Opleidingen details SmartEducation - MovingSmart BV
SMARTEDUCATION: Heup- en liespijn bij voetballers – Rob Langhout & Igor Tak (ID nummer: 383761)
 (0) 

Beoordeling per persoon

Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch2418-6-2020 t/m 31-12-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inhoud :

De incidentie van voetballers met liesklachten lijkt wel rechtevenredig te zijn met de populariteit van de sport. Voetballers met heup- en/of liespijn kunnen kinesitherapeuten al eens voor een uitdaging stellen. Dat komt omdat er enerzijds vaak onduidelijkheid bestaat over het diagnostisch proces maar anderzijds, en vooral, over welke behandelstrategie op dat moment de beste is. Hoe zorg je ervoor dat je die competitief ingestelde voetballer zo snel en zo sterk mogelijk weer op de grasmat krijgt?

Tijdens deze tweedaagse masterclass is er veel aandacht voor theoretische principes rond diagnostiek en behandeling, die op een gestructureerde wijze de revue zullen passeren. Het diagnostische en therapeutische proces wordt belicht vanuit de meest recente inzichten en internationale consensus. Er is hierbij ook veel aandacht voor de individuele factoren van de sporter.

Een sportspecifieke analyse van het gezondheidsprobleem met een sporthulpvraag is essentieel om tot goede resultaten te komen. De diverse bestaande behandelmethodieken inclusief oefentherapie en hun effectiviteit worden onder de loep genomen en gewikt en gewogen.

Vanuit de analyse van het sportspecifieke probleem volgt het behandelplan. Specifieke technieken en hands-on mogen niet ontbreken in dit verhaal. Het mag niet verbazen dat effectief communiceren én handelen een grote rol zullen spelen in een optimale uitkomst en resultaat bij deze patiëntengroep en jouw reputatie!

Leerdoelen :

De cursist:
-Kent de relevante anatomie van de heup-liesregio in relatie tot de meest gezien klachtenbeelden bij actieve sporters.
-Kent de relevante pathologieën en kan deze conform de recente evidentie ordenen
-Kent de diverse behandelstrategieën t.a.v. de relevante pathologieën
-Kan de individuele keuzes ten aanzien van diagnostiek en behandeling beredeneren vanuit een ruime blik op het gezondheidsprobleem (there is no “one size fits all”)
-Vergroot zijn vaardigheden ten aanzien van het uitvoeren van het klinisch onderzoek en behandelplan volgens de laatste inzichten (oefentherapie, manuele therapie, …)
-Vergroot zijn inzicht in het hoe en waarom van de nieuwste diagnostische en therapeutische mogelijkheden zoals het gebruik van motion capture en sensomotorische trainingsmethodieken

Doelgroep van de cursus : Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen, podologen en osteopaten

Inbegrepen : Syllabus, lunchbuffet en koffiepauzes.


Rob Langhout is geboren (1960) en getogen in Nijmegen (NL). Hij studeerde manuele therapie in Amersfoort (SOMT University of Physiotherapy, diploma 1991) en is daar docent wervelkolom. Tevens is hij als docent verbonden aan het Nederlands Paramedisch instituut (NPi). Hij werkte als fysiotherapeut bij de St. Maartenskliniek in Nijmegen (afdeling Orthopedie en Reumatologie 1985-1995) en werkt sindsdien als mede-eigenaar en manueel therapeut in de 1e lijn bij Fysiotherapie Dukenburg Nijmegen.
Zijn belangstelling voor sportbiomechanica heeft geleid tot onderzoek van de voetbaltrap en van liesblessures, tot publicatie van een aantal artikelen in peer-reviewed tijdschriften en tot voordrachten op (inter-) nationale congressen. Hij promoveerde in juni 2019 aan het AMC-UvA/ACES in Amsterdam. Samen met Igor Tak (Utrecht) ontwikkelde hij bewegingssensoren om de techniek van de individuele sporter ‘on the pitch‘ te kunnen analyseren en sportblessures in een sport specifiek kader te plaatsen. Rob maakt als consultant deel uit van de medische staf van KRC Genk.

