Opleidingen details Vereniging Arts en Leefstijl
DEMEDICALISEREN BIJ DM TYPE 2 (ID nummer: 382710)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Diabetes Zorg216-12-2019 t/m 15-6-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

NASCHOLING DEMEDICALISATIE

ONDERWIJSKUNDIGE VERANTWOORDING              

26-11-19

 

 

Inleiding en relevantie

Medicatie afbouwen, demedicaliseren of ontpillen. Opeens zoemt het rond. Patiënten vertellen op social media en televisie hoe ze ‘eerst negen pillen namen, en nu nog maar één per dag’, hoeveel energieker zij zich voelen en hoe hun kwaliteit van leven is toegenomen sinds ze minder slikken, spuiten en smeren. 

Een paar jaar geleden spraken huisartsen, medisch specialisten en paramedici er nauwelijks over. Nu kijken steeds meer zorgprofessionals naar hun voorschrijfgedrag en vragen ze zich af of het ook anders kan. Ze zoeken naar informatie en delen praktijkervaringen tijdens intervisie, op congressen en in publicaties. Of zoals één van de leden van Vereniging Arts en Voeding laatst zei: ‘het wordt tijd dat we ophouden de studie geneeskunde ‘medicijnen’ te noemen’. Onderzoekers versterken verder het geluid van patiënten en zorgprofessionals. Een groeiende stroom wetenschappelijke literatuur toont aan dat het kan: minder medicatie en meer gezondheid door voeding, beweging, ontspanning en slaap gericht in te zetten. Binnen de reguliere geneeskunde maakt leefstijl als medicijn opgang.    

 

In opdracht van ZonMW bundelden in 2017 onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit van Groningen actuele kennis over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten[1]. Zij concludeerden: ‘voedingsmaatregelen kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten en kunnen in belangrijke mate bijdragen aan gezondheidswinst. De grootste gezondheidswinst is haalbaar bij de behandeling van cardio-metabole ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en nierziekte). Gezonde voeding heeft niet alleen een positief effect op de chronische ziekte, maar ook op de algehele gezondheid. Voeding biedt daarmee een uniek voordeel boven farmacotherapie.’ 

De uitkomst van deze kennissynthese is koren op de molen van Vereniging Arts en Voeding. Wij zetten ons in voor volledige implementatie van leefstijl als medicijn in de gezondheidszorg. Als het aan ons ligt zijn leefstijlinterventies, tussen nu en tien jaar, waar mogelijk eerste keus behandeling bij chronische aandoeningen. Wat ons betreft maken patiënten en hun artsen samen bewuste en wetenschappelijk onderbouwde keuzes in leefstijl, medicatie en andere behandelingen en worden geneesmiddelen zo min mogelijk en zoveel als nodig voorgeschreven. Want laten we hier geen misverstand over bestaan, wij zijn een groot voorstander van voedings- en andere leefstijlinterventies, maar we realiseren ons ook dat andersoortige behandelingen waaronder geneesmiddelen vaak medisch noodzakelijk zijn. 

 

Vereniging Arts en Voeding krijgt veel vragen over medicatie-afbouw. Een belangrijke vraag  

is hoe medicatie-afbouw eruit kan zien in de praktijk. Wie doet wat, bij wie, waar en wanneer, hoe en waarom? Net als het opbouwen van medicatie, verschilt dit uiteraard per aandoening en zijn er verschillen tussen patiënten. De aard en de ernst van de ziekte en de symptomen spelen hierbij een rol evenals de karakteristieken van de persoon die het aangaat en zijn of haar persoonlijke situatie. 

