Opleidingen details Vereniging Arts en Leefstijl
Masterclass Microbioom en voeding voor artsen (ID nummer: 380447)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cluster1412-12-2019 t/m 11-12-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inleiding en relevantie

zie ook ID: 323976 (ABC1)

Het belang van het microbioom op de gezondheid is evident en er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die dit onderschrijven. De wetenschap laat ons zien dat onze gezondheid en de werking van ons immuunsysteem samenhangt met de opbouw van ons microbioom. Het kan worden bevorderd met vezelrijke of gefermenteerde voeding en door het innemen van toegevoegde probiotica. Prof. dr. Eric Claassen verzorgt het ochtendprogramma en informeert de deelnemers over de stand van de wetenschap en wat we weten over de relatie met chronische aandoeningen. Tijdens de middag is er veel aandacht voor praktijkervaringen.

Docenten en sprekers

De volgende sprekers zullen het onderwijs verzorgen:
1. Prof. dr. E. Claassen (immunoloog, VU)
2. Dr. Ing. J. Houtveen (SOLK-onderzoeker en psychofysioloog) 3. Dr. K. Pijpers (huisarts)

Inhoud

Het onderwerp van de nascholing is:

Microbioom

De objectiviteit en kwaliteit van deze nascholing wordt gewaarborgd door gebruik te maken van adequate actuele wetenschappelijk bronnen waarbij ook de beperkingen worden besproken.

De leerdoelstellingen:

Deelnemers weten wat de stand van zaken is tav de microbiologie

Deelnemers weten wat de verhouding van de microbiologie is t.o.v. aandoeningen

Deelnemers weten wat de wetenschappelijke monitoring van behandeleffecten n=1 SSS is

en hoe dat bereikbaar te maken voor patienten

Deelnemers weten wat de huidige stand van microbioomdiagnostiek is

Deelnemers leren microbioom-patienten te herkennen en leren over de behandelmethodes

Doelgroep:

Artsen die in hun behandeling aandacht willen besteden aan het microbioom

1

Studiebelasting en materiaal:

De studiebelasting is in totaal 6,5 uur.
Voor deze nascholing hoeft geen studiemateriaal te worden aangeschaft. Het materiaal voor de workshop wordt tijdens de scholing verschaft aan de deelnemers.

We vragen accreditatie aan voor 6 punten. N.B. Deze nascholing is al eerder geaccrediteerd. ID 323976. Arts en Leefstijl wordt de nieuwe aanbieder.

Programma

Hieronder het programma:

09.30-10.00

Ontvangst met koffie

10.00-12.30

Microbiologie voor artsen:
stand van de wetenschap, relatie met aandoeningen
Prof. Dr. E.H.J.H.M. (Eric) Claassen, Immunoloog, Hoogleraar VU Wat weten we al wel (en wat nog niet) over...

Vindplaatsen in de mens, soorten en onderlinge verhoudingen Referentiepunten: wat is gezond, ongezond
Invloeden van voeding en leefstijl
Verstoringspatronen, zelfcorrigerend vermogen vs. ‘reset need’

Wat weten we over relatie met chronische aandoeningen zoals

Darmaandoeningen zoals Ulceratieve Colitis, IBS Rheuma, Artritis, Osteoperose
Hart- en vaatziekten, diabetes, dyslipidemia Alzheimer, dementie

Psychische aandoeningen, depressie Kanker
Chronische moeheid, ME/CVS, Fibromyalgie

12.30-13.30

Hoe vaststellen wat helpt bij chronische, subjectieve klachten: wetenschappelijke monitoring van behandeleffecten n=1 SSS
Dr. Ing. J. (Jan) Houtveen, SOLK-onderzoeker en psychofysioloog Single Subject Science: hoe komen we tot N=1 effectbevindingen

Patient-reported survey: Ecological Momentary Assessment Toepassing bij SOLK, Migraine, Metabolisme, Leefstijlvragen Rapportages met individuele leefstijlinzichten

...en hoe maken we dat bereikbaar voor de gemiddelde patient

13.30-14.00

Lunch

14.00-15.30

Microbioom diagnostiek en 100 praktijkervaringen

Dr. K. (Karin) Pijper, huisarts

Wat is de huidige stand van microbioomdiagnostiek

De praktijk van fecesanalyse Uitkomsten en rapportages

2

Relatie met andere analyses zoals serum en dna analyse

Wat kunnen we doen als de anamnese een chronische aandoening aangeeft en als de fecesanalyse wijst op

Dysbiose
Stammenverlies (keystone species) Lekke darm?

