Opleidingen details Rob Giel Onderzoekcentrum
Psychose en ernstige psychiatrische aandoeningen: hoe brengen we preventie en herstel dichterbij? (ID nummer: 379605)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog613-3-2020 t/m 12-9-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Een van de veelbelovende en vernieuwende gezichtspunten in de psychiatrie is het steeds duidelijker onderkennen van de ontwikkelingstrajecten van psychiatrische aandoeningen. Wat op jonge leeftijd begint als een schijnbaar onschuldige en tijdelijke klacht, kan hardnekkiger blijken te zijn dan gedacht, en kan op de lange duur leiden tot problemen in het functioneren op school, werk, thuis en in relaties. 

Er zijn veel aanwijzingen dat tijdig ingrijpen in zo’n vroeg stadium veel narigheid kan voorkomen en herstel kan bevorderen. Dat vergt veel van de organisatie van de zorg, die er nog altijd niet goed in slaagt de jongere doelgroep te bereiken.

Wanneer eenmaal een psychiatrische aandoening is ontstaan kunnen moderne behandelmethoden worden ingezet die het herstelproces bevorderen. Ook daar geldt: hoe eerder hoe beter, waarbij de aantrekkelijkheid van de wijze waarop de zorg wordt aangeboden heel belangrijk is. Daarbij moet afgerekend worden met tal van achterhaalde en eigenaardige ideeën over psychische problemen - ook bij professionals! - die effectieve hulp in de weg staan. 

Ook is het lastig in vroege stadia te onderkennen dat er echt wat aan de hand is. Dat vergt specialistische kennis en ervaring. Hoe kunnen we die kennis met elkaar opbouwen? En wat kunnen we doen om ernstige psychische ontregeling in een vroeg stadium te herkennen, en dan de juiste stappen te zetten?

In dit symposium laten zes psychose-experts het belang zien van vroegtijdige en doeltreffende interventies die beogen de ontwikkeling en progressie van ernstige psychiatrische aandoeningen te voorkomen. 
’s Middags volgt er een debat met de zaal over de toekomst van de  psychosezorg in Nederland,.
 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GGZVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
JeugdverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2 3 4
 Verdiepend
50
250
ja
Bestand  
Symposium Uitnodiging Lex-1-11-2019.pdf6-11-2019 13:32271 KB
Nee
Nee
Hoofdniveau
Volwassenen
Tijd10:15 - 18:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

Het Rob Giel Onderzoekcentrum is een samenwerkingsverband tussen de stichtingen GGz Groningen, GGZ Friesland, GGZ Drenthe, Dimence en Mediant en de Rijksuniversiteit Groningen.

Het RGOc staat garant voor hoog gekwalificeerd onderzoek. Onderzoek dat nationaal en internationaal van betekenis kan zijn voor de dagelijkse praktijk van de geestelijke gezondheidszorg. Het RGOc brengt onderzoekers samen die op het terrein van GGz-onderzoek werkzaam zijn. Het gaat om onderzoek en evaluatie in de vorm van omschreven wetenschappelijke projecten wat betreft doelstelling, personele inzet, duur en kosten.

Hanzeplein 1
9713 GZ
Groningen
Postbus 30.001
9700 RB
Groningen
050-3612079