapeut leert daarbij zoveel mogelijk gebruik te maken van evidence-based technieken en interventies, vanuit de (cognitieve) gedragstherapie, de strategische en structurele gezinstherapie (waar onder meer vormen van oplossingsgerichte psychotherapie vallen), Contingency management (bij middelenmisbruik) en farmacotherapie (bijvoorbeeld voor ADHD). Wat betreft de technieken en interventies kan gedacht worden aan het trainen van opvoedingsvaardigheden, relatietherapie, systemische interventies binnen en buiten behandelsessies, individuele (cognitieve gedrags-) therapie met de jongere en/of ouder, ontwikkelen van een steunend netwerk voor ouders, behandeling van middelengebruik, beoordeling van vrienden en vrije tijd van de jongere en het ontwikkelen van pro-sociale alternatieven, consulteren en trainen van leraren of werkgevers, coördineren van activiteiten tussen gezin, school, justitie en andere instellingen.

 

Opzet opleiding

De opleiding bestaat uit 5 opleidingsdagen, gegeven door 2 of 3 verschillende trainers (zie draaiboek onder ‘4. Algemene informatie’ ‘Informatie trainer(s)’. Naast uitleg over de theorie wordt tijdens de opleiding veelvuldig gebruikt gemaakt van rollenspelen en oefeningen waarin de deelnemers actief participeren. De opleiding wordt afgesloten met een examen. De deelnemer wordt na het volgen van deze opleiding en behalen van het examen gecertificeerd als MST-therapeut.

 

Leerdoelen

 • Het verkrijgen van kennis over de visie en werkwijze van Multisysteem Therapie (MST):
  • De theoretische en empirische onderbouwing van MST.
  • Kennis van de samenhang en oorzaken van delinquent gedrag en middelenmisbruik.
  • Kennis van de manier waarop assessment (diagnostiek) plaatsvindt binnen het analytisch proces van MST van gezin, leeftijdsgenoten, school, individu en sociale ondersteuning, en kennis van interventies die in MST worden gebruikt.
  • Kennis van assessment en interventies die worden ingezet ten behoeve van een sterke samenwerking met stakeholders.  
 • Het verkrijgen van inzicht in je eigen rol als MST-therapeut:
  • Therapeuten vertrouwd maken met de theoretische, empirische en klinische grondslagen van het MST-model en hen helpen deze grondslagen in hun werk op te nemen.
  • Therapeuten leren om casussen en interventies te conceptualiseren in termen van de MST-behandelprincipes.
  • Therapeuten leren om de do-loop (het analytisch proces van MST) te gebruiken om casussen te conceptualiseren en interventies te ontwerpen en te implementeren.
  • Het omschrijven van de rol van MST-therapeuten bij de voortdurende kwaliteitsverbetering.
 • Het leren van vaardigheden om specifieke taken van een MST-therapeut uit te voeren:
  • Therapeuten mogelijkheden bieden om te oefenen met MST-assessment strategieën en interventies.
academici en HBO-ers
Cursus
 Inleidend
 Verdiepend
6
25
ja
0
29,5
Toetsing
Deelnemers aan de opleiding moeten:
• In dienst zijn bij een organisatie met een erkende MST certificering.
• Een functie hebben als MST-therapeut of MST-supervisor in een MST-team.
• Beschikken over een WO opleiding in de psychologie of pedagogiek, of een relevante HBO opleiding met gerichte VO (voortgezette opleiding) en WO werk- en denkniveau.
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
Tijd9:00 - 17:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenGeen open inschrijving

Tijd9:00 - 17:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenGeen open inschrijving

Tijd9:00 - 17:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenGeen open inschrijving

Locatie
OpmerkingenGeen open inschrijving. Zoals aangegeven en uitgelegd onder het kopje ’Overige opmerkingen’ zal deze uitvoering digitaal plaatsvinden i.v.m. de anti-Corona virus maatregelen.

MST-Nederland is licentiehouder voor Multi Systeem Therapie (MST) in Nederland en België. Doelstellingen zijn het realiseren van landelijke dekking van het programma, bewaking en monitoring van de kwaliteit, het verzorgen van MST opleidingen, boosters en consultaties, en het doen van onderzoek & ontwikkeling. Onze visie is dat ieder kind en ieder gezin recht heeft op MST en een goed toekomstperspectief.

Multisysteemtherapie (MST) is een intensieve vorm van behandeling voor jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen. MST voorkomt uithuisplaatsing in gesloten jeugdzorg of justitiële jeugdinrichting. Behandeling vindt in de thuissituatie plaats, is altijd op maat en richt zich op het hele gezin en op alle levensgebieden: thuis, school, vrije tijd, vrienden.
De MST behandeling is bewezen effectief en erkend op het hoogste niveau, door onder meer Blueprints, het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en het Ministerie van V&J.
Tevens zijn er verschillende adaptaties (varianten) van multisysteemtherapie, bijvoorbeeld bij kindermishandeling (MST-CAN voor kinderen van 6-18 jaar) en grensoverschrijdend seksueel gedrag (MST-PSB).

Daviottenweg 40
5222 BH
Den Bosch
+31 (0) 73 2100 501
Selecteer een bestand aub.