Wat waren de effecten van de praktijkbehandelingen?

15.30-16.15

Zelf eten (maken) aan het fermenteerbufffet

Hapje en slokje van bacterierijke voeding, met toelichting over ingredienten, stammen en eigenschappen

Demonstratie over zelf kefir en yoghurt maken

16.15-17.00

Next steps
Inleertraject voor ieders eerste 3 patienten, samen aan de slag

Vragen en discussiepunten: wat staat evt. nog in de weg?

Het inleertraject voor
o Herkennen microbioom-patienten o Behandelplatform
o Adviessoftware voor de arts
o EMA survey app door de patient

Intervisie over onderhanden cases

Onderwijskundige verantwoording

De nascholing is onderwijskundig goed opgezet omdat:
- de inhoud en leerdoelen van het onderwijs duidelijk omschreven zijn en worden besproken met de deelnemer.
- er aandacht is voor divergente differentiatie; door verheldering van persoonlijke leerdoelen aan het begin van de nascholing en nabespreking van (zo veel mogelijk) van deze leerdoelen aan het einde.
- er gebruik wordt gemaakt van verschillende didactische werkvormen; de instructievorm (de inhoudelijke presentatie), de gespreksvorm (de cursisten spreken met elkaar), de workshop-vorm (waarin in groepjes aan een casus wordt gewerkt). Er is op deze manier een goede balans tussen het aanbieden en ervaren van de leerstof.
- door de workshops is er sprake van activerend onderwijs

Gebruikte materialen

Tijdens de nascholing zullen de sprekers hun onderwijs ondersteunen met een PowerPoint- presentatie. De deelnemers ontvangen materiaal voor de workshops op papier.

3

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma.pdf7-11-2019 12:0188 KB
195
145 voor leden
12-12-2019
Tijd10:00 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

Arts en Leefstijl is een organisatie zonder winstoogmerk. De Vereniging heeft als doel een gezonde leefstijl als medicijn in te voeren in de gezondheidszorg.

De Vereniging Arts en Leefstijl is opgericht voor artsen en zorgprofessionals. Ze richt zich erop om het bewustzijn over de effecten van voeding en leefstijl te vergroten, kennis en vaardigheden aangaande voeding en leefstijl te verbeteren, en wetenschappelijke inzichten daaromtrent te delen. Ze wil artsen en zorgprofessionals ondersteunen om de brug te slaan tussen kennis en de daadwerkelijke toepassing ervan in de praktijk.

De Vereniging Arts en Leefstijl vestigt de aandacht op voedings- en leefstijlinterventies (zowel preventief als curatief), om zo de gezondheid en het welzijn van patiënten te verbeteren, en om de medicalisering en kosten in de zorg drastisch te verminderen.

Onze missie: Focus op gezondheid als medicijn!
Vereniging Arts en Leefstijl wil Nederland gezonder maken door leefstijlgeneeskunde te implementeren in de gezondheidszorg. Hierin kennen we een centrale rol toe aan de praktijk van de huisarts. Het succesvol implementeren van leefstijl vereist multidisciplinaire samenwerking. Daarom zijn naast de huisarts ook zorgprofessionals uit de eerste en tweede lijn lid van Vereniging Arts en Leefstijl: zoals apothekers, medisch specialisten, POH-er, diëtisten, leefstijlcoaches. Met elkaar delen we de visie dat leefstijl een prominentie plaats verdient in de zorg. We willen dat patiënten weten dat ze met een gezonde leefstijl ziekten kunnen voorkomen en het gebruik van medicatie mogelijk kunnen verminderen.

