Opleidingen details SCEM Conference Services / Education Permanente
Malingering - is de kwaal echt ? (ID nummer: 378080)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Bedrijfsgeneeskunde413-3-2020 t/m 12-3-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
Navigeren in het grijze gebied tussen waarheid en leugen
Een patiënt of cliënt vertelt een hartverscheurend verhaal over zijn ziekte. Tranen wellen in zijn ogen, u bent onder de indruk. Maar tegelijk ruikt u onraad. Spreekt hij de waarheid of wordt u in de maling genomen…?
Meestal is het antwoord niet zwart-wit. Als professional weet u eigenlijk wel dat patiënten of cliënten niet de waarheid vertellen, maar hun subjectieve beleving ervan. Ze overdrijven, als ze bang zijn niet geloofd te worden. Of zwakken hun klachten af, als ze de kwaal liever niet hebben. Meestal vindt u hier (vaak onbewust) uw weg wel in.

Lastig wordt het als mensen een draai geven aan hun gezondheidstoestand omdat ze daar een belang bij hebben. Bijvoorbeeld omdat ze in de ziektewet willen blijven vanwege een arbeidsconflict. Of omdat een ondertoezichtstelling dreigt, of een bewindvoering, of detentie. Zie dan maar eens onderscheid te maken tussen feitelijk waar, misschien waar, misschien onwaar en feitelijk onwaar.
In dit grijze gebied tussen waarheid en leugen is het moeilijk navigeren. Voor artsen die als deskundigen moeten oordelen, maar ook voor advocaten en rechters. Zij moeten niet alleen inschatten hoe ‘feitelijk’ het oordeel van de deskundige is, maar moeten ook zelf beoordelen hoe betrouwbaar de cliënt is.
In deze cursus leert u beter uw weg vinden in de wereld van de waarheid, de pseudowaarheid en de leugen.
Prof.dr. Frank Koerselman legt uit wat het motief is bij overdrijven (aggravatie), bewust voorwenden (simulatie) of verhullen (dissimulatie). Ook vertelt hij wat het met u doet als u met dit gedrag te maken krijgt. Wat betekenen begrippen als overdracht en tegenoverdracht? Hoe kunt u ze herkennen en hanteren?

Een feilloze leugendetector bent u na afloop niet. Maar u gaat zeker naar huis met een beter afgesteld gevoel voor pluis of niet-pluis. Erg handig als kompas in het grijze gebied tussen waarheid en leugen.
Beroepsgroep
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)
Tijd12:45 - 17:00
LocatieZeist (NL) (Toon kaart)

Tijd12:45 - 17:00
LocatieZeist (NL) (Toon kaart)
Opmerkingende bijeenkomst van 13-3 wordt verplaatst naar 2-7-20

SCEM / Education Permanente organiseert onafhankelijke nascholingen binnen de totale gezondheidszorg.
Brenkmanweg 6
4105 DH
Culemborg
Postbus 26
4100 AA
Culemborg
(0345) 57 66 42