Opleidingen details Nascholing Valencia, Spanje
Houding en beweging in de spreekkamer van bedrijfs en verzekeringsarts met een reflectie op de besproken aandoeningen en hun beperkingen in relatie tot de omschrijving in de IZP/ FML-systematiek. (ID nummer: 377911)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Bedrijfsgeneeskunde1927-11-2019 t/m 26-11-2020
Nascholing Verzekeringsgeneeskunde1927-11-2019 t/m 26-11-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inleiding

Als bedrijfs- en verzekeringsartsen worden we dagelijks geconfronteerd met cliënten met problemen van het houding- en bewegingsapparaat, zowel sport- , werk- als leeftijd gerelateerd. Er zijn verschillende behandelmodaliteiten, die op zich ook vaak weer van invloed zijn op de belastbaarheid van onze cliënten. Tegen de achtergrond van de stijgende pensioenleeftijd wordt het steeds belangrijker om cliënten letterlijk in de benen te houden. Samenwerking en samenspraak met onze curatieve collega’s is daarbij van groot belang, en natuurlijk speelt ook preventie een belangrijke rol.

Na iedere presentatie wordt door de verzekeringsarts en de bedrijfsartsen aan de hand van besproken casuïstiek en voorbereide casussen , in aanwezigheid van de spreker,  op interactieve wijze gesproken over de relatie tussen de beperkingen van de verschillende aandoeningen en de wijze waarop deze belastbaarheidsbeperkingen kunnen worden beschreven in het inzetbaarheidsprofiel en de FML systematiek.

 

Perifeer zenuwletsel van de bovenste extremiteit                                                                                                       drs. Mitzy Reinders, revalidatiearts UMCG

In het handenteam van het UMCG en specifiek in de Werkgroep Perifeer Zenuwletsel, worden patiënten behandeld met deze problematiek. Het gaat dan om diagnosticeren, lokaliseren en behandelen. Dit zullen ook de onderwerpen zijn van het onderwijs. De basiskennis wordt herhaald en vervolgens zal dieper op de onderwerpen worden ingegaan.  Met behulp van casuïstiek wordt het  klinisch redeneren geoefend.  En er zal toegepast praktijk onderwijs gegeven worden in de vorm van uitvoeren van spiertesten.

Aan het eind van dit onderwijsblok kunt u zenuwletsel van een enkele cervicale wortel, de plexus brachialis en een perifere zenuw herkennen en onderscheiden. Aan de hand van uitval kunt u het zenuwletsel lokaliseren. U heeft inzicht in het traject van diagnostiek en behandeling en in de behandelmogelijkheden.

 

Aan het werk met knieartrose – van preventie tot en met postoperatieve zorg

Dr Paul Kuijer, bewegingsspecialist werk, Amsterdam UMC – locatie AMC, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Polikliniek Mens en Arbeid https://www.mensenarbeid.nl/, p.p.kuijer@amsterdamumc.nl

 

Korte beschrijving

In 2025 veroorzaken aandoeningen aan het bewegingsapparaat de grootste werkgerelateerde ziektelast in Nederland. Artrose van de knie is daarvan de belangrijkste oorzaak: een toename met 78% ten opzichte van 2013. Helaas is knieartrose tot op heden niet te genezen. Daardoor krijgen uiteindelijk veel patiënten een knieprothese. De knieprothese is een succesvolle operatie voor vermindering van pijn bij artrose van de knie. Het aantal patiënten met een knieprothese neemt de komende jaren sterk toe in Nederland. Dit komt onder andere door meer overgewicht bij de bevolking. Het RIVM verwacht een stijging van 300% tot een aantal van 57.900 per jaar in 2030. De helft van deze patiënten is dan jonger dan 65 jaar. Deze ‘jongere’ knieprothese-patiënten vinden het belangrijk om weer te kunnen werken na hun operatie. Met het stijgen van de pensioengerechtigde leeftijd zal het aantal werkende knieprothesepatiënten nog verder stijgen. Uit internationale cijfers blijkt helaas dat 3 op de 10 patiënten na de operatie niet meer werkt. Dit is onwenselijk voor de patiënt en de maatschappij. Om te voorkómen dat patiënten niet terugkeren, dienen we nu de multidisciplinaire zorg voor deze én toekomstige patiënten te verbeteren – van preventie tot en met postoperatieve zorg na de operatie. In dit onderwijs komt aan de hand van casuïstiek de laatste stand van zaken aan bod over op preventie, niet-operatieve en operatieve zorg, en postoperatieve zorg om werkenden met knieartrose duurzaam aan het werk te houden.

