Opleidingen details Stichting Rivierduinen
Zorg en geluk zijn niet los verkrijgbaar: Symposium GGZ Rivierduinen Kinderen en Jeugd (ID nummer: 377825)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog427-11-2019 t/m 26-11-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Begin september werd er gestaakt door jeugdzorgwerkers. Niet voor niets, veel instellingen kampen met geld- en personeelsgebrek. De werkdruk in de jeugdzorg blijft toenemen. En hetzelfde kan worden gezegd van de verantwoording- en de regeldruk. Jeugdzorgprofessionals ervaren dat het in de zorg steeds vaker gaat over cijfers en steeds minder over mensen.

GGZ Rivierduinen Kinderen & Jeugd wil die focus graag verleggen. Daarom organiseert zij een symposium waarin samen met de deelnemers gezocht wordt naar nieuwe inzichten die aansluiten bij de huidige trends en ontwikkelingen in de samenleving. Naast twee inleidende presentaties, wordt de deelnemer gevraagd actief mee te denken in de daaropvolgende workshoprondes.

Doel en thema

Juist omdat het in de zorg steeds vaker over cijfers lijkt te gaan, is het doel van dit symposium om de zachte kant van de zorg te benadrukken en deelnemers hier actief over te laten nadenken.

Om dit doel te bereiken is gekozen voor het thema geluk.

In de maatschappij is ‘geluk’ een veelbesproken begrip. Dit geldt ook voor de werkvloer. Steeds meer bedrijven hebben een ‘chief happiness officer’. Deze trend vindt ook zijn doorwerking in de zorg. Én in de geestelijke gezondheidszorg. Wanneer de zoekwoorden ‘geluk’ en ‘ggz’ in een zoekmachine worden ingevoerd, levert dit 357 duizend hits op. En hoeveel bekende psychiaters zijn er niet die een boek over dit thema hebben geschreven.

De zoektocht naar geluk, voor jezelf in je werk en voor de kinderen voor wíe je werkt, zal centraal staan tijdens het symposium.

Dit thema, als tegenwicht voor de focus op cijfers, heeft als doel deelnemers stil te laten staan bij de betekenis van het werk, inspiratie op te laten doen en met elkaar na te denken over hoe men hier gezamenlijk het beste invulling aan kan geven.

Daarnaast doen deelnemers kennis op door presentaties van specialisten die de nieuwste inzichten op hun vakgebied zullen delen en in zullen gaan op hoe deze inzichten zich verhouden tot de hierboven beschreven maatschappelijk trend.

Thematisch kader

In de plenaire lezingen krijgen de deelnemers een kader gepresenteerd over het onderwerp geluk.

Er worden handvatten geboden, waar de deelnemers in de workshops mee verder kunnen.

In de eerste presentatie zal het begrip geluk breed neergezet worden. Bevraagd wordt bijvoorbeeld wat geluk is, of het meetbaar is, of er verschillende vormen zijn, of er verschillende niveaus zij en hoe geluk zich verhoudt tot werkgeluk.

In de tweede presentatie wordt verder ingezoomd op wat het begrip geluk betekent in de GGZ.

Vragen zijn bijvoorbeeld: waarom zijn sommige mensen gelukkiger dan andere? Aan de hand van de waardevolle data van tweelingen en hun familieleden is aangetoond dat verschillen in geluksgevoel voor een deel komen door de genetische verschillen tussen mensen. Ook zijn de eerste genetische varianten voor geluk gevonden. Maar hoe gaat dit onderzoek eigenlijk in zijn werk? En wat betekent het nu daadwerkelijk als geluk deels erfelijk bepaald is? In hoeverre zijn we dan in staat om geluk te beïnvloeden?

Verdieping

Tijdens de workshoprondes wordt ingegaan op meer specialistische gebieden, die aansluiten bij de doelgroepen en de specialisaties van de afdeling Kinderen en Jeugd.

Er wordt met elkaar nagedacht over hoe de kennis, vaardigheden en methodieken die beschikbaar zijn binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie, kunnen worden ingezet om het geluk van de kinderen voor wie de deelnemers zich dagelijks inzetten, te bevorderen.

Diagnostisering en Medicatie

Er zal worden stil gestaan bij de discussie of psychische problemen wel altijd een medische aanpak vragen en of medicatie wellicht een te prominente plaats inneemt binnen de psychiatrie. Dit gebeurt vanuit het perspectief van zowel een arts werkzaam binnen de jeugdpsychiatrie en ervaren met het voorschrijven van medicatie, als een huisarts, tevens opleider, die veel in aanraking komt met gezinnen die met meer worstellen dan alleen psychische problemen.

Vanaf de eeuwwisseling is er sprake van een flinke toename van het aantal mensen dat in aanraking komt met de GGZ en ook het aantal prescripties van medicatie bij psychische problemen is exponentieel toegenomen. De wachtlijsten binnen de GGZ lopen op maar tegelijkertijd  is er in de samenleving, in de media en bij ouders sprake van toenemende weerstand ten aan zien van inzet van psychofarmaca bij kinderen. Men is bezorgd over overdiagnostiek en overbehandeling, maar ook ten aanzien van effecten op het zich ontwikkelende brein, de effectiviteit, tolerantie en bijwerkingen van de verschillende middelen op lange termijn en de gevolgen, die het afbouwen van een geneesmiddel later kunnen hebben.

