Opleidingen details Zorgacademie Erasmus MC
Nascholing hematologie voor verpleegkundigen en andere zorgprofessionals (ID nummer: 384526)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Oncologie513-3-2020 t/m 12-9-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze nascholing wordt georganiseerd door de afdeling Hematologie van het Erasmus MC in samenwerking met de Erasmus MC Academie voor verpleegkundigen en andere zorgprofessionals die werkzaam zijn binnen de hematologische setting.
De ochtendsessie start met  lezingen over de autologe en allogene stamceltransplantatie, waarin de procedure en de (zorg)aspecten worden toegelicht aan de hand van casuistiek. 
Hierna volgt een lezing over  de autologe stamceltransplantatie waarin wordt ingegaan op de medische aspecten, de ervaringen en de nazorg.  Na de pauze wordt door een verpleegkundig specialist de problematiek en nazorg bij een allogene stamceltransplantatie besproken. Tijdens de laatste lezing van de ochtend staan de nieuwe ontwikkelingen en toekomst op transplantatiegebied centraal. 
Tijdens de middagsessie kan de deelnemer twee keuzes maken uit vijf verschillende  workshops:

Steuntje in de rug
A. Spelt, verpleegkundige en ondersteuningsconsulente (Erasmus MC, Rotterdam)

Tijdens deze sessie krijg je inzicht in de problematiek waarmee patiënten na de transplantatie behandeling worden geconfronteerd. 


Zoeken naar de juist match
dr. J. Somers (Sanquin en Erasmus MC, Rotterdam)

Tijdens deze sessie gaan we in op de factoren die een rol spelen bij het zoeken  naar een geschikte donor. Tot welke leeftijd mag gedoneerd worden? Hoe te handelen wanneer de patiënt geen contact heeft met zijn verwanten? Hoe zit het met de privacy van de donor? Hoe verloopt de donorkeuring en hoe worden de belangen van een donor geborgd? Wat als de donor afgekeurd wordt voor donatie?

Cellen verzamelen en meer
P. Mutsaers (Erasmus MC, Rotterdam)

CAR T-celtherapie is een veelbelovende nieuwe optie voor behandeling van lymfklierkanker en ALL. Ook zijn er studies gaande bij andere hematologische ziektebeelden. Tijdens deze sessie zullen de indicaties en het afname- en bewerkingsproces samengevat worden. De focus zal echter liggen bij de opname van de patiënt voor deze behandeling. Naast de voorbereiding en infusie zal met name aan de orde komen wat er kan gebeuren na infusie.  

De proef workshop: smaakverandering bij patiënten
I. de Greef en Novotel (Rotterdam)

Na radio- en chemotherapie of een stamceltransplantatie kunnen patiënten tijdelijk of langdurig een veranderde smaak- en speekselproductie ervaren. Met een aantal basisrecepten en kruiden kunnen patiënten hun maaltijden smaakvoller krijgen. Tijdens deze workshop wordt er achtergrond informatie gegeven. 

Kunst en muziek als medicijn!
Y. Peschier en M. van der Heijde- Keijzer, kunstzinnig therapeut en muziektherapeut (Erasmus MC, Rotterdam).

Patiënten kunnen veel baat hebben  bij de verwerking van het hun ziekte door zich te uitten op een creatieve en muzikale wijze. Tijdens deze sessie kan je ervaren wat er tijdens ons contact met de patiënt wordt gedaan. En wat deze vorm van therapie kan bijdragen aan de welbevinden van de patiënt. Laat je verrassen en inspireren door klank en kleur. Laat je verrassen en inspireren!

                                                                                              

 

 

13-3-2020
Tijd9:00 - 17:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

Academisch ziekenhuis

Dr. Molenwaterplein 40
3015 GD
Rotterdam
Postbus 2040
3000 CA
Rotterdam
0107043863