Opleidingen details Radboudumc afd IQ healthcare, vakgroep ethiek van de gezondheidszorg

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Postacademische Beroepsopleiding Ethiek in de Zorgsector - Module 2 (ID nummer: 380431)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Persoon en werk321-4-2020 t/m 20-4-2021
Vakbekwaamheid721-4-2020 t/m 20-4-2021

De algemene leerdoelen van de post-academische beroepsopleiding Ethiek in de Zorgsector zijn: hoger opgeleiden, dus artsen, maar ook geestelijk verzorgers en andere professionals en managers die in de zorg werken en zich morele en ethische vragen stellen bij aspecten van hun werk, scholen wij theoretisch en praktisch in de omgang met die vragen. Dit betekent scholing in:

a) het signaleren analyseren en interpreteren van morele aspecten van het werk

b) het communiceren en argumenteren over deze aspecten en het organiseren van deze communicatie

c) het afronden van deze processen in beslissingen of adviezen

 

In de tweede module verkennen we een ethische aanpak voor zorgverlening aan mensen met een chronische aandoening. Vier zorgsectoren staan centraal: zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, zorg voor mensen met dementie, psychiatrische zorg en de palliatieve zorgverlening. Voor de cliënten in deze sectoren geldt dat zij vanwege hun beperkingen extra kwetsbaar zijn.

De vorm van ethiek die zich sterk richt op respect voor autonomie is hier niet voldoende. Specifieke vaardigheden in het signaleren en evalueren van morele probleemsituaties en een eigen vorm van moraal beraad zijn nodig.

Rode draad van de module is om in gesprek met de deelnemers een dergelijke benadering te ontwikkelen. Zorgethiek, met haar eigen benadering van de zorgrelatie en narratieve ethiek, die zich richt op het verhaal van de cliënt, vormen hierbij een leidraad. Centrale begrippen in deze module zijn: autonomie en afhankelijkheid, kwaliteit van leven, levensverhaal, zorg, zin, empathie en professionele attitude.

 

Module 2, hoofddocenten: : Dr. Gert Olthuis, universitair docent medische ethiek, Radboudumc ; Dr. Maaike Hermsen, Ethiek van Verbinding met mensen met een Verstandelijke Beperking, Hogeschool Arnhem Nijmegen. Gastdocenten: Dr. Marcel Becker, filosoof, Radboudumc; Dr. Alistair Niemeijer, universitair docent, Universiteit voor Humanistiek; Jelle van Gurp, ethicus, Radboudumc; Silvio van den Heuvel, docent verpleegkunde en filosofie, Saxion Hogescholen; Dr. Inge van Nistelrooij, universitair docent zorgethiek, Universiteit voor Humanistiek; Dr. Joanna Wojtkowiak, cultureel psycholoog, Universiteit voor Humanistiek; Loes de Jong, filosoof; Dorine Bauduin, filosoof.
103
Tijd13:30 - 20:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

De vakgroep ethiek van de gezondheidszorg is onderdeel van de afdeling Kwaliteit van Zorg van het Radboudumc. De sectie werkt met vele ethici in Nederland samen in de postacademische beroepsopleiding Ethiek in de Zorgsector

114 IQ Healthcare Geert Grooteplein 21
x
Nijmegen
Postbus 9101 114 IQHealthcare tav S. Naber
6500 HB
NIJMEGEN
024-3613359
Selecteer een bestand aub.