Opleidingen details De Waag Nederland
Training Geweldloos verzet en Verbindend gezag (ID nummer: 380102)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
NVRG - Nascholingscursus1216-1-2020 t/m 15-1-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De training ‘Geweldloos verzet & Verbindend gezag’ focust zich op de toepassing van therapeutische interventies voortkomend uit de methode ‘geweldloos verzet en nieuwe autoriteit’ binnen de forensische doelgroep. De training is bestemd voor behandelaren die werken met forensische jeugd.

De training ‘Geweldloos verzet en Verbindend gezag’, zoals aangeboden door de Waag, richt zich op professionals die te maken hebben met kinderen en jeugdigen die extreem gedrag vertonen (zowel externaliserend als internaliserend) waarvan de ouders/verzorgers en andere betrokken volwassenen grip op de situatie zijn kwijtgeraakt. Het gaat om agressief en gewelddadig of zelfdestructief gedrag, om seksueel grensoverschrijdend gedrag maar ook om angst, schoolweigering, problematisch middelen gebruik, computerverslaving of ander probleemgedrag.

De aanpak van de training ‘Geweldloos verzet en Verbindend gezag’ is methodisch; stappen en interventies zijn gedetailleerd beschreven. Zowel de basishouding van geweldloos verzet als concrete interventies vormen het uitgangspunt van de cursus en worden toegelicht en geoefend in de 2-daagse training. Deelnemers krijgen hiermee een praktische handleiding voor het coachen van zich machteloos voelende ouders en verzorgers. Na het volgen van de training zijn deelnemers in staat de methode te vertalen naar (deel)interventies, deze te implementeren in de behandeling en de visie van ‘Geweldloos verzet’ over te brengen op ouders/verzorgers en hun netwerk. Kortom, zij zijn in staat de methode te integreren in hun eigen werksituatie.

De training wordt verzorgd door medewerkers van de Waag met uitgebreide ervaring in de forensische jeugdzorg. Zij zijn behandelaar en/of systeemtherapeut met, o.a., kennis van FAST (Forensische Ambulante Systeem Therapie). Zij zijn allen aangesloten of opleider bij de NVRG (Nederlandse Vereniging voor Relatie en Gezinstherapie).

Om de training te kunnen volgen wordt verwacht dat behandelaren voldoende kennis van, en ervaring met, systeemgericht en/of werken met jeugd hebben. Verder is het nodig dat deelnemers affiniteit hebben met de jongeren die externaliserend probleemgedrag vertonen. De deelnemer heeft een functie waarin hij/zij individuele behandelingen en systemische behandelingen aanbiedt, hierdoor is het mogelijk om te voldoen aan de vereiste caseload (3 jongeren per week) waardoor eigen casuistiek ingebracht kan worden.

Meer informatie over Geweldloos verzet en Verbindend gezag

De methode ‘Geweldloos verzet en nieuwe autoriteit’ heeft zich ontwikkeld van een therapeutische interventie gericht op vermindering van externaliserend gedrag naar een visie op hoe ouders/verzorgers, familie, leerkrachten, groepsleiders, wijkagenten en andere betrokkenen hun gezag kunnen neerzetten vanuit een houding van transparantie en verbinding. De methode biedt houvast bij (ernstige) gedragsproblemen en opvoedingssituaties en is hierdoor gericht op problemen met een een grote maatschappelijke actualiteitswaarde. Op vele terreinen wordt gezocht naar een vorm van gezag die antwoord geeft op de huidige onmacht ten aanzien van ernstig probleemgedrag bij jongeren. Maatschappelijk gezien is het denken over welk soort gezag we graag willen uitoefenen in de laatste veertig à vijftig jaar sterk veranderd. Ook de samenleving is veranderd. Het kerngezin is in de huidige tijd eerder uitzondering dan regel en mensen functioneren steeds meer in gefragmenteerde netwerken. De uitgangspunten van geweldloos verzet vormen een goede basis voor een nieuwe vorm van autoriteit (Omer, 2011, 2013) waarbij verbondenheid een grote rol speelt. Gezag zou houvast moeten bieden in plaats van angst inboezemen.

De methodiek stoelt op een in de huidige tijd passende vorm van gezag die de hechtingsrelatie tussen ouders en kinderen op positieve wijze gebruikt en (weer) bevordert. Centraal staat het concept van de ‘ouderlijke presentie’: "we zijn en we blijven je ouders, we kunnen je niet dwingen, maar we geven je nooit op." Op onorthodoxe wijze blijven investeren in de relatie is de kern van deze aanpak. Ouders worden ook gestimuleerd om zich te verzekeren van brede steun in hun eigen netwerk. Verankerd in hun netwerk gaan zij zich op vastberaden, maar strikt geweldloze en de-escalerende wijze verzetten tegen het negatieve en destructieve gedrag en besteden daarnaast aandacht aan herstel van het contact: "er is geen weg naar een goede relatie, een goede relatie is de weg!" Het accent ligt niet meer op het onder controle krijgen van het gedrag van het kind, maar op de ouders zelf. Zij nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen aandeel in de escalaties. Geleidelijk wordt de cirkel van argwaan, frustratie, onmacht en boosheid doorbroken en het contact hersteld.

