Opleidingen details Denkfysio

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Kibler & Sciascia: The scapula: function, dysfunction, evaluation and treatment (ID nummer: 385078)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemeen kinesitherapeutisch1814-5-2020 t/m 31-12-2020

Sinds de laatste 5 jaar, blijft de wetenschap consequent volhouden dat een scapulaire dyskinesie geen blessure of musculoskeletale diagnose is. Hoewel, in de meeste gevallen, zou scapulaire dyskinesie eigenlijk vergelijkbaar beoordeeld moeten worden als bijvoorbeeld de diagnose ‘patellar tracking’ van de knie. 

Dit gegeven wordt toegejuicht door recentelijk onderzoek dat heeft ondervonden dat wanneer de scapulaire musculatuur optimaal werkt dit positief invloed heeft op de schouderfunctie.


Verder is door recentelijke wetenschap ondervonden dat de klassieke testen die men nu gebruikt om scapulaire dyskinesie aan te tonen niet correct zijn. Het gevolg hiervan is dat er geen up-to-date theorie en handelingen worden aangeleerd tijdens professionele scholingen en academische programma’s. 

Concreet is het doel van deze scholing dat de fysiotherapeut kennis vergaard gebaseerd op recentelijke wetenschap over de klinische redenatie van scapulaire klachten.

Het is van groot belang dat de functie en dysfunctie van de scapula volledig begrepen wordt door fysiotherapeuten. Dit omdat Scapulaire dyskinesie benaderen met onvoldoende of verkeerde kennis over de spierfunctie en een scapulaire dysfunctie zien als een pathologie in plaats van ‘gewoon’ een fysieke abnormaliteit kan leiden tot verkeerde behandelprotocollen een verminderde uitkomst in de schouder-revalidatie.

De volgende punten worden tijdens deze scholing verhelderd voor de deelnemers: de scapulaire functie, scapulaire dyskinesie, de rol van de scapula in schouderblessures, hoe dysfunctie van de scapula wordt beoordeeld middels klinisch onderzoek en ten slotte hoe de revalidatie van scapulaire klachten juist op te bouwen.

Subdoelen:

- Het benoemen van de actieve spieren in de scapulaire beweging, in zijn normale functie. Evenals het differentiëren van hypertone en hypotone spieren in een dysfunctionele scapulaire beweging. 

- Het leren van specifieke klinische testen om scapulaire dysfunctie te herkennen.

- Bediscussiëren en herkennen dat verandering in pijn(beleving) invloed kan hebben op het behandelverloop en daarmee de behandeluitkomst. 

- Het uit kunnen leggen van de ‘kinetic chain philosophy’ met betrekking tot schouder-revalidatie. 

- Het behandelen van scapulaire dysfunctie middels ‘kinetic chain-based’ (klinische redenering) oefeningen.

Ben Kibler:
Dr. Kibler is board-certified in Orthopedic Surgery. He provides services in shoulder, sports medicine, workers compensation, and surgical procedures. Dr. Kibler’s professional interests include shoulder surgery, including the treatment of scapular dyskinesis (scapular muscle imbalance), the upper extremity, shoulder pathology, scapula, acute knee injury surgery, sports medicine and arthroscopic surgeries of the knee, shoulder, ankle, and elbow, and biomechanics of tennis.

Aaron Sciascia:
Assoc Professor
Doctor of Philosophy - University of Kentucky (2016)
Master of Science - University of Kentucky (2002)
Bachelor of Science - University of Delaware (2000)
Expert Areas: Shoulder evaluation and treatment, return to sport, patient-reported outcome measures, kinetic chain assessment and rehabilitation
11
485
Tijd09:00 - 17:00
LocatieHerentals (BE) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
Locatie6511AA (NL) (Toon kaart)

Tijd08:30
LocatieHerentals (BE) (Toon kaart)

In de fysiotherapie bestaat er niet zoiets als één waarheid. Het is een uitdaging om te blijven leren. Om ons vak goed uit te voeren zoeken wij, als Denkfysio, verder dan de gebaande paden. We bestuderen de nieuwste ontdekkingen wereldwijd en bevragen de huidige aanpak. Zo houden jij en ik elkaar scherp en investeren we samen in de toekomst van ons vak zowel online (via artikelen, webinars en vak inhoudelijke discussies) als offline (via events, scholing en trainingen).

Nieuwe Marktstraat 54D
6511 AA
Nijmegen
0615271912
Selecteer een bestand aub.