Opleidingen details Cie Deskundigheidsbevordering Huisartsen Groningen, IA06-390
Huisartsensymposium 2019 (ID nummer: 378287)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cluster13 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

1 Onderwerp - Huisarts en Diagnostiek
Leerdoel - Kennis van de ontwikkelingen in de huisartsendiagnostiek op praktijk-niveau en op regionaal niveau
Leerpunt: - Nieuwe ontwikkelingen POCT: wat wil de huisarts? Hoe willen we de diagnostiek in de regio organiseren?

2 Onderwerp – Vaccinaties (Assen) Hoe is dit geregeld in NL? Geschiedenis en heden.    
Leerdoel - Huisartsen worden steeds belangrijker in de rol van ambassadeur voor vaccinaties. Voorlichting aan patiënten, bezorgde ouders begint veelal bij de huisarts. De huisarts moet desgevraagd het rijksvaccinatieprogramma kennen en kunnen beargumenteren.
Leerpunt - De huisarts als ambassadeur voor vaccinaties.   

3 Onderwerp - Vaccins en vaccinaties (Leeuwarden)
Leerdoel - Vaccineren en vaccins staan de laatste tijd in het middelpunt van de belangstelling. Mensen zijn voor of tegen vaccineren. Maar waar hebben wij het eigenlijk over bij vaccineren. Wat is er waar over werkzaamheid en neveneffecten. Het is mijn intentie om mensen meer vertrouwd te maken met deze aspecten van vaccineren. Ken je die dan kan je mensen genuanceerder  over vaccins en vaccineren voorlichten.
Leerpunt - Na de voordracht heeft iedereen veel meer kennis van de verschillende vaccins waar wij in Nederland mee vaccineren of willen gaan vaccineren.   

4 Onderwerp – Delier
Leerdoel - De deelnemer heeft kennis van delier als toestandsbeeld en risicofactoren, en weet hoe deze in de huisartsenpraktijk als zodanig te herkennen. De deelnemer weet welke aanvullende (laboratorium-)diagnostiek mogelijk is bij verdenking voor een delier. Daarnaast kent de deelnemer de overwegingen en mogelijkheden om patiënten al dan niet zelf te behandelen en de overwegingen om te verwijzen. Deze aspecten worden behandeld aan de hand van twee cases waarbij een kaderhuisarts Eerstelijns Ouderengeneeskunde de deelnemers in kleine groepen (4 a 6 personen) laat uitwerken en plenair laat terugkoppelen. 
De laboratoriumspecialist klinische chemie zal de mogelijkheden voor aanvullend laboratoriumonderzoek en achtergronden presenteren.
Leerpunt - Deelnemer heeft kennis over delier als toestandsbeeld en risicofactoren.
Deelnemer kent de mogelijkheden voor aanvullende (laboratorium)diagnostiek en achtergronden daarvan.
Deelnemer kent overwegingen en mogelijkheden om patiënten met een delier te behandelen of te verwijzen.

5 Onderwerp - Farmacogentica in de eerstelijn
Leerdoel - De scholing is bedoeld om huisartsen kennis te laten nemen van farmacogenetica: Wat is het? Wat kan je ermee en wat niet? Wanneer is het zinvol in de eerstelijn; en hoe kom je tot een goede vraagstelling, gericht zinvol onderzoek en een juiste behandelinterventie o.b.v. het farmacogenetisch profiel.
Leerpunt - Na de scholing zal de deelnemer op basis van het vorig jaar verschenen standpunt farmacogenetica in de eerste lijn, weten wat farmacogenetica is, wanneer farmacogenetisch onderzoek bij patiënten zinvol kan zijn (en wanneer niet); en welke stappen (en informatie-bronnen) er zijn om te komen tot een gericht onderzoek met bruikbare uitkomst.

6 Onderwerp – Recidiverende urineweginfecties (Assen)
Leerdoel - Hoe om te gaan met ouderen bij een mogelijke urineweginfectie (juiste diagnostiek en therapie).
Leerpunt - Gebruik maken kunnen van de juiste diagnostiek en interpretatie hiervan
Anatomische/pathofysiologische  bijzonderheden (verblijfskatheter, prostaat-hypertrophie ezv.) Hoe (antibiotisch) behandelen indien nodig.
Interactieve casus-bespreking.

7 Onderwerp - Rondleiding over het vernieuwde laboratorium (Leeuwarden)
Leerdoel - De rondleiding is bedoeld om de deelnemers kennis te laten maken met ons state of the art laboratorium. 
Tevens is de rondleiding bedoeld om de deelnemers inzicht te geven in de aspecten die de doorlooptijd van resultaten beïnvloeden en wat de deelnemers zelf kunnen doen om de doorlooptijd te bespoedigen (zoals correct invullen aanvraagformulieren, digitaal aanvragen, aanleveren urine voor urineonderzoek etc).
Leerpunt - Na de rondleiding zal de deelnemer inzicht hebben in de reden waarom bepaalde diagnostiek niet sneller kan verlopen en waarom het niet lukt om alle resultaten voor 17.00 uur te rapporteren en een adequate overdracht naar de doktersdienst soms noodzakelijk is. Daarnaast zal de deelnemer inzicht hebben in het spoed aanvraag proces en wat hij/zijn daarin van het laboratorium kan verwachten.
 

(Mini)symposium
Bestand  
Uitnodiging - Huisartsensymposium 2019 V0.8.pdf18-10-2019 11:36172 KB
 
70
Tijd18:00 - 21:30
LocatieLeeuwarden (NL) (Toon kaart)

IA06-houder

Paterswoldseweg 806
9728
GRONINGEN
050-3666444