Opleidingen details Radboudumc afd IQ healthcare, vakgroep ethiek van de gezondheidszorg

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Postacademische Beroepsopleiding Ethiek in de Zorgsector - Module 1 (ID nummer: 380430)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Persoon en werk314-1-2020 t/m 13-1-2021
Vakbekwaamheid714-1-2020 t/m 13-1-2021

De algemene leerdoelen van de post-academische beroepsopleiding Ethiek in de Zorgsector zijn: hoger opgeleiden, dus artsen, maar ook geestelijk verzorgers en andere professionals en managers die in de zorg werken en zich morele en ethische vragen stellen bij aspecten van hun werk, scholen wij theoretisch en praktisch in de omgang met die vragen. Dit betekent scholing in:

a) het signaleren analyseren en interpreteren van morele aspecten van het werk

b) het communiceren en argumenteren over deze aspecten en het organiseren van deze communicatie

c) het afronden van deze processen in beslissingen of adviezen

 

In Module 1 beginnen we met een introductie in drie grote ethische theorieën, het utilisme, de deontologie en de deugdethiek, en maakt u kennis met twee manieren om een ethisch probleem te doordenken, de hermeneutische benadering en de analytische benadering.

We gaan, met de kennis van de ethische theorieën en benaderingen, ethische vraagstukken rond begin en einde van leven onderzoeken. En we gaan tijdens de module oefenen met de verschillende ethische benaderingen aan de hand van casussen uit uw beroepspraktijk.

U maakt bovendien kennis met de Socratische gesprekswijze, waarmee niet alleen een ethisch probleem kan worden besproken, maar ook de manier waarop mensen met elkaar communiceren en zouden willen communiceren.

 

Module 1, hoofddocenten: Janske Hermens, senior docent ethiek en duurzaamheid, Fontys Hogescholen; Dr. Lieke van de Scheer, filosofe. Gastdocenten: Prof. dr. Guido de Wert, hoogleraar Ethiek van Voortplantingsgeneeskunde en Erfelijkheidsonderzoek, Universiteit Maastricht; Dr. Eline Bunnik, filosofe, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam; Anneke Vulto, genetica, Radboudumc; Dr. Marianne Dees, huisarts en post-doc onderzoeker, Radboudumc; Dorine Bauduin, filosoof.
103
Tijd13:30 - 20:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

De vakgroep ethiek van de gezondheidszorg is onderdeel van de afdeling Kwaliteit van Zorg van het Radboudumc. De sectie werkt met vele ethici in Nederland samen in de postacademische beroepsopleiding Ethiek in de Zorgsector

114 IQ Healthcare Geert Grooteplein 21
x
Nijmegen
Postbus 9101 114 IQHealthcare tav S. Naber
6500 HB
NIJMEGEN
024-3613359
Selecteer een bestand aub.