Opleidingen details Stichting BijnierNET
Bijscholing voor endocrinologie verpleegkundigen over alle hypofyseziekten (ID nummer: 380365)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten103-4-2020 t/m 2-10-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Cursus hypofyseziekten voor verpleegkundigen

Deze cursus wordt door Stichting BijnierNET georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Hypofyse Stichting. De cursus wordt in een Universitair Medisch Centrum gegeven door gekwalificeerde docenten.

Als voorbereiding moeten de cursisten drie e-learningmodules verplicht volgen. In deze modules wordt de basis gelegd om tijdens de fysieke nascholing het programma goed te kunnen volgen. Ter ondersteuning wordt het boek “De Hypofyse hapert: en nu?” geschreven door Dr. Pierre Zelissen (2012, ISBN 978 94 91549 021) aanbevolen. Dit is een wezenlijk onderdeel van de cursus en geen huiswerk. Willen wij deze cursus in 1 dag kunnen geven dan is deze zelfstudie een verplicht onderdeel en cursisten kunnen de fysieke cursus slechts dan volgen wanneer zij de e-learning modules goed geleerd hebben en de bij behorende toetsen voor 100% goed gemaakt hebben, anders krijgen zij geen toegang tot het fysieke deel.

De eerste cursus is gepland in april 2020 in het UMC Utrecht en zal worden gegeven door
Dr. Pierre Zelissen, internist-endocrinoloog, niet praktiserend.

De hypofyse is een klein maar uiterst belangrijk orgaan in het hoofd. Een aandoening van de hypofyse kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Begeleiding van een patiënt met een hypofyse-ziekte door een verpleegkundige die de fysiologie van de hypofyse begrijpt en kennis heeft van de diverse hypofyse-aandoeningen is voor de patiënt ongetwijfeld belangrijk en waardevol.

Door het volgen van de cursus hypofyse-ziekten voor verpleegkundigen is de verpleegkundige in staat om voor patiënten met een hypofyse-ziekte de voorlichting van de endocrinoloog adequaat aan te vullen, met name rondom een hypofyse-operatie en over het grote belang van hormonale substitutietherapie.

In deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Principe van de werking van hormonen met het concept van negatieve terugkoppeling
  • Anatomie van de hypofyse en de verschillen tussen hypofysevoor- en achterkwab
  • De verschillende hypofysehormonen met hun functie en de hormonen van de diverse eindorganen die ze aansturen
  • Definitie, oorzaken en algemene begrippen van hypopituitarisme
  • De functie van de hypothalamus en het begrip hypothalaam syndroom
  • De hypothalamus-hypofysebijnieras met een korte behandeling van zijn fysiologie en van de oorzaken, symptomen, diagnostiek en therapie van bijnierschorsinsufficiëntie
  • De hypothalamus-hypofyse-schildklieras met een korte behandeling van zijn fysiologie en van de oorzaken, symptomen, diagnostiek en therapie van hypothyreoïdie
  • De hypothalamus-hypofyse-gonadenas met een korte behandeling van zijn fysiologie en van de oorzaken, symptomen, diagnostiek en therapie van hypogonadismne bij mannen en bij vrouwen
  • De regulatie van groeihormoonsecretie en de oorzaken, symptomen, diagnostiek en therapie van groeihormoondeficiëntie
  • De regulatie van ADH (vasopressine) en de oorzaken, symptomen, diagnostiek en therapie van centrale diabetes insipidus
  • Definitie en indeling van hypofyse-adenomen
  • Symptomatologie, diagnostiek en therapie van klinisch niet functionerende hypofyse-adenomen
  • Symptomatologie, diagnostiek en therapievormen van de verschillende functionerende hypofyse-adenomen, te weten:
    • Ziekte van Cushing
    • Acromegalie
    • Prolactinoom
    • TSH-producerend hypofyseadenoom

Ook de fysieke cursus wordt afgesloten met een toets.

 

Tijd9:00 - 16:30
Locatie

Tijd9:00 - 16:30
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:00 - 16:30
Locatie

Tijd9:15 - 16:45
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Bijnierschorsinsufficiëntie is een zeldzame bijnieraandoening die gecompliceerd kan worden door een bijniercrisis. Dit is een levensbedreigende situatie. Er is bij een bijniercrisis sprake van een tekort aan het hormoon cortisol. Als er niet goed wordt gehandeld door patiënt, naaste en/of zorgverlener kan de patiënt als gevolg van zo’n crisis overlijden. Door het uitvoeren van de stressinstructies kan dit worden voorkomen. In hoeverre patiënten bekend zijn hiermee en ernaar handelen is wisselend. Ook blijken de instructies in geval van een (dreigende) bijniercrisis te verschillen tussen de verschillende ziekenhuizen. Daarom heeft BijnierNET uniforme stressinstructies vastgesteld. Deze zijn een onderdeel van de Kwaliteitsstandaard Bijnieraandoeningen, waarin kwaliteitscriteria voor de zorg van patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie in Nederland zijn geformuleerd. Zo is een belangrijk kwaliteitscriterium dat voor goede zorg aan patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie het ziekenhuis beschikt over een verpleegkundige die deze scholingsdag heeft gevolgd.
Doel en doelgroep

Het doel van deze scholing is het verbeteren van het kennisniveau van de zorgverleners over het ondersteunen van bijnierpatiënten. Hiermee wordt indirect het co-management van patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie bij stresssituaties bevorderd (train the trainer programma).





Verpleegkundig specialisten en verpleegkundig consulenten endocrinologie behoren tot de doelgroep. Ook andere verpleegkundigen (b.v. diabetesverpleegkundigen, verpleegkundigen in de vasculaire geneeskunde, osteoporoseverpleegkundigen of afdelingsverpleegkundigen) en physician assistants die in hun ziekenhuis verantwoordelijk zijn voor de zorg van patiënten met bijnierschorsinsuffciëntie zijn van harte welkom.

Vereist is een diploma tot verpleegkundige met geldige BIG-registratie.
Fazantpad 3
3766 JH
Soest
(+)31-(0)6 513 40 516 // (+)31-(0)525 65 26 56