Rob Langhout is geboren (1960) en getogen in Nijmegen (NL). Hij studeerde manuele therapie in Amersfoort (SOMT University of Physiotherapy, diploma 1991) en is daar docent wervelkolom. Tevens is hij als docent verbonden aan het Nederlands Paramedisch instituut (NPi). Hij werkte als fysiotherapeut bij de St. Maartenskliniek in Nijmegen (afdeling Orthopedie en Reumatologie 1985-1995) en werkt sindsdien als mede-eigenaar en manueel therapeut in de 1e lijn bij Fysiotherapie Dukenburg Nijmegen.
Zijn belangstelling voor sportbiomechanica heeft geleid tot onderzoek van de voetbaltrap en van liesblessures, tot publicatie van een aantal artikelen in peer-reviewed tijdschriften en tot voordrachten op (inter-) nationale congressen. Hij promoveerde in juni 2019 aan het AMC-UvA/ACES in Amsterdam. Samen met Igor Tak (Utrecht) ontwikkelde hij bewegingssensoren om de techniek van de individuele sporter ‘on the pitch‘ te kunnen analyseren en sportblessures in een sport specifiek kader te plaatsen. Rob maakt als consultant deel uit van de medische staf van KRC Genk.

Igor Tak behaalde hij in 1996 zijn Bachelor Fysiotherapie in Utrecht. Naast zijn klinische werk als adviserend fysiotherapeut in de eerstelijns gezondheidszorg, heeft hij in 2000 zijn MsC Fysiotherapie en Revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven afgerond en in 2013 zijn MsC Sportfysiotherapie in Breda (NL).
Hiervoor had hij jarenlang als adviserend sportfysiotherapeut gewerkt, voornamelijk op het gebied van sport- en orthopedische revalidatie. Hij is sinds 2012 mede-eigenaar van “Fysiotherapie Utrecht Oost”, een multidisciplinaire kliniek voor bewegingsstoornissen in Utrecht. In 2018 behaalde hij zijn PhD (“Hip and groin pain in athletes; morphology, function and injury from a clinical perspective”) aan het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) / Academic Centre voor Evidence Based Sports Medicine (ACES). De basis van deze wetenschappelijke reis was en is nog steeds een intensieve samenwerking met collega Rob Langhout (Nijmegen), adviserend manueel therapeut en ervaren docent bij het Master-programma voor manuele therapie. Dit heeft geresulteerd in meerdere publicaties in internationaal erkende peer-reviewed tijdschriften.
Naast zijn huidige klinische werk en onderzoek, geeft Igor les over sportfysiotherapie en revalidatie van aan sport gerelateerde musculoskeletale blessures. Hij heeft gepresenteerd op nationale en internationale conferenties en was de coauteur van de KNMG Richtlijn voor Acute Knieblessures en het Beroepscompetentieprofiel Sportfysiotherapeut, beide voor het KNGF.
14
540
 
Tijd09:00 - 17:00
LocatieLeuven (BE) (Toon kaart)

 SmartEducation - MovingSmart BV
 (23731) 

Moving Smart BV is een voortrekker in postacademische vorming voor kinesitherapeuten en andere zorgverstrekkers. Met Stijn De Mot en Robbie Billen aan het roer, herdefinieert onze onderneming zorgverlening door kennis, groei en ondernemerschap.
Van SmartEducation's toonaangevende vorming en Echografie Vlaanderen's specialisatieopleidingen, tot SmartPractice's expertise in praktijkmanagement willen we onze sector naar een hoger niveau tillen.
Bij Moving Smart BV sta jij centraal in onze missie voor een gezondere toekomst. Welkom bij onze familie, waar jouw passie onze sector positief verandert!

Sluisstraat 79
3000
Leuven
+32468029719