Opleidingen details Cure & Care Development

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Verdiepingscursus psychopathologie (ID nummer: 378159)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie222-6-2020 t/m 30-6-2021

“Psychopathologie beschouwd vanuit fundamenteel gelijkwaardige ‘bio’ en psychosociale’ factoren”

Op het raakvlak van psychiatrie en filosofie wordt ingegaan op het biopsychosociale etiologisch kader van psychische stoornissen en wordt (veel) verder gekeken dan de beschrijvingen in de weinig valide classificatiesystemen.

Op de ‘bio’ wordt ingegaan (vooral) vanuit werk van de Amerikaanse neuroloog Antonio Damasio (‘De vergissing van Descartes’), op de ‘psycho’ wordt ingegaan aan de hand van het werk van de Amerikaanse psychiater (met Nederlandse roots) Bessel van der Kolk (‘Traumasporen’) en bij ‘socio’ staat werk van de Britse socioloog Nikolas Rose centraal (‘Our psychiatric future).

Het werk van deze drie vooraanstaande experts wordt gebruikt als verdiepende illustratie van deze drie invalshoeken. Het draagt voor deelnemers zowel bij aan verrijking van kennis en inzicht, maar biedt ook concrete stappen in het diagnostisch proces in de praktijk. Het is geen cursus neurowetenschap, traumabehandeling of sociologie, maar biopsychosociale factoren worden etiologisch fundamenteel op gelijkwaardig niveau geplaatst. Op psychologische testdiagnostiek wordt niet nader ingegaan.

Kritische vragen komen aan de orde zoals onder meer:

  • Hoe zit het met de sterke hedendaagse toename van psychische stoornissen in de bevolking?
  • Wat zijn de problemen met het categoriale concept van psychische stoornissen en wat zou een alternatief kunnen zijn?
  • Is het nog wel terecht om psychische stoornissen vooral als hersenstoornissen te beschouwen?
  • Is het zinvol en mogelijk om op het gebied van behandelinterventies te kijken naar interventies die aanvullend kunnen zijn aan psychofarmaca en psychotherapie? Deze en vele andere vragen komen aan bod. En pogingen tot antwoorden hierop. Maar ook hoe in de praktijk vanuit de gepresenteerde antwoorden, het diagnostisch proces hopelijk beter in balans kan komen en (nog) meer tot een integraal interventieplan kan leiden. Het kan extra argumenten opleveren om in behandelplannen waar nodig (nog) beter onderbouwd te kunnen afwijken van richtlijnen of -routines.

Vorm

De cursus bestaat uit 4 dagen. De eerste drie dagen worden interactieve presentaties met powerpoint gegeven, met veel tijd voor bespreking en discussie van de besproken onderwerpen, waarbij Damasio, van der Kolk en Rose globaal ieder 1 dag centraal staan. De vierde dag presenteren alle deelnemers een geanonimiseerde casus, waarin een in de cursus besproken diagnostische benadering is toegepast. Elke presentatie door een deelnemer wordt nabesproken met de cursusgroep.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
(Meerdaagse) Nascholing
Bestand 
Brochuretekst 2020.pdf453 KB
985
incl. koffie/thee, syllabus en lunches
Hoofdniveau
Biologische psychiatrie
Psychotherapie en Psychiatrie
Sociale Psychiatrie
Tijd10:00 - 17:30
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:30
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Cure & Care Development (CCD) biedt een breed scala aan hoogwaardige kennis, voor zowel zorgprofessionals als bedrijven en ZZP'ers

Als je zorg nodig hebt, hoop je de zorgverlener te treffen die jou goed kan helpen. Die jou behandelt op basis van de laatste inzichten in de zorg en evidence based behandelingen. CCD biedt gedegen opleidingen aan zorgprofessionals die hun vak meer dan serieus nemen en zich willen blijven ontwikkelen.

Onze kernwaarden zijn leidend in ons doen en laten: wij zijn verbindend, ontwikkelingsgericht en vinden passie in ons werk vanzelfsprekend.

Naast het aanbod van gedegen opleidingen van gerenommeerde docenten, vinden we het minstens zo belangrijk dat de deelnemers onze service als uitmuntend ervaren. Hier besteden wij dan ook veel aandacht aan en we blijven onszelf continu evalueren en waar mogelijk verbeteren.

Oude Oeverstraat 120, etage 3
6811 JZ
ARNHEM
Postbus 5466
6802 EL
ARNHEM
026 368 44 11
Selecteer een bestand aub.