Opleidingen details Medisch Centrum Haaglanden

Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

HMC Film- en discussieavond ’Gezonde Voeding’ (ID nummer: 379762)
Cursus afgewezen!
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst

Opzet van de avond:

Een aanzienlijk deel van onze patiënten in Den Haag komt uit een achterstandswijk. Om hier aandacht aan te geven heeft het HMC (en het Landsteiner Instituut, leerhuis van het HMC) in samenwerking met de Hadoks Academie en de Stichting Fonds Huisartsen in Achterstandswijken Haaglanden (Stichting FHA) besloten een filmavond voor huisartsen en specialisten in de regio Den Haag te organiseren waarin deze groep centraal staat. Het doel is om de (huis)arts meer inzicht te geven in de wereld waar de patiënt vandaan komt.

Het idee is overgenomen van het achterstandsfonds voor huisartsen in Rotterdam waar het een beproefd succes was/is. Wij hebben in overleg dit idee over genomen en zeven jaar geleden voor het eerst uitgewerkt. Het thema was toen Oost-Europa met de film “4 months, 3 weeks en 2 days” in combinatie met gastspreker Felix Kaplan, voormalig Litouws tenniskampioen. Deze avond bleek een groot succes en sindsdien wordt elk jaar in december een filmavond georganiseerd, waarbij de thema’s China, Marokko, ongeletterdheid, schuldhulpverlening, vluchtelingen en dementie bij allochtonen reeds aan bod zijn gekomen.

Dit jaar is in overleg met de Stichting FHA gekozen voor het thema ‘Gezonde Voeding’. In samenwerking met een huisarts vanuit de Hadoks Academie, Maaike Lunstroot, is gestart met de organisatie en uitvoering van deze filmavond. De avond wordt voorgezeten door huisarts Maaike Lunstroot. Tijdens de filmavond wordt de Amerikaans documentaire “CarbLoaded: A Culture Dying to Eat” worden afgespeeld. Deze documentaire geeft een duidelijk beeld over hoe onze eetgewoonten de laatste eeuw zijn veranderd en dit nu in ons nadeel werkt. Het gaat niet alleen over het soort voedingsmiddelen, maar ook over de hoeveelheden die we consumeren en welke rol de voedingsmiddelenindustrie hierin heeft. Vooraf zal internist-nefroloog Yvo Sijpkens een voordracht houden over de samenhang tussen voeding en chronische ziekten. Na de film zullen meerdere inhoudsdeskundigen het woord krijgen en in discussie gaan met publiek, zodat er interactie ontstaat over het thema. De inhoudsdeskundigen van deze avond zijn naast Yvo Sijpkens, Maarten Keulemans (wetenschapsredacteur Volkskrant), Dinja van Haren (diëtist), Paul Uitewaal (huisarts-epidemioloog) en Erik Dubbink (leefstijl coördinator), zij zullen ieder vanuit hun eigen expertise invulling geven aan het onderwerp.

 

Doelstelling van de avond:

De volgende doelen voor deze avond zijn gesteld, huisartsen en specialisten krijgen:

-  inzicht in de werking van ons lichaam en de effecten van leefstijl op de gezondheid

-  inzicht in de effecten van het koolhydraatbeperkt dieet als behandeling van chronische ziekten

- handvatten bieden om een gezonde leefstijl te bevorderen bij patiënten met een lage sociaal economische status

 

 

Refereerbijeenkomst
Bestand 
Programma Film avond.docx12 KB
0
nvt
Tijd17:30 - 21:30
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

Onze organisatie is een ziekenhuis, waarbinnen een leerhuis actief is: het Landsteiner Instituut. Dit instituut organiseert jaarlijks een tweedaagse meerdaagse scholing van huisartsen en specialisten in het kader van scholing tussen eerste en tweede lijn.

Lijnbaan 32
2512 VA
DEN HAAG
Postbus 432
2501 CK
Den Haag
070-3302797
Selecteer een bestand aub.