Opleidingen details Radboudumc afd IQ healthcare, vakgroep ethiek van de gezondheidszorg

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Postacademische Beroepsopleiding Ethiek in de Zorgsector - Module 3 (ID nummer: 380433)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Persoon en werk41-9-2020 t/m 31-8-2021
Vakbekwaamheid61-9-2020 t/m 31-8-2021

De algemene leerdoelen van de post-academische beroepsopleiding Ethiek in de Zorgsector zijn: hoger opgeleiden, dus artsen, maar ook geestelijk verzorgers en andere professionals en managers die in de zorg werken en zich morele en ethische vragen stellen bij aspecten van hun werk, scholen wij theoretisch en praktisch in de omgang met die vragen. Dit betekent scholing in:

a) het signaleren analyseren en interpreteren van morele aspecten van het werk

b) het communiceren en argumenteren over deze aspecten en het organiseren van deze communicatie

c) het afronden van deze processen in beslissingen of adviezen

In de derde module gaan we in op de ethiek van organisaties en de organisatie van ethiek. We kijken naar morele vraagstukken op instellingsniveau en naar de structuren voor het organiseren van ethiek in de instelling, bijvoorbeelde organisatie van moreel beraad, toetsingscommissies voor wetenschappelijk onderzoek en commissies ethiek. In deze module gaat het ook over de cultuur in een instelling die bepalend kan zijn voor de openheid en bereidheid om over ethische kwesties in gesprek te gaan en tot aanvaardbare handelingspraktijken te komen.

Voor een beter inzicht in de aard en de complexiteit van morele problemen is begrip van de context van deze problemen en van de organisatie waarin ze zich voordoen, een vereiste. Het gaat daarbij vooral om de wisselwerking tussen de werkvloer en het instellingsniveau, maar vanaf dag 3 is de context ook landelijk beleid.

 

 

Module 3, hoofddocenten: : Dr. Hans van Dartel, ethicus v/h LUMC; Dr. Froukje Weidema, ethica, VU Medisch Centrum Amsterdam; docenten: Dr. T Tromp, directeur Relief, dr. M. de Vries, kinderarts LUMC, Dr. R. Janssens, Vumc, dr.ir. R.Reuzel, universitair docent, Radboudumc, dr. J.v.Gurp, ethicus, Radboudumc
103
Tijd13:30 - 20:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

De vakgroep ethiek van de gezondheidszorg is onderdeel van de afdeling Kwaliteit van Zorg van het Radboudumc. De sectie werkt met vele ethici in Nederland samen in de postacademische beroepsopleiding Ethiek in de Zorgsector

114 IQ Healthcare Geert Grooteplein 21
x
Nijmegen
Postbus 9101 114 IQHealthcare tav S. Naber
6500 HB
NIJMEGEN
024-3613359
Selecteer een bestand aub.