Opleidingen details Radboudumc Health Academy
Symposium zwangere vrouwen en baby’s - van theorie naar praktijk (ID nummer: 379644)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Voortplanting, Obstetrie en Gynaecologie5 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Dit symposium brengt wetenschappers en zorgverleners in prenatale- en kraamzorg bij elkaar om kennis uit te wisselen en om de dialoog aan te gaan.

Wat heeft de zorgprofessional nodig om zwangere vrouwen de juiste zorg en baby's een optimale start te geven en hoe werken we hierin het beste samen.

De deelnemer zal geïnformeerd worden over belangrijke kennis en nieuwe inzichten die recent neurowetenschappelijk en psychologisch onderzoek heeft opgeleverd over de ontwikkeling van baby’s en hun hersenen.

De deelnemer begrijpt het mogelijke verband tussen de samenstelling van moedermelk (cortisol en diversiteit aan bacteriën) en gevoelens van stress, angst of somberheid in de eerste maanden na de bevalling.

De deelnemer leert het gesprek aan te gaan met de zwangere vrouw die last heeft van angst en somberheid tijdens de zwangerschap en men leert het starten van behandeling voor klachten.

De deelnemer wordt op de hoogte gebracht van het onderzoek dat heeft gekeken naar het welzijn van moeders die weer aan het werk gaan na het zwangerschapsverlof.

De deelnemer wordt geïnformeerd over een nieuw model waarmee men verder onderzoek kan doen naar mogelijke stress rondom werkhervatting, in combinatie met veranderde samenstelling van de moedermelk door de invloed van werk-gerelateerde stress.

De deelnemer vergaart kennis rondom de studie waarin is onderzocht of borstvoedingduur in het vroege leven het gedrag van 3-jarigen voorspelt. Zijn kinderen impulsiever naarmate ze korter borstvoeding hebben gehad?

De deelnemer weet van het bestaan van de studie waarin door middel van een Randomized Controlled Trial (RCT) de effectiviteit van een dagelijkse huid-op-huid contact interventie tijdens de eerste vijf weken wordt onderzocht. Voelen moeders zich bijvoorbeeld beter en geven ze langer borstvoeding door dagelijks huid-op-huid met hun pasgeboren baby?

De deelnemer leert welke verloskundige competenties nodig zijn om maternaal emotioneel welzijn vanuit een woman-centred care benadering te ondersteunen?

De deelnemer vergaart kennis over de rol die darmbacteriën spelen in ons lichaam. Hoe wordt vanuit een ontwikkelingsperspectief gezien hoe baby’s darmbacteriën verwerven en hoe de interne en externe omgeving de ‘kwaliteit’ van deze darmbacteriën kan beïnvloeden. Tevens leert de deelnemer wat de mogelijke gevolgen zijn van een disbalans in de darmbacteriën, variërend van effecten op het BMI tot ontroostbaar huilgedrag van de baby en de ontwikkeling van autisme.

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
JeugdverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ)Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ)
KinderverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
Tijd09:30 - 16:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

De Radboudumc Health Academy verzorgt bij- en nascholing voor alle medische en zorgprofessionals binnen en buiten het Radboudumc.

Gerard van Swietenlaan 2 (route 51)
6525 GB
Nijmegen
Postbus 9101 (huispost 51)
6500 HB
NIJMEGEN
+31621132933