Leerdoel

Een werkende met een knieartrose met een ongunstige prognose voor functioneren tijdig te herkennen en hem of haar gericht te begeleiden om zo duurzame inzetbaarheid te bevorderen.

Het gebruiken van het ICF-model in de keuze voor medische interventies, gedragsmatige interventies of omgevingsinterventies om bij een werkende met knieartrose arbeidsparticipatie te bevorderen

Literatuur

https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-niet-traumatische-knieklachten

https://www.zorginzicht.nl/kwaliteitsinstrumenten/knieprothese-richtlijn

http://icfeducation.org/what-is-icf

 

De vele facetten van de wervelkolom.

dr. Rita Schiphorst-Preuper, revalidatie arts, hoofd wervelkolomcentrum UMCG

In dit dagdeel komen aan de orde:

De anatomie van de wervelkolom met de daaraan gerelateerde functionele mogelijkheden worden als eerste besproken.  Vervolgens wordt ingegaan op de epidemiologie van rugklachten (Picavet, 2000). 

75-90%                        aspecifiek, multifactorieel

10%                   degeneratieve afwijkingen discus/facet (aspecifiek?)

5%                     radiculair syndroom

4%                  osteoporotische fractuur

3%                  spinale stenose

2%                  ernstige spondylolisthesis

<1%                  traumatische fractuur

<1%                  congenitale afwijkingen (scoliose, kyfose)

0,7%                  maligniteit

0,3%                  inflammatoire artritis

Diagnostiek en aanvullende diagnostiek zullen worden besproken. Daarnaast de wijze waarop de patiënt met lage rugklachten in kaart wordt gebracht en welke mogelijke diagnoses gesteld kunnen worden:

Ook de bij deze bevindingen passende uitleg en adviezen worden kort besproken.

Om een goede basis te leggen voor stepped en matched care is het op de juiste wijze inschatten van de complexiteit van groot belang. Door de Werkgroep Pijnrevalidatie Nederland werden daartoe de WPN niveaus vastgesteld:

Pijn en (dreigende) beperking in activiteiten zonder invloed op de participatie, geen of minimale psychosociale problematiek.

Pijn en matige beperking in activiteiten en participatie, psychosociale problematiek die matige tot ernstige invloed heeft op het (ervaren) niveau van functioneren.

Pijn en beperking in activiteiten en participatie, geen of minimale psychosociale problematiek.

Pijn en beperking in activiteiten en participatie (ernstige tot zeer ernstige impact) psychosociale problematiek die in zeer ernstige mate invloed heeft op het (ervaren) niveau van functioneren.

Landelijk wordt onderzoek verricht om de mate van complexiteit meer objectief vast te stellen.  Ook het oordeel van de arts wordt daarin meegenomen (Handboek Pijnrevalidatie, 2019).

Tijdens dit dagdeel wordt het theoretische deel afgewisseld met het oefenen van het onderzoek van de wervelkolom zoals dat in de dagelijkse klinische praktijk kan worden uitgevoerd.

Aan het eind van dit onderwijsblok hebt u kennis van de anatomie en functionele mogelijkheden van de wervelkolom, de mogelijke oorzaken en de daarbij passende diagnostiek, behandelingen en adviezen bij rugklachten.  

 

 

Literatuur:

Picavet HSJ, Gils HWV, Schouten JSAG. Klachten van het bewegingsapparaat in de Nederlands bevolking, prevalenties, consequenties en risicogroepen. Bilthoven: CBS/RIVM (RIVM rapportnummer 266807002)

Handboek Pijnrevalidatie voor de eerste-,tweede- en derdelijns gezondheidszorg. Red: Verbunt JA, Swaan JL, Schiphorst Preuper HR, Schreurs KMG. Bohn Stafleu van Loghum, Houten 2019.