Vereniging Arts en Leefstijl is een onafhankelijke, actieve, vooroplopende, innovatieve vereniging voor en door leden.

Wat we doen
Vereniging Arts en Leefstijl steunt de implementatie van leefstijl in de praktijkkamer van de (huis)artsen, medisch specialist en zorgprofessionals met wie hij samenwerkt en we zorgen ervoor dat leefstijlgeneeskunde een vast onderdeel wordt in het curriculum van medische en paramedische opleidingen.

Daarnaast bieden we kennis, expertise en ons netwerk aan bij beleidsmakers om de integratie van leefstijl in de gezondheidszorg te versnellen.

Leefstijlgeneeskunde maakt het werken in de gezondheidszorg nóg leuker, vermindert medicijngebruik door patiënten en maakt Nederland gezonder!

Onze activiteiten
Onze missie om leefstijlgeneeskunde in de praktijk een integraal onderdeel van de zorg te maken met het daarbij horende financieringsmodel, bereiken wij met de volgende activiteiten:

  • Belangenbehartiging: een van de speerpunten van A&L. In samenwerking met andere organisaties gaat de belangenbehartiging erg goed. Er zijn vele initiatieven van de grond gekomen waarbij A&L de voortrekker was in de uitwerking.
  • Wetenschap: We verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten van leefstijl(geneeskunde) naar de praktijk van de (huis)arts, medisch specialist en zorgprofessionals met wie wordt samengewerkt.
  • Educatie: Wij zijn de autoriteit op het gebied van evidence based leefstijl educatie. Wij bieden zorgprofessionals geaccrediteerde scholingen. Scholingen worden gegeven door experts binnen het specifieke vakgebied, zoals over de afbouw van medicatie bij DM2 en hypertensie. Ook werken wij samen met universiteiten om leefstijlgeneeskunde in het curriculum op te nemen.
  • Praktijk ondersteuning door materialen en shared practices: Wij bieden materialen aan die gebruikt kunnen worden in de praktijk, zoals het leefstijlroer, demedicalisatie-handleidingen en patiënt-folders. Via communities kunnen leden ervaringen delen, van elkaar leren en elkaar inspireren.
  • Jaarlijks congres: We organiseren jaarlijks het grootste leefstijlcongres van Nederland, met prominente sprekers, interactieve sessies, innovatieve oplossingen en voorbeelden van succesvolle implementaties van leefstijl in de praktijk.
  • Lobby: We zijn een autoriteit op het gebied van leefstijl en zetten onze expertise en onze relaties in om leefstijl hoger op de agenda te krijgen en integratie te versnellen bij de overheid, opleiders, zorgverzekeraars en relevante stakeholders.
  • Samenwerking: We zoeken samenwerking met organisaties die onze missie delen om krachten te bundelen en onze impact te vergroten.

Wat is leefstijl?
Leefstijl is de interactie tussen de verschillende pijlers die gezamenlijk van invloed zijn op de fysieke en mentale gezondheid van het individu. Vereniging Arts en Leefstijl heeft deze pijlers vormgegeven in het Leefstijlroer.

Een ongezonde leefstijl kan tot chronische aandoeningen leiden. Deze worden nu vaak met medicatie behandeld. Wetenschappelijk inzicht leert ons dat zelfs een kleine verandering van leefstijl invloed kan hebben op het verminderen of zelfs verdwijnen van de klachten van de patiënt. Dat is zo bij diabetes mellitus type 2 en bij hypertensie. Voor deze chronische aandoeningen hebben wij handleidingen ‘Demedicaliseren’ ontwikkeld waarin wordt uitgelegd hoe met leefstijlinterventies medicatie kan worden afgebouwd.

Beatrixgebouw, Jaarbeurs Innovation Mile, Jaarbeursplein 6
3521 AL
Utrecht
Jaarbeursplein 6
3521 AL
Utrecht
0641218004