Het is daarom van belang dat de kinder- en jeugdpsychiater, die farmacotherapie aanwendt en de collega’s, waarmee hij samenwerkt, optimaal en up-to-date geïnformeerd zijn met betrekking tot de mogelijke effectiviteit, de bijwerkingen en de interacties van de toegepaste psychofarmaca.

Systeemgericht werken, Depressie, Trauma en Angststoornissen

In een viertal workshops zal ingezoomd worden op een aantal specifieke vakgebieden van Kinderen en Jeugd. 

Zo biedt een workshop handvatten voor hulpverleners die in contact komen met gezinnen  die worstelen met een veelheid aan problemen; armoede of schulden, verslaving, werkeloosheid, criminaliteit of gezondheidsproblemen. Regelmatig speelt ook kindermishandeling of huiselijk geweld een rol. Wat doen deze omstandigheden met de ouders en de kinderen in het gezin? Wat hebben ouders en kinderen nodig? Hoe zorg je als hulpverlener dat je de juiste aanpak kiest zonder mee te gaan verdrinken? Er wordt besproken hoe een systemische aanpak deze gezinnen kan helpen hun veerkracht weer hervinden.

Daarnaast zal er tijdens de workshops aandacht zijn voor depressieve stoornissen.

Depressieve stoornissen zijn zeer prevalent in de adolescentie en brengen een hoog risico op invalidatie met zich mee. Niet alleen is sprake van een hoge comorbiditeit, hoog risico op terugval en een verhoogd suïciderisico ook hebben depressieve stoornissen een nadelig effect op het functioneren en de ontwikkeling op school, in het gezin en in de bredere sociale kring.

De Multidisciplinaire Richtlijn voor depressie schrijft cognitieve gedragstherapie, IPT en medicatie voor. Deze behandelingen zijn echter beperkt in effectiviteit, kennen een hoge drop-out en hoge terugvalpercentages. Gezien de hoge prevalentie en de ernst van de stoornis is effectieve behandeling van belang. Er zal worden ingegaan op het belang van vroegsignalering bij depressie en de rol die de verschillende partijen in de keten hierbij kunnen spelen.

Een aspect dat nog niet of nauwelijks in de diagnostiek en behandeling van depressie stoornissen is meegenomen is de rol van traumatische herinneringen bij deze problematiek. Uit de literatuur is bekend dat het meemaken van ingrijpende levensgebeurtenissen gerelateerd is aan het ontstaan van een depressieve stoornis. Met betrekking tot trauma wordt tijdens de workshops in het bijzonder ingegaan op seksueel misbruik van kinderen. Er wordt ingegaan op hoe vast te stellen is dat kinderen misbruikt zijn. Zo blijkt bijvoorbeeld dat opvallende seksuele kennis bij kinderen en afwijkend gedrag tijdens lichamelijk onderzoek signalen zijn die kunnen wijzen op seksueel misbruik.

Een van de methodieken die wordt ingezet bij het Posttraumatische stressyndroom (PTSS) is Exposure Therapie. Maar ook bij andere psychische stoornissen worden cliënten tijdens de therapie blootgesteld aan situaties waar zij moeite mee hebben. De laatste jaren wordt daarbij steeds vaker gebruik gemaakt van virtual reality (VR). Met behulp van VR wordt een cliënt vanuit de veiligheid van een behandelkamer onder meer ondergedompeld in een specifieke en gesimuleerde situatie om beter om te leren gaan met sociale situaties. Zo kan met kinderen bijvoorbeeld worden geoefend om om te gaan met lastige situaties op het schoolplein. Ook kunnen met VR rollenspellen worden gedaan tijdens de behandeling. Deze worden door cliënten als realistischer ervaren dan de reguliere methodes waarbij ze zich een situatie moeten inbeelden.

Tijdens een workshop wordt uitleg gegeven over en ervaringen gedeeld met de inzet van VR.

Samen bijdragen aan geluk

Er zal tijdens de workshops aandacht zijn voor de samenwerking tussen ketenpartners. De behoefte aan samenwerking en afstemming met de GGZ is groot. Gemeenten, zorgorganisaties en het sociaal domein zijn steeds meer op elkaar aangewezen om de zorg voor kinderen en jeugdigen op een effectieve en efficiënte manier vorm te geven.

Na het symposium hebben deelnemers een beter beeld van wat hun bijdrage kan zijn binnen de keten van zorg rondom kinderen en jeugdigen. Ze hebben kennis opgedaan van het begrip geluk en de rol die deze speelt in de maatschappij en binnen de zorg. Ook kennen ze verschillende methodieken die beschikbaar zijn binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie en hoe deze kunnen worden ingezet, om de geestelijke gezondheid en daarmee het geluk van de kinderen voor wie zij zich dagelijks inzetten, te bevorderen.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
AccreditatieBureau Cluster 1 (Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) (ABC1)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
College voor Accreditatie Huisartsen (CvAH)KNMG-GAIA
Jeugdzorg pedagoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Jeugdzorg psycholoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2 3
 Verdiepend
150
250
ja
Nee
Nee
Hoofdniveau
Jeugd
Tijd14:30 - 19:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Wij zijn een grote GGz instelling die zelf middels de afdeling Academie (voorheen: Leer- en Ontwikkelcentrum) veel trainingen die in aanmerking komen voor accreditatie organiseert.

Sandifortdreef 17
2333 ZZ
Leiden
Postbus 405
2300AK
Leiden
071-8907760