Opleidingen details Boerhaave Nascholing
Medicamenteuze therapie (ID nummer: 378834)
 (0) 

Beoordeling per persoon

Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing vakinhoudelijk OA101-1-2020 t/m 31-12-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Als (ziekenhuis)apotheker, huisarts of medisch specialist, wilt u patiënten altijd de juiste medicatie voorschrijven en afleveren. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de nieuwste therapieën en geneesmiddelen. Na de cursus Medicamenteuze therapie bent u weer helemaal op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld.

Therapieën met geneesmiddelen
Medicamenteuze therapie is een dynamisch veld met veel veranderingen. Nieuwe middelen worden geregistreerd en vergoed, bestaande middelen raken obsoleet of veranderen van plaats in de therapie. Tijdens de Boerhaave cursus evalueert u samen met andere deelnemers bestaande therapieën met geneesmiddelen, waar indicaties in de therapie van veranderen.

Helemaal op de hoogte
Na afloop bent u bijvoorbeeld helemaal bijgepraat over de toepassing van nieuwe glucose- en lipiden verlagende medicatie. Daarnaast worden de oncologische therapieën van het multipel myeloom en longkanker uitgebreid besproken. Verder krijgt u informatie over het gebruik van zogenaamde PARP-remmers bij diverse solide tumoren.Tenslotte leert u wat de aandachtspunten zijn bij het voorschrijven van medicatie voor speciale groepen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het patiënten perspectief van ouderen, minderheden en asielzoekers.

Medicatie in de dagelijkse praktijk
De cursus sluit goed aan bij onderwerpen in de dagelijkse praktijk. Enkele zaken die de revue passeren zijn: medicamenteuze begeleiding bij stoppen met roken, geneesmiddelen tekorten en preventie door middel van PrEP-therapie. Ook is de cursus het volgen waard als u geïnteresseerd bent in: interacties met oncolytica, opiaat verslaving, farmacogenetica inclusief de juridische aspecten, ouderen en geneesmiddelen en patiëntervaringen met gezondheidszorg.

praktiserende (ziekenhuis-)apotheker en arts met name huisarts, internist, deelspecialist binnen de inwendige geneeskunde, geriater, klinisch farmacoloog, oncoloog en diegenen die voor deze specialismen in opleiding zijn.
lezingen met debat
495 (2 dagen); 270 (i.o.); 295 (1 dag); 150 (i.o.)
100
De cursist is op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen in de farmacotherapie en kan deze benoemen: dit betreft nieuwe glucose- en lipiden verlagende medicatie. Daarnaast is de cursist op de hoogte van de nieuwste inzichten op het gebied van oncologische therapie van het multipel myeloom en longkanker en van het gebruik van zogenaamde PARP remmers bij diverse solide tumoren.

De cursist krijgt een overzicht over de stand van zaken ten aanzien van preventie door middel van PrEP therapie, vaccinaties en medicamenteuze begeleiding van stoppen met roken.

De cursist is op de hoogte van de rol van LAREB en de mogelijkheden van zelf medicijnen maken.

Tenslotte begrijpt de deelnemer de mogelijkheden en beperkingen van farmacogenetica in de praktijk en hoe onwenselijke medicatie-interacties en morfine verslaving te voorkomen.

Tenslotte leert de deelnemer de aandachtspunten bij het voorschrijven van medicatie voor speciale groepen zoals ouderen, minderheden en asielzoekers en wordt het patiënten perspectief gedeeld
Nee
Als (ziekenhuis)apotheker, huisarts of (farmaceutisch) specialist, wilt u patiënten altijd de juiste medicatie voorschrijven. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de nieuwste therapieën en geneesmiddelen. Na de cursus Medicamenteuze Therapie bent u weer helemaal op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld.
Therapieën met geneesmiddelen
Medicamenteuze therapie is een dynamisch veld met veel veranderingen. Nieuwe middelen worden geregistreerd en vergoed, bestaande middelen raken obsoleet, of veranderen van plaats in de therapie. Tijdens de Boerhaave cursus evalueert u samen met andere deelnemers bestaande therapieën met geneesmiddelen, waar indicaties in de therapie van veranderen.
Helemaal op de hoogte
Na afloop bent u bijvoorbeeld helemaal bijgepraat over de toepassing van nieuwe glucose- en lipiden verlagende medicatie. Daarnaast worden de oncologische therapieën van het multipel myeloom en longkanker uitgebreid besproken. Verder krijgt u informatie over het gebruik van zogenaamde PARP-remmers bij diverse solide tumoren. Tenslotte leert u wat de aandachtspunten zijn bij het voorschrijven van medicatie voor speciale groepen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het patiëntenperspectief van ouderen, minderheden en asielzoekers.
Medicatie in de dagelijkse praktijk
De cursus sluit dit jaar goed aan bij onderwerpen in de dagelijkse praktijk. Enkele zaken die de revue passeren zijn: medicamenteuze begeleiding bij stoppen met roken, geneesmiddelen tekorten en preventie door middel van PrEP-therapie. Ook is de cursus het volgen waard als u geïnteresseerd bent in: interacties met oncolytica, opiaat verslaving, farmacogenetica inclusief de juridische aspecten, ouderen en geneesmiddelen, en patiëntervaringen met gezondheidszorg.
Cursuscommisie:
M. Assal, Apotheker, Havenapotheek Leiden
J.W. Blom, Huisarts onderzoeker, LUMC
Prof. dr. A.J. Gelderblom, Medische oncologie, LUMC
Prof. dr. H.J. Guchelaar, Apotheker, LUMC
Mw. dr. E.J.F. Houwink, Huisarts-docent, LUMC
 
Ja
Nee
Hoofdniveau
Farmacotherapie
Medicatiebegeleiding
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Scholing vakinhoudelijk OAAantal urenDatumTijd
Medicamenteuze therapie5,5630-01-202009:25 - 17:00
Medicamenteuze therapie4,5531-01-202009:30 - 15:45

Boerhaave Nascholing is de oudste post-academische onderwijsorganisatie op geneeskundig gebied (PAOG) in Nederland.

Met Boerhaave Nascholing wil het LUMC medici en medisch wetenschappelijk onderzoekers inspireren de nieuwste wetenschappelijke inzichten toe te passen. Ons doel is dat zij steeds de best mogelijke patiëntenzorg leveren. Met deze nascholingsmissie wil het LUMC motiveren, enthousiasmeren en aanzetten tot handelen door een hoge kwaliteit van de nascholing. Die hoge kwaliteit betreft:de inhoud, namelijk actuele thema’s;
de vorm, zoals vooraanstaande sprekers, afwisselend en interactief programma, onderwijskundig maatwerk, e-learning e.d.;
de organisatie en de dienstverlening.
 

Hippocratespad 21
2333 ZD
LEIDEN
Postbus 9600
2300 RC
LEIDEN
071-5266894