Opleidingen details Dr. G. J. van Hoytema Stichting
Symposium Neuromusculaire Ziekten "Behandeling & Bijwerkingen" (ID nummer: 378024)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten510-1-2020 t/m 9-7-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het Symposium Neuromusculaire ziekten, jaarlijks georganiseerd door het Spierziekten Centrum Nederland (SCN), zal dit jaar het onderwerp behandelingen en bijwerkingen van veel voorkomende neuromusculaire aandoeningen op zowel de kinder- als volwassenleeftijd aan de orde stellen. Hierbij worden (kinder)neurologische, genetische en revalidatiegeneeskundige aspecten belicht. 

De nieuwe richtlijn polyneuropathie zal worden toegelicht en de belangrijkste klinische en praktische punten uit deze richtlijn zullen besproken worden. Hierna zullen de bijwerkingen van biologicals en statines op neuromusculair gebied worden doorgenomen. In de oncologie zien we een enorme toename van succesvolle nieuwe strategieën, echter met toenemende neuromusculaire complicaties tot gevolg. Bij fascioscapulohumerale dystrofie (FSHD) zien we een verbetering in de genetische diagnostiek en een groei in nieuwe behandelstrategieën, gericht om de genetische veranderingen tegen te gaan. Bij de aandoening amyotrofische laterale sclerose (ALS) zal de aandacht vooral komen te liggen op de bulbaire klachten en de behandeling van de gevolgen van de bulbaire zwakte.

Als laatste zullen de toepassingen van intraveneus immuunglobuline bij neuromusculaire ziekten aan bod komen. 

Ook jaarlijks terugkerende onderwerpen staan op het programma met een focus op de belangrijkste nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen op neuromusculair gebied. De winnaar van de Prinses Beatrix Spierfonds Jaarprijs Neuromusculaire ziekten geeft een lezing en de dag wordt afgesloten met een neuromusculaire quiz. Bij alle voordrachten worden stemkastjes gebruikt, zodat u actief kunt deelnemen en uw eigen mening kunt toetsen aan die van uw collega’s. De dag zal worden afgesloten met een informele bijeenkomst met een hapje en een drankje.

Leerdoelen
De deelnemer aan het symposium:

  • heeft kennis van de nieuwe richtlijn polyneuropathie
  • heeft kennis van de bijwerkingen van biologicals en statines op neuromusculair gebied
  • heeft kennis van toenemende neuromusculaire complicaties bij succesvolle nieuwe strategieën in de oncologie
  • heeft kennis van de verbetering in de genetische diagnostiek en de groei in nieuwe behandelstrategieën, gericht om de genetische veranderingen tegen te gaan bij fascioscapulohumerale dystrofie (FSHD)
  • heeft kennis van de bulbaire klachten en de behandeling van de gevolgen van de bulbaire zwakte bij ALS
  • heeft kennis van de toepassingen van intraveneus immuunglobuline bij neuromusculaire ziekten

 

Tijd8:45 - 16:45
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Zie programma

Universiteit Twente De Veldmaat 5
7522 NB
Enschede
0534892409