Opleidingen details Permanente Educatie Predikanten

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Dementie: een pastorale en theologische uitdaging - najaar 2019 (ID nummer: 382105)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Persoon en werk311-9-2019 t/m 10-9-2020
Vakbekwaamheid7,511-9-2019 t/m 10-9-2020
  • Alles wat je als pastor moet weten over dementie
  • Praktische handvatten voor de pastorale begeleiding van mensen met dementie en hun naasten
  • Ontwikkel je eigen ‘theologie van de dementie’

Dementie is ontwrichtend. Het beïnvloedt verregaand hoe iemand in het leven staat en wat nog zin geeft. Dat geldt ook voor naasten van de persoon met dementie: zij kennen hun dierbare soms bijna niet meer terug. Mensen met dementie en hun naasten pastoraal begeleiden is daarom een uitdaging.

Deze cursus geeft je de praktische en reflectieve tools om de pastorale en theologische uitdaging die dementie biedt in vreugde en vertrouwen aan te gaan.

In deze cursus leer je wat dementie is, tegen welke problemen en verliezen mensen met dementie en hun naasten aanlopen en wat dat voor hen betekent. De theorie van de verlieskunde komt aan bod, maar we gaan ook daadwerkelijk in gesprek met iemand met dementie en zijn partner.

Mensen met dementie bereik je niet met een cognitieve benadering van pastoraat en liturgie. We oefenen daarom met vormen waarbij alle zintuigen worden aangesproken, bezinnen ons op de waarde daarvan en de bijbehorende theologische dilemma’s.

Wie veel omgaat met personen met dementie, moet voorbereid zijn op onverwacht gedrag, inclusief agressie en boosheid. Met behulp van een acteur bootsen we spannende maar realistische situaties na, zodat je met vertrouwen de praktijk in kunt.

Naast deze praktische vaardigheden ontdek je in deze cursus hoe je theologisch op dementie kunt reflecteren. Wie ben je eigenlijk nog, als je dat zelf niet meer weet? En welke plaats heeft dementie in de maatschappij, in de wereld, in de schepping? Je verdiept je in een theologie van dementie, waarbij je ontdekt welk Gods- en mensbeeld je daarin hanteert. Keuzes die je maakt in pastoraat en liturgie kun je zodoende theologisch verantwoorden. Ook ontvang je handvatten om met de grote en kleine morele dilemma’s om te gaan die dementie oproept en daarin je eigen standpunt te bepalen.

HET PROGRAMMA

Dagdeel 1: Welkom in de wereld van de dementie
Dagdeel 2: ‘Eenieder in zijn eigen taal…’ Zintuiglijk communiceren in vieringen en pastoraat
Dagdeel 3: In gesprek met mensen met dementie en hun mantelzorgers
Dagdeel 4: Naar een theologie van de dementie
Dagdeel 5: Dilemma’s bij dementie
Dagdeel 6: Terug naar de praktijk – wat nu?

 

Tim van Iersel, Cor van den Berg en Tjerk Jan Haga
20
Tijd9:30 - 16:30
LocatieBosch en Duin (NL) (Toon kaart)

Permanente Educatie Predikanten (PEP) is een onderwijsprogramma voor afgestudeerde theologen, kerkelijk werkers en predikanten.

Als werker in de kerk mag je je inzetten voor de verkondiging van het Woord van God of een speciale taak in de gemeente. De uitdaging is dit werk te doen in een gemeente die midden in de samenleving staat. De variatie en ontwikkeling vragen voortdurende leerontwikkeling van predikanten en kerkelijk werkers. Je hebt meer nodig dan alleen de kennis en boeken die je tijdens je studie theologie opdeed.

PEP wil predikanten en werkers in de kerk stimuleren en ondersteunen door middel van een zeer gevarieerd continu aanbod aan cursussen, trainingen, studiedagen, conferenties en dergelijke op academisch niveau. Naast de ontwikkeling van kennis en vaardigheden staan persoonlijke vorming en onderlinge uitwisseling tussen professionals hoog in ons vaandel.

PEP is een afdeling van de Theologische Universiteit Kampen. Deelnemers uit alle kerkelijke denominaties zijn hartelijk welkom. Aan PEP-studieactiviteiten kan door PKN-predikanten worden deelgenomen in het kader van het studieverlof onder eigen regie binnen de PE.

Theologische Universiteit Kampen Broederweg 15
8261 GS
Kampen
038 4471710
Selecteer een bestand aub.