Opleidingen details GGNet
Nascholingsmiddag (ID nummer: 380355)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie39-12-2019 t/m 8-12-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Sinds 2004 staat het verminderen van vrijheidsbeperkende interventies en vooral separaties hoog op de agenda in de Nederlandse Geestelijke Gezondheidszorg. Het ministerie van VWS stelde tussen 2006 en 2012 35 miljoen € beschikbaar voor projecten gericht op het verminderen van separaties, zonder de andere interventies te doen toenemen. De derde evaluatie van de BOPZ had laten zien dat doordat de wet vooral gericht was op opname separatie veruit de belangrijkste interventie was. Vergelijkende studies uit 2005 lieten zien dat in Nederland vaker en langer werd gesepareerd dan in veel andere landen, en dat het beleid rond dwangmedicatie terughoudend was.

42 projecten gingen van start, waarvan een aantal hebben bijgedragen tot weten-schappelijke evidentie in de reductie van dwang en drang.

De eerste presentatie gaat in op een overzicht van de landelijke bevindingen en op het al of niet kunnen voortzetten van geboekte vooruitgang in de periode na einde van de projectsubsidies. Gepleit wordt voor een landelijke standaardisering in de analyse van de cijfers, met de cijfers van Ggnet tussen 2012 en 2019 als voorbeeld.

De tweede presentatie zet de Nederlandse cijfers af tegen internationaal beleid en bevindingen. Is het nog steeds zo dat in Nederland meer wordt gesepareerd en hou zijn de huidige cijfers, bijvoorbeeld van sommige HIC klinieken in vergelijking met cijfers uit andere landen?

De derde presentatie bespreekt de ethische kanten van de toepassing van vrijheidsbeperkende interventies. Wat is goed beleid en welke handvaten zijn er om op het individuele niveau met elkaar na te gaan of het beleid het beoogde doel bereikt.   

In de vierde presentatie wordt ingegaan op de uitkomsten van een recente pilot binnen Ggnet naar de associatie tussen een op een begeleiding en de toepassing van separatie en verstrekkingen dwangmedicatie onder verzet. De registratie in iris, de BVC en de toepassing van separatie en verstrekkingen dwangmedicatie werd over een periode van 3 maanden bij de HIC afdelingen in Apeldoorn en Doetinchem met elkaar vergeleken.

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
uitnodiging 9 december Dwang en Drang.docx6-11-2019 15:05620 KB
 
0
Hoofdniveau
Psychiatrie en Recht
9-12-2019
Tijd13:00 - 17:30
LocatieApeldoorn (NL) (Toon kaart)

Instelling voor Geestelijke gezondheidszorg

Deventerstraat 459
7323 PT
Apeldoorn
Postbus 2003
7230 GC
Warnsveld
06 27397262