De afgelopen jaren is de methodiek verder ontwikkeld en aangepast voor een breed scala aan problemen en settingen. De principes van geweldloos verzet, vertaald naar ouderlijk gezag, blijken niet alleen effectief bij externaliserende problematiek, maar ook bij internaliserende problematiek. Dan staat niet het ‘verzet’ tegen ongewenst/gevaarlijk gedrag centraal, maar de te sterke ‘accommodatie’ en overbeschermende houding van de ouders (Lebowitz & Omer, 2013).

Door het Lorentzhuis (centrum voor systeemtherapie, opleiding en consultatie), is de term ‘nieuwe autoriteit’ in de methode ‘Geweldloos verzet en nieuwe autoriteit’ vervangen door de term ‘Verbindend gezag’. Verbindend Gezag wordt gekenmerkt door ‘presentie’ en ‘waakzame zorg’, het betrekken van het sociale netwerk, investeren in de relatie met het kind en zo nodig geweldloos, maar vastberaden verzet tegen onacceptabel gedrag door begrenzing vanuit verbinding. ‘Verbindend gezag’ geeft opvoeders en andere gezagsdragers (leerkrachten, groepsleiders, wijkagenten) houvast, niet alleen bij (ernstige) gedragsproblemen, maar ook in meer alledaagse (opvoedings)situaties. De training ‘Geweldloos verzet en Verbindend gezag’, zoals aangeboden door de Waag, richt zich op professionals in de forensische jeugdzorg die te maken hebben met kinderen en jeugdigen die extreem gedrag vertonen (zowel externaliserend als internaliserend) waardoor ouders/verzorgers ondersteund dienen te worden.

Leerdoelen:

Na de tweedaagse cursus Geweldloos verzet & Verbindend gezag:

  • kennen deelnemers de theoretische beschrijving van de methode (o.a. door literatuurstudie);
  • begrijpen deelnemers de visie van ‘Geweldloos verzet en Verbindend gezag’ en zijn in staat deze uit te leggen en te verwoorden naar ouders/verzorgers;
  • kennen deelnemers de fasen en interventies van ‘Geweldloos verzet en verbindend gezag’;
  • zijn deelnemers in staat beschikbaar materiaal (plaatjes, filmpjes) toe te passen in de praktijk;
  • zijn deelnemers in staat om de pijlers van de methode te vertalen in (deel)interventies en te implementeren in de behandeling;
  • hebben deelnemers met de methode geoefend middels rollenspellen en hebben zij casussen ingebracht vanuit hun eigen praktijk
  • hebben deelnemers voldoende vaardigheden en kennis om deze methode toe te passen in een casus of via een oudergroep met meerdere ouders/verzorgers.
  • zijn deelnemers enthousiast over de methode en gemotiveerd deze te gaan gebruiken in hun werk.
academici en HBO-ers
Cursus
 Verdiepend
12
24
ja
13
Geen toetsing, wel evaluatie
De deelnemer heeft een academische opleiding of HBO+ gevolgd bijvoorbeeld in de orthopedagogiek, systeemtherapie, psychologie of is jeugd- en gezinsprofessional. Een opleiding tot vaktherapeut (dramatherapie) behoort ook tot de mogelijkheden. Om de training ‘Geweldloos verzet en Verbindend gezag’ te kunnen volgen dient de deelnemer bekend te zijn met het werken met jeugdbehandelingen in de forensische psychiatrie. Daarnaast dient de deelnemer voldoende kennis van en ervaring te hebben met cognitieve gedragstherapie. Daarnaast is het nodig dat de deelnemer affiniteit en ervaring heeft met zowel het werken met jongeren die externaliserende gedragsproblemen vertonen als met het werken met (gezins)systemen. De deelnemer heeft een functie waarin hij/zij individuele behandelingen en systemische behandelingen aanbiedt, waardoor het mogelijk is om te voldoen aan de vereiste caseload (3 jongeren/ gezinssystemen per week).
Tijd09:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenTrainingsdagen: 16 januari en 28 januari 2020.

Voor trainingen en symposia die de Waag voor medewerkers en externen organiseert wil ik voor de Waag een PE-online account aanvragen om accreditatieverzoeken in te kunnen dienen.
Voorheen werd dit binnen De Forensische Zorgspecialisten door Forum Educatief geregeld.
Nu dit bedrijfsonderdeel niet meer bestaat wil de Waag zelf de aanvragen doen.

Oudlaan 9
3515 GA
Utrecht
Postbus 1362
3500 BJ
Utrecht
030-2758297