Opleidingen details FORTIOR

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Somatische oorzaken van gedragsverandering bij mensen met een verstandelijke beperking: een breed perspectief (ID nummer: 378852)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd612-11-2019 t/m 11-11-2020

Kinderen, jeugdigen en volwassenen met een verstandelijke beperking hebben namelijk vaker last van medische aandoeningen dan hun leeftijdgenoten zonder verstandelijke beperking. Dit geldt bijvoorbeeld voor schildklierziekten of zintuigen die niet goed functioneren. Meestal zijn de aandoeningen chronisch en kunnen ze bijkomende aandoeningen tot gevolg hebben. Zo kan schildklierziekte tot druk gedrag en slaapproblemen leiden. Er zijn ook tijdelijke lichamelijke klachten zoals oorpijn of misselijkheid die in moeilijk gedrag geuit worden. Ook medicatiegebruik kan invloed hebben op gedrag.

Tijdens deze studiedag worden probleemgedrag en gedragsveranderingen bij mensen met een verstandelijke beperking vanuit twee perspectieven benaderd, namelijk het gedragswetenschappelijke en het medische perspectief.

Op deze studiedag geven Anna Boom (GZ-psycholoog) en Daphne Konz (AVG) je achtergrondinformatie over vaker en minder vaak voorkomende lichamelijke klachten die kunnen leiden tot gedragsverandering of zich kunnen presenteren als psychiatrisch ziektebeeld. Aan de hand van casuïstiek kunnen de deelnemers de verkregen inzichten ook zelf gaan toepassen.

vak- en speltherapeuten
5
Nee
1
Voorbereidingsopdracht (verplicht)
1. Bekijk de website https://www.cce.nl/somatiek/top-70-somatische-aandoeningen?type=abc
2. Bedenk een voorbeeld van een cliënt met een gedragsverandering veroorzaakt door 1 van deze aandoeningen. Beschrijf de gedragsverandering in 5
zinnen, en neem mee naar de bijeenkomst.
3. Lees de casusbeschrijving “somber”. Gebruik de zoekfunctie “zoek somatische aandoening op klacht”. Welke medische oorzaak voor de klachten van
de cliënt vind je het meest waarschijnlijk? Schrijf op en neem mee naar de bijeenkomst.

Voorafgaand aan de studiedag krijg je per mail de materialen die je nodig hebt om de voorbereidende opdracht uit te voeren.
Neem je laptop of tablet mee naar de bijeenkomst.
255,00
Inclusief thee, koffie en lunch.
Deze studiedag maakt deel uit van een leergang. De inschrijfkosten voor de gehele leergang over medische problemen en gedrag bedragen € 715,00 p.p.
Hoofdniveau
Danstherapie
Dramatherapie
Muziektherapie
Psychomotorische kindertherapie (PMKT)
Psychomotorische therapie (PMT)
Speltherapie
Beeldende therapie
Tijd9:30 - 16:15
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:15
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

FORTIOR biedt scholing aan op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling en communicatie bij kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsbeperking. Het bureau doet dat door het aanbieden van studiedagen die verzorgd worden door specialisten op het terrein van een bepaalde onderzoeks- of behandelmethode.

Buurkerkhof 9
3511 KC
Utrecht
06 40172907
Selecteer een bestand aub.