Fysische diagnostiek. Red: Jongh TOH de, Buis J, Daelmans HEM, Dekker MJ, Jong E de, Kramer WLM,  Remmen R, Verhoeff ChPM, Verwijnen GM,  Zietse R. Bohn Stafleu van Loghum, Houten 2010.

 

 

Happy hips en andere gelukkige of minder gelukkige gewrichten

dr. Minne Heeg, orthopedisch chirurg, Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Dit dagdeel beslaat het orthopedisch onderzoek en achtergronden van de meest voorkomende ziektebeelden van de grote gewrichten: de schouder heup knie en enkel. Het onderzoek is gericht op

mobiliteit en belastbaarheid vanuit het perspectief van de verzekeringsarts.

Leerdoelen:

1: Het herkennen van de meest voorkomende ziektebeelden in de schouder heup knie en enkel

2: beschrijving van de daartoe geëigende onderzoekstechnieken.

3: Vaststellen van de belastbaarheid en mogelijkheden van de patiënt bij de meest gebruikte operatie technieken.

4: Herkenning van pitfalls tijdens de revalidatie van de patiënt

 

 

Reuma uitgedaagd                                                                                                                                                    Prof. Dr. Annelies Boonen, hoogleraar reumatologie aan het Maastricht   UMC

Een dagprogramma met een overzicht van de Spondyloartritis, (Ziekte van Bechterew, artritis Psoriatica), Reumatoïde  Artritis ,aandacht voor de richtlijn Reumatoïde Artritis en Participatie in arbeid. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan een vroege betrokkenheid van de bedrijfsarts bij de begeleiding van werknemers met een reumatische aandoening. Casuïstiek.

Leerdoelen: Meer kennis over de verschillende  reumatische aandoeningen, inzicht krijgen in de relatie reuma en werk , inzicht krijgen in de beperkingen in de belastbaarheid en mogelijkheden bij vroegtijdig betrekken van werk bij de behandeling.

 

Aspecten FML/ IZP in aanwezigheid sprekers                                                                                                 J.Schipper  verzekeringsarts en G. Koster / A. Smith, bedrijfsartsen           

Na iedere presentatie wordt door de verzekeringsarts en de bedrijfsartsen aan de hand van besproken casuïstiek en voorbereide casussen , in aanwezigheid van de spreker,  op interactieve wijze gesproken over de relatie tussen de beperkingen van de verschillende aandoeningen en de wijze waarop deze belastbaarheidsbeperkingen kunnen worden beschreven in het inzetbaarheidsprofiel en de FML systematiek. Voor ondersteuning en structuur van het interactieve proces wordt gebruik gemaakt van Mentimeter. De response van de deelnemers wordt interactief weergegeven op het scherm.

Leerdoel is inzicht krijgen in de wijze waarop de bedrijfsarts en verzekeringsarts het geheel van de mogelijkheden en beperkingen aangeven op dezelfde belastingrubrieken. Hiermee wordt gestimuleerd dat verzekeringsartsen en bedrijfsartsen zo veel mogelijk bij elkaar aansluiten.

 

Programma   Feistritz 2019

Woensdag 27-11      

14.30 uur                    Intredetoets,                                                                                                                             drs. Geert Koster en drs. André Smith, bedrijfsartsen; drs. J. Schipper, verzekeringsarts                           

 

14.45 uur-18.15 uur   Perifeer zenuwletsel van de bovenste extremiteit

drs. Mitzy Reinders, revalidatiearts UMCG

( 3 uur presentatie en 30 minuten pauze verdeeld over het dagdeel)

 

18.15 uur – 18.45 uur Aspecten FML/ IIZP in aanwezigheid sprekers                                  J. Schipper  verzekeringsarts en G. Koster / A. Smith, bedrijfsartsen  

( 30 minuten presentatie , geen pauze)

 

Donderdag 28-11     

08.30 uur-12.00 uur   Aan het werk met knieartrose – van preventie tot en met postoperatieve zorg,

Dr. Paul Kuijer, bewegingsspecialist werk, Amsterdam UMC – locatie AMC, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Polikliniek Mens en Arbeid

( 3 uur presentatie en 30 minuten pauze verdeeld over het dagdeel)

 

12.00 uur-12.30 uur   Aspecten FML/ IIZP in aanwezigheid sprekers                                  J. Schipper  verzekeringsarts en G. Koster / A. Smith, bedrijfsartsen  

