Opleidingen details KNMG district Amsterdam/Noord-Holland
Nieuwjaarsbijeenkomst Hoogte- en Dieptepunten (ID nummer: 383899)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 327-1-2020 t/m 6-1-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Nieuwjaarsbijeenkomst Hoogte- en Dieptepunten

Op dinsdag 7 januari 2020 organiseert KNMG district Amsterdam / Noord-Holland een nieuwjaarsbijeenkomst met het thema ‘Hoogte- en Dieptepunten’. De avond zal in het thema staan van gezondheidszorg op hoge hoogtes en diepe dieptes. Welke medische problemen kunnen optreden tijdens bergbeklimmen en duiken? Twee experts op het gebied van respectievelijk hoogten en diepten: Remco Berendsen en Jan-Jaap Brandt Corstius, zullen ons meer vertellen over hun expertise. Voorafgaand aan de lezing zal er gelegenheid zijn om vragen te stellen aan het districtsbestuur naar aanleiding van het jaarverslag over 2019 dat vanaf eind december op de website te lezen zal zijn (https://www.knmg.nl/overzicht-districten/amsterdam-noord-holland/informatie.htm).

Sprekers:

Remco Berendsen is cardiothoracaal anesthesist in het LUMC en is tevens gespecialiseerd in berggeneeskunde. Hij doet onderzoek naar de effecten van hoogte (hypoxie) op het lichaam en hoe hiermee om te gaan en is instructeur voor de Mountain Medicine cursus.

Jan-Jaap Brandt Corstius is inspanningsfysioloog bij de Scott Haldane Foundation, een organisatie die zich richt op Hyperbare- en Duikgeneeskunde en hierin ook geaccrediteerde cursussen faciliteert.

 

Leerdoelen:

De leden die de bijeenkomst hebben bijgewoond, kunnen na afloop:

  1. Het ontstaansmechanisme van hoogteziekte en duikerziekte benoemen.
  2. De symptomen van hoogteziektes (AMS, HAPE, HACE) en duikerziektes (als barotraumata, decompressieziekte, stikstofnarcose, hypo- en hypercapnie) herkennen en behandeling hiervan initiëren, organiseren dan wel toepassen.
  3. Onderscheid maken tussen de aandoeningen die specifiek te maken hebben met hoogte en duiken, die niet specifiek aan hoogte of duiken gerelateerd zijn maar daar wel door beïnvloed kunnen worden en aandoeningen die geen relatie met hoogte en duiken hebben.
  4. Patiënten het uitleggen wanneer zij niet geschikt zijn voor activiteiten/vakantie op grote hoogte of duiken.
  5. Het belang van gericht preventief medisch onderzoek uitleggen.
(Meerdaagse) Nascholing
0
gratis voor leden KNMG (dus ook leden De Geneeskundestudent), introducés €15
Tijd18:45 - 22:30
Locatie
OpmerkingenLocatie wordt nader bekend gemaakt

Artsenfederatie KNMG:

-maakt zich sterk voor verantwoorde medische zorg;

-behartigt de gemeenschappelijke immateriële belangen van ruim 59.000 artsen en studenten geneeskunde;

-vormt met zeven medische beroepsverenigingen en de vereniging van geneeskundestudenten de grootste organisatie van en voor artsen in Nederland.

In 2017 is district Amsterdam/Noord-Holland ontstaan uit de fusie van drie voormalige districten: Noord-Holland Noord, Spaarne & Amstel en Amsterdam. Voor onze ruim 10.000 leden organiseren wij jaarlijks cycluslezingen in de drie voormalige districten, andere diverse lezingen en een nieuwjaarsborrel. Voor onze toekomstige artsen is er de Pubquiz en de 2 jaarlijkse Martinus van Marum prijsuitreiking.

Ons doel is om een ontmoetingsplaats te zijn voor artsen waar laagdrempelig kennis en contacten uitgewisseld kunnen worden. Elke lezing wordt dan ook afgesloten met een netwerkborrel.

Mercatorlaan 1200
3528 BL
Utrecht
0648784463