 

Om dit te concretiseren hebben een aantal experts een handleiding geschreven, welke in september 2018 zal worden gepubliceerd. De handleiding demedicaliseren bij diabetes type 2 is in 2017 en 2018 ontwikkeld door dr. Nynke van der Zijl (huisarts, Vereniging Arts en Voeding), Elise Kuipers(diëtist, zorggroep CHAGZ en zorggroep ROHA Amsterdam), Mariette van Veen-Bouman(diabetesverpleegkundige, Stichting Langerhans), Nicole de Groot (praktijkondersteuner huisarts, Keer Diabetes2 Om) drs. Tamara de Weijer (huisarts, Vereniging Arts en Voeding), dr. Simon Verhoeven(huisarts, Stichting Langerhans) en prof.dr. Henk Bilo (internist np, Stichting Langerhans). Melanie Uytendaal (diabetesverpleegkundige, zorggroep ROHA) en Sandra van Strijp (diabetesverpleegkundige, zorggroep CHAGZ) stonden mede aan de wieg van dit initiatief en coöperatie VGZ maakte het financieel mede mogelijk.

 

De auteurs van de handleiding stellen dat het document niet zonder scholing kan worden toegepast. Vereniging Arts en Voeding organiseerde in 2017 verschillende geaccrediteerde nascholingen over diabetes type 2 in samenwerking met Langerhans. Deze herhalen we op verzoek. Als belangrijke aanvulling organiseren we nu de nascholing demedicalisering, in het bijzonder gericht op de bovengenoemde handleiding. Actuele informatie over de handleiding staat op onze website www.artsenvoeding.nl. 

 

Inhoud  

Het onderwerp van de nascholing is: 

Demedicaliseren bij Diabetes Type 2. 

 

De objectiviteit en kwaliteit van deze nascholing wordt gewaarborgd door gebruik te maken van adequate actuele wetenschappelijk bronnen waarbij ook de beperkingen worden besproken. 

 

Leerdoelen

De deelnemer

·      weet wat een koolhydraatbeperkte interventie inhoudt, welke in en exclusie criteria belangrijk zijn en welke voorwaarden essentieel zijn voor de start van deze interventie bij de T2DM patiënt.

·      kent het stappenplan voor de afbouw van medicatie bij T2DM.

·      weet hoe dit praktisch toegepast dient te worden in de spreekkamer

·      past direct bovenstaande kennis toe met behulp van patiënten casussen (workshop) zodat de opgedane kennis direct en adequaat in de praktijk toegepast kan worden.

 

Doelgroep: 

Huisarts, specialist, arts Ouderengeneeskunde, POH,  diabetesverpleegkundige, diëtist en apotheker

 

 

 

 

Studiebelasting en materiaal: 

De studiebelasting is in totaal 3 uur en 10 minuten zonder pauze. 

Voor deze nascholing hoeft geen studiemateriaal te worden aangeschaft. Het materiaal voor de workshop wordt tijdens de scholing verschaft aan de deelnemers. 

 

Programma:

18.00 uur             Inleiding

18.10 uur             Voedingsprincipes en leefstijlinterventie

19.05 uur             Demedicalisatie in de praktijk 

20.00 uur             Pauze

20.20 uur             Workshop met casuïstiek 

21.00 uur             Afsluiting

 

Programma-onderdelen:

 

Inleiding

In de inleiding wordt de deelnemer welkom geheten en het programma kort toegelicht. Er is ruimte voor huishoudelijke mededelingen

 

Voedingsprincipes en leefstijlinterventie

Wat is een koolhydraatbeperkte leefstijl interventie? Hoe wordt dit nu in NL toegepast? en wat zijn de resultaten? Waarom is dit een goede behandeloptie voor de T2DM patiënt? In dit onderdeel worden het doel van de toepassing van de koolhydraatbeperkte leefstijlinterventie besproken en voedingsprincipes hier omtrent.  

 

Demedicalisatie in de praktijk

Het stappenplan uit de handleiding wordt besproken en toegelicht. Wat zijn belangrijke punten/uitzonderingen?  De toepassing van het stappenplan in de praktijk wordt uitgebreid toegelicht en ondersteund met patiënten-casussen en ervaringen. Interactie gewenst. 

 

Workshop 

In de workshop gaat de deelnemer zelf oefenen met het stappenplan aan de hand van patiënten-casussen. De deelnemer maakt zelf een afbouwplan bij de casus. 