                                   ( 30 minuten presentatie , geen pauze)

 

13.30 uur-17.00 uur   De vele facetten van de wervelkolom.

dr. Rita Schiphorst-Preuper, revalidatie arts, hoofd wervelkolomcentrum UMCG/drs. Mitzy Reinders, revalidatiearts UMCG en Geert Koster

( 3 uur presentatie en 30 minuten pauze verdeeld over het dagdeel)

 

17.00 uur-17.30 uur   Aspecten FML/ IIZP in aanwezigheid sprekers                                  J. Schipper  verzekeringsarts en G. Koster / A. Smith, bedrijfsartsen  

( 30 minuten presentatie , geen pauze)

 

Vrijdag 29-11            

08.30 uur-12.00 uur   Happy hips en andere gelukkige en minder gelukkige gewrichten,

dr. Minne Heeg, orthopedisch chirurg, Wilhelmina Ziekenhuis Assen

( 3 uur presentatie en 30 minuten pauze verdeeld over het dagdeel)

 

12.00 uur-12.30 uur   Aspecten FML/ IZP in aanwezigheid spreker                                                         J. Schipper  verzekeringsarts en G. Koster / A. Smith, bedrijfsartsen      ( 30 minuten presentatie , geen pauze

                                                          

Zaterdag 30-11         

08.45 uur-12.15 uur   Reuma uitgedaagd

                                   Prof. Dr. Annelies Boonen, hoogleraar reumatologie aan het Maastricht   UMC

                                   ( 3 uur presentatie en 30 minuten pauze verdeeld over het dagdeel)

 

13.15 uur-16.45 uur   Reuma uitgedaagd vervolg

                                   Prof. Dr. Annelies Boonen, hoogleraar reumatologie aan het Maastricht   UMC

                                   ( 3 uur presentatie en 30 minuten pauze verdeeld over het dagdeel)

16.45 uur-17.30 uur   Aspecten FML/ IZP in aanwezigheid spreker                                                                             J. Schipper  verzekeringsarts en G. Koster / A. Smith, bedrijfsartsen      ( 30 minuten presentatie , geen pauze)

 

         

Zondag 01-10           

 

09.00 uur-09.45 uur   Uittrede toets en afsluiting,                                                                                                       drs. Geert Koster en drs. André Smith, bedrijfsartsen;  drs. J. Schipper, verzekeringsarts

 

10.15 uur                    Vertrek naar Wenen, thuisvlucht KL 1846 12.15 uur, aankomst Amsterdam 14.10 uur

 

 

 

 

drs. Geert Koster en drs. Andre Smith, bedrijfsartsen

drs. J. Schipper, verzekeringsarts

Dr. Rita Schiphorst-Preuper, revalidatie arts, hoofd wervelkolomcentrum UMCG /

drs. Mitzy Reinders, revalidatiearts UMCG

Prof. Dr. Annelies Boonen, hoogleraar reumatologie aan het Maastricht UMC

Dr. Paul Kuijer, bewegingswetenschapper, Coronel Instituut / NCVB

Dr. Minne Heeg, orthopedisch chirurg, Wilhelmina Ziekenhuis Assen

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Opzet programma Feistritz 2019.docx16-10-2019 0:5132 KB
 
1895
De nascholing vindt plaats in Feistritz, Oostenrijk. Bij deze prijs zijn alle kosten inbegrepen, voor de vliegreis Schiphol-Wenen vv, de transfers in Oostenrijk, de overnachtingen, de maaltijden en de excursies.
HoofdniveauSubniveau
A&GArbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
A&GVerzekeringsgeneeskunde
27-11-2019 t/m 1-12-2019
LocatieFeistritz am Wechsel (AT) (Toon kaart)

de organisatie bestaat uit 2 bedrijfsartsen Geert Koster, Andre Smith en Jan Schipper, verzekeringsarts, die samen de nascholing voorbereiden. Deze nascholing vormt een onderdeel van het nascholingspakket van NVAB - Noord Nederland. Het organiseren van deze nascholing wordt op verzoek van de NVAB Noord Nederland uitgevoerd.

De Emma 1
9207 CD
Drachten
Postbus 214
9200 AE
Drachten
06-25192602