Opleidingen details Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG
18e Groninger Symposium Systeemziekten (ID nummer: 383952)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Reumatologie57-2-2020 t/m 7-2-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Ochtendsessie: Checkpoint inhibitors oncologische immunotherapie
Behandelingen met immuun checkpoint inhibitie nemen momenteel een grote vlucht in de oncologie. Naast sterk verbeterde overlevingskansen voor patiënten met o.a. melanomen en longkanker geeft de behandeling zeer frequent bijwerkingen. Deze bijwerkingen, ook wel Immune Related Adverse events (irAE) genoemd,  kunnen mild zijn en bestaan uit gewrichts- en spierklachten, maar ook ernstig zijn en zich uiten in orgaan specifieke ziektebeelden als colitis en nefritis. Bart Jan Kroesen, medisch immunoloog,  gaat in op het mechanisme achter het ontstaan van de  irAE. Liesbeth Brouwer, internist reumatoloog, bespreekt met u het spectrum van de irAE en Mark Eijgelsheim, internist nefroloog, bespreekt aan de hand van praktijkvoorbeelden het beloop van renale irAE en welke evaluatie op renaal gebied noodzakelijk is bij een verdenking hierop. Alle drie de sprekers hebben UMCG breed meegewerkt aan irAE protocollen en zullen deze met u delen.
 
Na de lunch: Lifestyle
Wat en hoeveel we eten, hoeveel we bewegen en hoeveel stress we ervaren zijn allemaal factoren die grote invloed hebben op onze gezondheid. “Lifestyle” heeft een grote invloed op ons immuunsysteem en daarmee ook op het ontstaan en beloop van ziekten, inclusief systemische auto-immuunziekten. In deze sessie zullen een aantal lifestyle factoren de revue passeren. Steeds duidelijker wordt het dat het microbioom in de darm een grote rol speelt bij gezondheid en ziekte en we beginnen langzaam te begrijpen hoe dat komt. Vitamine D, dat we vooral opdoen als we buiten in de zon zijn, speelt niet alleen een belangrijke rol bij botaanmaak, maar is ook essentieel voor tal van immunologische processen. Dat bewegen belangrijk is voor hart en bloedvaten is bekend, maar op welke manier beïnvloedt dat het beloop van de ziekte?

Tot slot: Infectiepreventie
We weten dat patiënten met een systemische auto-immuunziekte een verhoogd risico lopen op het krijgen van infecties. Enerzijds ten gevolge van de ziekte zelf,  anderzijds ten gevolge van de immuunsuppressiva die soms jaren worden toegepast voor de behandeling van de ziekte. We willen er alles aan doen om te voorkomen dat patiënten infecties krijgen. Voorkomen is in dit geval beter dan helen. Over het algemeen geldt dat patiënten eerder overlijden aan de gevolgen van een infectie dan aan de gevolgen van de ziekte . In drie mooie presentaties wordt u geïnformeerd over  het principe “do not harm”.

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Nederlandse Internisten Vereniging (NIV)KNMG-GAIA
Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT)KNMG-GAIA
1 2 3
(Meerdaags) Congres
Bestand  
WI002 Programmacursussympned.pdf9-12-2019 13:2963 KB
175
Assistenten in opleiding kunnen deelnemen tegen een tarief van 95 euro.
Tijd10:00 - 17:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG

Hanzeplein 1
9713 GZ
Groningen
Postbus 30.001
9700 RB
GRONINGEN
050-3611402