Opleidingen details Zorgdragers
Dementie Begrijpen (ID nummer: 382624)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Praktijkondersteuners huisartsen somatiek617-1-2020 t/m 16-7-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Wat is normale veroudering en wat is een geheugenstoornis? Hoe werken de hersenen in grote lijnen en wat gebeurt er in geval van dementie? Wat zijn veelvoorkomende vormen van dementie? Wat is mijn rol als verpleegkundige, verzorgende bij vroegsignalering? Hoe sluit ik zo goed mogelijk aan op de leefwereld van iemand met dementie? En hoe doe ik dat bij nauw betrokken familieleden?

Deze scholing is interessant is voor álle verpleegkundigen en verzorgenden (en andere disciplines en betrokkenen) die zorg en ondersteuning bieden aan mensen met dementie, thuis, in het ziekenhuis en/of in het verpleeghuis. Het vroeg kunnen signaleren van dementie is zeer belangrijk in een samenleving waarin dementie steeds vaker voorkomt. Daarnaast vraagt het omgaan met mensen dementie en hun naasten aandacht zodat zij zolang mogelijk ‘gewoon’ mee kunnen blijven doen in de maatschappij.

De scholing Dementie Begrijpen is een dag waarin veel kennis gedeeld wordt en waar je zelf gaat ervaren hoe je hersenen werken. Er is veel ruimte voor vragen en in de ochtend voor het delen van ervaringen met een gast-docent mét dementie.

Na het volgen van deze scholing:

  • is je kennis vergroot over de werking van de hersenen en ken je het verschil tussen normale veroudering, geheugenstoornissen en dementie;
  • ben je op de hoogte van de meest voorkomende vormen van dementie met hun specifieke risicofactoren, ontstaan, beloop en behandeling:
    • Ziekte van Alzheimer
    • Vasculaire dementie
    • Lewy body dementie
    • Frontotemporale dementie
    • Parkinsondementie
  • heb je meer inzicht in wat mensen met dementie wel en niet prettig vinden en wat een goede benaderingswijze is.
  • heb je zicht op een aanpak die mensen met dementie helpt te focussen op wat nog wel kan.
  • heb je meer zicht op de problemen die mantelzorgers kunnen ervaren en hoe je ze kunt helpen bij de begeleiding die zij kunnen geven.

De dag wordt gegeven door Saskia Danen, verpleegkundige (niet praktiserend), gezondheidswetenschapper en trainer dementie. (https://www.linkedin.com/in/saskia-danen-de-vries-73554a3b/) Daarnaast is Saskia belangenbehartiger bij Alzheimer Nederland en aangesloten bij het collectief Zorgdragers, voor gedreven professionals met hart voor de zorg. In de ochtend zal er een ervaringsdeskundige met dementie als gastdocent aansluiten.

Tijd12:30 - 16:00
Locatie

Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Hooghiemstraplein 122
3514 AZ
Utrecht
Hooghiemstraplein 122
3514 AZ
Utrecht
0611211203