Opleidingen details Tongriem Kliniek

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Tongriem en lipbandproblematiek tijdens de kraamtijd (ID nummer: 382218)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en) en/of MIO open inschrijving / accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde bij- nascholing214-2-2020 t/m 13-2-2023

Gedurende de eerste week na de geboorte kunnen een strakke tongriem of lipband direct voor problemen zorgen. Na de geboorte gaat de baby nog niet aan de borst, of heeft de moeder al tepelkloven omdat ze in het ziekenhuis geen tijd hadden om te kijken of de baby wel "goed aangelegd" was. De baby kan erg af vallen in de eerste dagen en de moeder moet beginnen met kolven en maakt zich zorgen of het wel goed komt met de voeding voor haar baby. 

Allemaal tekenen dat een baby de borst niet goed kan aanhappen, mogelijk omdat de tong verankerd zit op de mondbodem en/of de lip op de bovenkaak. De baby kan de golfbeweging van de tong naar omhoog naar het gehemelte niet goed maken en verliest daardoor steeds grip en zuigkracht. De strakke lipband maakt dat de lip niet goed uit krult en de baby meer moeite moet doen om de borst (of flessespeen of tepelhoed) vast te houden. Een baby gaat compenseren met de kaak-en wangspieren, de moeder kan dat ervaren als pijnlijk, vooral bij het aanhappen. Het kost veel moeite voor een baby om compenserend te drinken, de baby heeft het niet koud, maar zijn kin trilt van de spierspanning.  
Door de kleine hap is er ook maar weinig melk overdracht, de baby lijkt niet te willen drinken, drinkt wel de toeschietreflex en gaat dan slapen of wordt gefrustreerd, maar ook flesjes worden soms met moeite leeg gedronken, de baby meld zich snel weer. De moeder voedt de "hele"dag. Het maakt de kraamtijd soms extra pittig en de moeder die twijfelde over borstvoeding geven stopt mogelijk al snel, zeker als haar baby niet goed door groeit ín en ná de kraamtijd. Er kan "overproductie" en verstopte melkklier ontstaan omdat de borst slecht geleegd blijft worden.
Door de lage positie van de tong drinkt de baby mogelijk ook veel lucht mee, verslikt zich snel en ontstaat soms reflux wat huilgedrag en meer onrust over het welzijn van de baby met zich mee brengt.

Aan de hand van zeer uitgebreid video-en foto materiaal wordt het duidelijk wat de mogelijke rode vlaggen zijn van de strakke en belemmerende tongriem en lipband. In de lezing komen ook de klachten na de kraamtijd en langere termijn effecten aan bod: Mastitis, minimale groei, stoppen van borstvoeding, GERD, mondontwikkeling, ademweg, vastvoedsel gaan eten en de spraak.

Tevens: Is tongriem behandeling een hype, is er Nederlands onderzoek gedaan, hoe vaak komt het voor? 

Het wordt duidelijk welke opties ouders hebben en wat een eventueel vervolg traject kan zijn. Conventioneel en de behandelmethodes. Wat zijn reacties van de baby en ouders op de behandeling, welke nazorg hebben ze nodig?
Wat is de rol van de verloskundige, de kraamverzorgende, de lactatiekundige, behandelaars en andere zorgverleners in het veld. Het gaat om teamwork en verbeteren van de zorg rondom moeder en kind, in de kraamtijd, maar juist ook op langere termijn. 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ)Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ)
30
Deelnemer
Ja. Data zijn in overleg af te stemmen. Neem contact op met de aanbieder voor de mogelijkheden
Hoofdniveau
cursus / opleiding
Tijd19:00 - 21:15
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenAanmelden op: tongriem.com/aanmelden-lezingkraamtijd

Tijd19:00 - 21:15
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenAanmelden op: tongriem.com/aanmelden-lezingkraamtijd

Tijd19:00 - 21:15
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenAanmelden op: tongriem.com/aanmelden-lezingkraamtijd

Tijd19:00 - 21:15
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenAanmelden op: tongriem.com/aanmelden-lezingkraamtijd

De Tongriem Kliniek is de eerste kliniek in Nederland en continentaal Europa voor wetenschappelijk onderzoek en het verstrekken van informatie over te strakke lipbandjes en tongriempjes en de behandeling hiervan. Naast het uitvoeren van de behandeling, voornamelijk bij baby's, houdt de Tongriem Kliniek zich bezig met het informeren en bijscholen van collegae.

Heresingel 12a
9711ES
Groningen
0503055200
Selecteer een bestand aub.