Opleidingen details GGZ Delfland
Van inspiratie naar vakmanschap. Bijeenkomst op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen II (ID nummer: 381673)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog510-1-2020 t/m 9-1-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

zorgprogramma persoonlijkheidsstoornissen onder de aandacht gebracht. Met prikkelende presentaties of workshops worden deelnemers uitgenodigd met elkaar kennis te delen en in discussie te gaan.

 

Schematherapie bij Cluster-C stoornissen

De Afhankelijke-, Vermijdende- en Obsessief-Compulsieve Persoonlijkheidsstoornissen zijn de meest voorkomende vormen van persoonlijkheidsstoornissen in de geestelijke gezondheidszorg. Als gevolg van de grotere voorspelbaarheid van het gedrag en de minder frequente crisissituaties ten opzichte van bijvoorbeeld Borderline persoonlijkheidsproblematiek, worden deze Cluster C stoornissen vaak verondersteld minder problematisch te zijn. Het bijzondere rigide karakter van deze problematiek bieden echter heel andere uitdagingen aan behandelaren. Zo roept de behandeling van deze patiënten vaak gevoelens op van moedeloosheid, machteloosheid en hopeloosheid bij therapeuten na een aanvankelijke optimistische therapiestart. Schematherapie is in de laatste 15 jaar effectief gebleken in de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek en persistente syndroomstoornissen. In een grote behandelstudie bleek schematherapie effectief in de behandeling cluster C stoornissen (Bamelis et al., 2014). In de afgelopen jaren zijn er steeds meer specifieke methoden en technieken ontwikkeld die therapeuten in staat stellen deze rigide gedragspatronen te doorbreken. In middels is er ook steeds meer inzicht dat de therapeutische stijl aangepast dient te worden bij iedere stoornis; zo dient er autonomie bevordert te worden bij de afhankelijke cliënt terwijl de vermijdende cliënt meer zelfexpressie moet ontwikkelen en de dwangmatige cliënt gepusht mo9et worden om meer ontspanning en spel in zijn/haar leven te integreren. Deze workshop is bedoeld de deelnemers inzicht te bieden in de schematherapie van cluster C stoornissen.

Doelstelling:

Aan het eind van de lezing

- hebben deelnemers een beter begrip van de cluster C stoornissen in termen van modi

- Hebben deelnemers een besef van de kernelementen van schematherapie

- hebben ze inzicht in de doelstellingen en strategieën van schematherapie bij cluster C stoornissen

- Hebben ze kennisgemaakt met enkele van de meest essentiële methoden en technieken in de vorm van demonstraties of audiovisuele clips

SIPP-SF

Binnen GGZ Delfland hechten wij grote waarde aan het vergroten van de regie van onze cliënten. Een behandeling start dan ook met het samen met cliënt in kaart brengen van de ernst van de klachten middels onder andere ROM vragenlijsten.

Tevens monitoren wij samen met de cliënt de voortgang van de behandeling door het daarna herhaaldelijk afnemen van de ROM vragenlijsten. Met cliënt wordt besproken of de resultaten herkend en begrepen worden en of er sprake is van verbetering. Op basis van deze evaluatie momenten worden gezamenlijk afspraken gemaakt over vervolgstappen.

Binnen het zorgprogramma persoonlijkheidsstoornissen gebruiken wij als klacht specifieke ROM vragenlijst de verkorte versie van de Severity Index Personality Problems (SIPP-SF).

Doelstelling:

Het doel van vandaag is dat men bekend is met het feit dat wij de SIPP-SF gebruiken binnen de ROM-persoonlijkheidsstoornissen en dat men weet hoe deze vragenlijst goed te gebruiken. Dit doel wordt bereikt door in te gaan op de achtergrond en de inhoud van SIPP-SF en te oefenen met het gebruik ervan.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)KNMG-GAIA
 Verdiepend
25
75
ja
Bestand  
200110 Programma II middag.docx19-11-2019 15:3824 KB
Nee
Nee
Hoofdniveau
Volwassenen
Tijd12:30 - 17:00
LocatieDelft (NL) (Toon kaart)

GGZ Delfland is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) aan mensen met psychische problemen en psychiatrische stoornissen in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, met vestigingen in Delft, Rotterdam, Den Haag, Bergschenhoek, Naaldwijk, Vlaardingen, Schiedam, Spijkenisse en de Zuid-Hollandse Eilanden.
De instelling heeft ruim 1100 medewerkers en 410 bedden. Jaarlijks wordt zorg verleend aan ruim 15.000 patiënten en cliënten. Het zorgaanbod is breed en bestaat uit poliklinische en klinische geestelijke gezondheidszorg, kinder- en jeugdpsychiatrie, ziekenhuispsychiatrie, preventie, dagbesteding en hulp bij re-integratie. Daarnaast worden er opleidingen gegeven en wetenschappelijk onderzoek verricht.
 

St Jorisweg 2
2612 GA
Delft
(015) 26 07696