Opleidingen details Euregionaal Congresburo / Centrum voor Educatie en Supervisie
Congres - Omgaan met regels in de praktijk (ID nummer: 384895)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Psychodiagnostisch Werkenden511-6-2020 t/m 10-6-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In de hulpverlening en het onderwijs loop je dagelijks tegen massa's regels aan.

Hoe kun je het maximale voor je cliënt / leerling voor elkaar krijgen, zonder daarbij over de grenzen van de regels heen te gaan? Hoe zorg je dat je enerzijds niets verweten kan worden en anderzijds dat je je werk goed doet? Hoe neem je beslissingen in ingewikkelde situaties zonder je door angst voor de (juridische) gevolgen te laten leiden? Hoe gebruik je de regels in het voordeel van jezelf en je cliënt / leerling?

Op dit congres zullen de sprekers, die allen een juridische achtergrond én zeer uitgebreide ervaring in de hulpverlening / onderwijsbegeleiding hebben, ieder een of meerdere concrete casussen doornemen met de deelnemers. Daarbij wordt steeds stilgestaan bij hoe dingen in de praktijk gaan en hoe je je in zulke situaties tot alle wetten, regels en regeltjes kunt verhouden. En dan op een dusdanige manier dat het je niet hindert in je werk. Je zult zien dat je de regels vaak zelfs in je voordeel kunt gebruiken.

Dus geen droge juridische kost, maar lekker met z'n allen een hele dag stoeien met casuïstiek onder leiding van nationale experts die de praktijk van dichtbij kennen.

Leerdoelen:

  • Hoe neem je zorgvuldige beslissingen die je in het ergste geval voor een rechter kunt verantwoorden?
  • Vrijwillig, dwang en drang: waar lopen de grenzen tussen deze hulpverleningsvormen, wat kun je, wat moet je en wat mag je?
  • Wat moet je weten over de manier waarop je als hulpverlener persoonlijk aansprakelijk kunt zijn in professionele situaties?
  • Wat mag er wel en niet in mijn dossiers staan? Wat moet erin staan? Wie heeft daar toegang toe en onder welke voorwaarden?
  • Hoe kun je balanceren tussen goede hulpverlening, familierecht en strafrecht bij seksueel geweld en misbruik?
  • Hoe zit het met ouderschap en gezag? En hoe zit dat dan na scheiding? Bij pleegzorg? Bij adoptie? Wat betekent dit voor het delen van informatie met beide partners?
  • Wanneer moet je zwijgen en wanneer mag (of moet!) je spreken als hulpverlener? Balanceren tussen vertrouwen, goed hulpverlenerschap en privacyregels.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
CliƫntondersteunersRegisterplein
GezinshuisoudersRegisterplein
GGZ-agogenRegisterplein
Jeugdzorg pedagoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2 3
Nee
 CliĆ«ntondersteuners
 Gezinshuisouders
 GGZ agogen
 Maatschappelijk werk
 Psychodiagnostisch Werkenden
 Sociaal Agogen
 Sociaal Werkers
Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Aanbieder van studiedagen, symposia, congressen, cursussen, workshops en trainingen op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs.

De Mandel 2a
6227 CS
Maastricht
043-2057962