Opleidingen details Nederlands Paramedisch instituut | NPi
Loopproblemen bij kinderen (ID nummer: 378001)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Oefentherapeuten - Scholing 124-11-2019 t/m 4-11-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Beschrijving

Let op: Voor deze cursus wordt accreditatie aangevraagd voor de registers: Algemeen fysiotherapie (CKR)/ Keurmerk Fysiotherapie / Oefentherapie (ADAP)

Loopproblemen komen veel voor. Tussen de 5% en 10% van de kinderen die door de huisarts worden gezien betreft het vragen over het lopen. Ouders maken zich vaak zorgen als hun kind de voeten niet recht plaatst, pijnklachten heeft of gewoon ‘anders’ loopt. Kinderfysiotherapeuten en kinderoefentherapeuten worden hier veelvuldig voor geconsulteerd. Het is echter niet altijd duidelijk hoe klachten geduid moeten worden. Daarnaast is niet duidelijk of er wel of niet behandeld moet worden en hoe er behandeld moet worden. Sommige afwijkende looppatronen veroorzaken geen (pijn)klachten en verdwijnen in de loop der tijd door aanpassingen in de motoriek.

Deze cursus richt zich specifiek op (kinder)fysiotherapeuten en (kinder)oefentherapeuten werkzaam in de eerste lijn. Het centrale thema is het leren analyseren, onderzoeken en behandelen van loopproblemen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar die hoofdzakelijk orthopedisch van aard zijn.

De eerste bijeenkomst gaat over het analyseren van het looppatroon; hoe is de fysiologische ontwikkeling, wat zijn normale variaties binnen het lopen, hoe maak je analyses van het looppatroon en welke aanvullende onderzoeksmogelijkheden er zijn in de 2e of 3e lijn. Tijdens de tweede bijeenkomst gaat het over alle mogelijke behandelopties. Welke stoornissen en/ of functiebeperkingen zijn wel of niet behandelbaar en op welke wijze zijn deze te beïnvloeden. Hierbij worden duidelijke richtlijnen gegeven voor een mogelijk behandelopbouw, rekening houdend met leeftijd van het kind en motorische vaardigheden. Voor- en nadelen van behandelvormen zoals spalken, het gebruik van gips, botox en aangepast schoeisel komen hierbij uitgebreid aan bod.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer loopproblemen bij kinderen in de eerste lijn analyseren en daar waar mogelijk behandelen of gericht doorverwijzen naar andere hulpverleners.

Subdoelen

Na afloop van de cursus kan de deelnemer:

  • de fysiologische ontwikkeling van de kindervoet en de normale ontwikkeling van de motoriek binnen het looppatroon benoemen;
  • een objectieve ganganalyse maken binnen de mogelijkheden van de eerstelijnspraktijk;
  • relaties leggen tussen het gangbeeld en klachten van het kind of zorgen van de ouders;
  • een gericht behandelplan opstellen op basis van de hulpvraag van het kind en/of de ouders;
  • gericht doorverwijzen naar andere disciplines zoals een podotherapeut, kinderarts of andere medisch specialisten.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau fysiotherapieFysiotherapie portaal
ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)Stichting Kwaliteitsregister Paramedici
Keurmerk Fysiotherapie therapeutenregisterFysiotherapie portaal
KwaliteitsRegister FysiotherapieFysiotherapie portaal
Cursus
 VvOCM - Oefentherapeuten Cesar / Oefentherapeuten Mensendieck
Doel

Na de cursus kan de deelnemer loopproblemen bij kinderen in de eerste lijn analyseren en daar waar mogelijk behandelen of gericht doorverwijzen naar andere hulpverleners.
Subdoelen

Na afloop van de cursus kan de deelnemer:

de fysiologische ontwikkeling van de kindervoet en de normale ontwikkeling van de motoriek binnen het looppatroon benoemen;
een objectieve ganganalyse maken binnen de mogelijkheden van de eerstelijnspraktijk;
relaties leggen tussen het gangbeeld en klachten van het kind of zorgen van de ouders;
een gericht behandelplan opstellen op basis van de hulpvraag van het kind en/of de ouders;
gericht doorverwijzen naar andere disciplines zoals een podotherapeut, kinderarts of andere medisch specialisten.
Bestand  
B-Programma_1905711.docx16-10-2019 13:1344 KB
mw. dr. L. Bar-On, kinderfysiotherapeut
mw. Y. Bontekoning, voetkundige en bewegingsanalyst
mw. M. Meurs-de Vries MSc MBa, kinderfysiotherapeut
12
0
460
Euro 460,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 415,- met NPi-kortingskaart
Tijd13:00 - 21:00
LocatieDoorn (NL) (Toon kaart)
Opmerkingencursus is verplaatst ivm ziekte

Tijd13:00 - 21:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Tijd13:00 - 21:00
LocatieOosterbeek (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenmiddag en avond programma voor beide dagen

Locatie
Opmerkingenverplaats van nov/dec 2020 ivm corona

Tijd13:30 - 21:00
LocatieDoorn (NL) (Toon kaart)

Het NPi is dé scholingsaanbieder voor fysiotherapeuten. Met cursussen, opleidingen, webinars, e-learnings en wetenschappelijke informatiediensten ondersteunen wij paramedische professionals bij een 'leven lang leren'.

Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk. Ons doel is om de laatste wetenschappelijke én praktische inzichten naar de dagelijkse praktijk te brengen, zodat fysiotherapeuten hun patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen. Dat doen we overigens niet álleen voor fysiotherapeuten; veel van onze scholingen zijn ook toegankelijk en geaccrediteerd voor oefen- en ergotherapeuten.

Met een scholingsaanbod in 10 verschillende thema's heb je ruime keuze: Arbeid en bedrijf - Bekkenproblematiek - Hart, vaat en longen - Kinderen, Lymfologie en oncologie - Musculoskeletaal - Neurologie - Ouderen - Psychosomatiek - Sportgezondheidszorg.

>>> Kijk in onze cursuskalender voor alle (online) scholingen

Met de wetenschappelijke samenvattingen, podcasts en e-learnings van de NPi-service blijf je als fysiotherapeut op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de literatuur. Elk jaar publiceren we 140+ referaten in 9 verschillende thema’s.

Berkenweg 7
3818 LA
Amersfoort
Postbus 1161
3800 BD
Amersfoort
033 421 61 00