Opleidingen details Cure & Care Development

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Diagnostisch onderzoek bij autismespectrumstoornissen bij volwassenen (ID nummer: 378218)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie1112-5-2020 t/m 19-5-2021

Tijdens deze tweedaagse cursus krijg je zowel theoretische als praktische handvatten geboden bij het diagnosticeren van ASS bij volwassenen. Aan de hand van een besproken theoretisch referentiekader komen de meest recente onderzoeksbevindingen aan de orde en wordt besproken hoe ASS in de DSM-5 geclassificeerd worden.

Inhoud

De kennis over autismespectrumstoornissen (ASS) bij normaal intelligente volwassenen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Toch worstelen veel clinici met het proces van diagnostisch onderzoek bij deze populatie.

Opzet

Er wordt aandacht besteed aan het anamnestisch gesprek. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van een semi-gestructureerd interview gebaseerd op de DSM-5 criteria. Dit interview wordt ook uitgereikt aan jullie. Door middel van een rollenspel wordt er geoefend met het doen van een anamnestisch gesprek. Daarnaast worden er dvd-fragmenten vertoond waarop volwassenen met ASS vertellen hoe zij de wereld ervaren. Aan de hand van casusmateriaal wordt ook ingegaan op de hetero-anamnese zoals deze plaatsvindt bij diagnostisch onderzoek naar ASS. Hierbij komen de verschillende interviewvormen en diverse gesprekstechnieken aan de orde.

Tijdens de tweede dag staat de differentiaaldiagnostiek centraal. Door middel van theorie, filmpjes en rollenspelen komen de verschillen tussen ASS en ADHD, schizofrenie en (de verschillende) persoonlijkheidsstoornissen aan de orde. Ook hierbij wordt uitgegaan van de DSM-5. Verder wordt besproken hoe ASS eruitzien bij vrouwen en wordt er aandacht gegeven aan ASS in de forensische setting. Neuropsychologisch onderzoek is geen onderdeel van deze workshop.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Register Maatschappelijk werkRegisterplein
1 2 3
Workshop
Bestand 
Brochuretekst 2020.pdf223 KB
550
inclusief toegang online leeromgeving, koffie/thee en lunches
Hoofdniveau
Psychotherapie en Psychiatrie
Tijd10:00 - 17:30
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:30
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Cure & Care Development (CCD) biedt een breed scala aan hoogwaardige kennis, voor zowel zorgprofessionals als bedrijven en ZZP'ers

Als je zorg nodig hebt, hoop je de zorgverlener te treffen die jou goed kan helpen. Die jou behandelt op basis van de laatste inzichten in de zorg en evidence based behandelingen. CCD biedt gedegen opleidingen aan zorgprofessionals die hun vak meer dan serieus nemen en zich willen blijven ontwikkelen.

Onze kernwaarden zijn leidend in ons doen en laten: wij zijn verbindend, ontwikkelingsgericht en vinden passie in ons werk vanzelfsprekend.

Naast het aanbod van gedegen opleidingen van gerenommeerde docenten, vinden we het minstens zo belangrijk dat de deelnemers onze service als uitmuntend ervaren. Hier besteden wij dan ook veel aandacht aan en we blijven onszelf continu evalueren en waar mogelijk verbeteren.

Oude Oeverstraat 120, etage 3
6811 JZ
ARNHEM
Postbus 5466
6802 EL
ARNHEM
026 368 44 11
Selecteer een bestand aub.