Werkvorm: verschillende groepen krijgen verschillende casussen: ze formuleren na 35 min (in 5 min) met elkaar de knelpunten en leerpunten in de casus; tijdens de terugkoppeling wordt dit per groep kort toegelicht

 

Nabespreken workshop en take home 

Zie hierboven: elke groep licht in enkele minuten knel en leerpunten van de casus toe = take home. Er volgt een dankwoord en afsluiting. 

Onderwijskundige verantwoording

De nascholing is onderwijskundig goed opgezet omdat:

- de inhoud en leerdoelen van het onderwijs duidelijk omschreven zijn en worden besproken met de cursist.  

- er aandacht is voor divergente differentiatie; door verheldering van persoonlijke leerdoelen aan het begin van de nascholing en nabespreking van (zo veel mogelijk) van deze leerdoelen aan het einde. 

- er gebruik wordt gemaakt van verschillende didactische werkvormen; de instructievorm (de inhoudelijke presentatie), de gespreksvorm (de cursisten spreken met elkaar; elevator pitch) en een workshop-opdracht (waarin in groepjes aan een casus wordt gewerkt). Er is op deze manier een goede balans tussen het aanbieden en ervaren van de leerstof. 

- door de workshop is er sprake van activerend onderwijs 

 

Sprekers

De volgende sprekers zullen het onderwijs verzorgen (wisselend per locatie).  

Drs. Tamara de Weijer, huisarts, promovenda, voorzitter Vereniging Arts en Voeding

Drs. Iris de Vries, huisarts, promovenda, vice-voorzitter Vereniging Arts en Voeding

Mevr Karina Schenk, diëtiste, Vereniging Arts en Voeding

 

Gebruikte materialen 

Tijdens de nascholing zal er een online forum (verzamelen leerdoelen) worden gebruikt en de sprekers zullen hun onderwijs ondersteunen met een PowerPoint-presentatie. De deelnemers ontvangen materiaal voor de workshop op papier. 

 

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)Stichting Kwaliteitsregister Paramedici
DiƫtistenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
NVvPONederlandse vereniging van praktijkondersteuners
1 2
Tijd20:00 - 21:30
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenOnline webinar

Tijd20:00 - 21:30
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenOnline webinar

Tijd20:00 - 21:30
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenOnline webinar

Tijd20:00 - 21:30
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenOnline webinar

Tijd20:00 - 21:30
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenOnline webinar

Tijd18:00 - 21:00
LocatieZaltbommel (NL) (Toon kaart)

Arts en Leefstijl is een organisatie zonder winstoogmerk. De Vereniging heeft als doel een gezonde leefstijl als medicijn in te voeren in de gezondheidszorg.

De Vereniging Arts en Leefstijl is opgericht voor artsen en zorgprofessionals. Ze richt zich erop om het bewustzijn over de effecten van voeding en leefstijl te vergroten, kennis en vaardigheden aangaande voeding en leefstijl te verbeteren, en wetenschappelijke inzichten daaromtrent te delen. Ze wil artsen en zorgprofessionals ondersteunen om de brug te slaan tussen kennis en de daadwerkelijke toepassing ervan in de praktijk.

De Vereniging Arts en Leefstijl vestigt de aandacht op voedings- en leefstijlinterventies (zowel preventief als curatief), om zo de gezondheid en het welzijn van patiënten te verbeteren, en om de medicalisering en kosten in de zorg drastisch te verminderen.

Onze missie: Focus op gezondheid als medicijn!
Vereniging Arts en Leefstijl wil Nederland gezonder maken door leefstijlgeneeskunde te implementeren in de gezondheidszorg. Hierin kennen we een centrale rol toe aan de praktijk van de huisarts. Het succesvol implementeren van leefstijl vereist multidisciplinaire samenwerking. Daarom zijn naast de huisarts ook zorgprofessionals uit de eerste en tweede lijn lid van Vereniging Arts en Leefstijl: zoals apothekers, medisch specialisten, POH-er, diëtisten, leefstijlcoaches. Met elkaar delen we de visie dat leefstijl een prominentie plaats verdient in de zorg. We willen dat patiënten weten dat ze met een gezonde leefstijl ziekten kunnen voorkomen en het gebruik van medicatie mogelijk kunnen verminderen.

Vereniging Arts en Leefstijl is een onafhankelijke, actieve, vooroplopende, innovatieve vereniging voor en door leden.

Wat we doen
Vereniging Arts en Leefstijl steunt de implementatie van leefstijl in de praktijkkamer van de (huis)artsen, medisch specialist en zorgprofessionals met wie hij samenwerkt en we zorgen ervoor dat leefstijlgeneeskunde een vast onderdeel wordt in het curriculum van medische en paramedische opleidingen.

Daarnaast bieden we kennis, expertise en ons netwerk aan bij beleidsmakers om de integratie van leefstijl in de gezondheidszorg te versnellen.

Leefstijlgeneeskunde maakt het werken in de gezondheidszorg nóg leuker, vermindert medicijngebruik door patiënten en maakt Nederland gezonder!

Onze activiteiten
Onze missie om leefstijlgeneeskunde in de praktijk een integraal onderdeel van de zorg te maken met het daarbij horende financieringsmodel, bereiken wij met de volgende activiteiten:

  • Belangenbehartiging: een van de speerpunten van A&L. In samenwerking met andere organisaties gaat de belangenbehartiging erg goed. Er zijn vele initiatieven van de grond gekomen waarbij A&L de voortrekker was in de uitwerking.
  • Wetenschap: We verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten van leefstijl(geneeskunde) naar de praktijk van de (huis)arts, medisch specialist en zorgprofessionals met wie wordt samengewerkt.
  • Educatie: Wij zijn de autoriteit op het gebied van evidence based leefstijl educatie. Wij bieden zorgprofessionals geaccrediteerde scholingen. Scholingen worden gegeven door experts binnen het specifieke vakgebied, zoals over de afbouw van medicatie bij DM2 en hypertensie. Ook werken wij samen met universiteiten om leefstijlgeneeskunde in het curriculum op te nemen.
  • Praktijk ondersteuning door materialen en shared practices: Wij bieden materialen aan die gebruikt kunnen worden in de praktijk, zoals het leefstijlroer, demedicalisatie-handleidingen en patiënt-folders. Via communities kunnen leden ervaringen delen, van elkaar leren en elkaar inspireren.
  • Jaarlijks congres: We organiseren jaarlijks het grootste leefstijlcongres van Nederland, met prominente sprekers, interactieve sessies, innovatieve oplossingen en voorbeelden van succesvolle implementaties van leefstijl in de praktijk.
  • Lobby: We zijn een autoriteit op het gebied van leefstijl en zetten onze expertise en onze relaties in om leefstijl hoger op de agenda te krijgen en integratie te versnellen bij de overheid, opleiders, zorgverzekeraars en relevante stakeholders.
  • Samenwerking: We zoeken samenwerking met organisaties die onze missie delen om krachten te bundelen en onze impact te vergroten.

Wat is leefstijl?
Leefstijl is de interactie tussen de verschillende pijlers die gezamenlijk van invloed zijn op de fysieke en mentale gezondheid van het individu. Vereniging Arts en Leefstijl heeft deze pijlers vormgegeven in het Leefstijlroer.

Een ongezonde leefstijl kan tot chronische aandoeningen leiden. Deze worden nu vaak met medicatie behandeld. Wetenschappelijk inzicht leert ons dat zelfs een kleine verandering van leefstijl invloed kan hebben op het verminderen of zelfs verdwijnen van de klachten van de patiënt. Dat is zo bij diabetes mellitus type 2 en bij hypertensie. Voor deze chronische aandoeningen hebben wij handleidingen ‘Demedicaliseren’ ontwikkeld waarin wordt uitgelegd hoe met leefstijlinterventies medicatie kan worden afgebouwd.

Beatrixgebouw, Jaarbeurs Innovation Mile, Jaarbeursplein 6
3521 AL
Utrecht
Jaarbeursplein 6
3521 AL
Utrecht
0641218004