Opleidingen details Hanzehogeschool Groningen / HanzePro
Training transculturele zorg TDT OZG (ID nummer: 377626)
 (0) 
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen1011-12-2019 t/m 10-6-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Aanleiding

 

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen - OZG heeft de Hanzehogeschool Groningen gevraagd een scholing rond het thema transculturele zorgverlening te ontwikkelen.

De scholingsvraag ligt in het verlengde van een groter thema dat actueel is voor het ziekenhuis: professioneel leiderschap. Centraal voor het OZG staat dat de verpleegkundigen professioneel leiderschap tonen, door het aannemen van een professionele beroepshouding. Een onderdeel daarvan is culturele sensitiviteit.

 

Om de kwaliteit van de verpleegkundige zorg te verbeteren en te voldoen aan de NIAZ Qmentum kwaliteitscriteria ten aanzien van de zorg voor de patiënt met een andere culturele achtergrond, religie of levenswijze heeft het OZG de Hanzehogeschool Groningen gevraagd een train de trainer training te ontwikkelen en aan te bieden aan een groep verpleegkundigen van verschillende afdelingen. Deze heterogene groep verpleegkundigen krijgen na de training op de afdeling de rol van “aandachtsvelder” transculturele zorgverlening om deze beroepshouding onder de aandacht te brengen en te houden. Verder wordt van hen gevraagd mee te werken aan de ontwikkeling van een interne e-learning over transculturele zorg en/of dit thema opnemen als integraal onderdeel binnen de bestaande bijscholingen

(bijvoorbeeld palliatieve zorg)     

 

Visie op opleiden

Een duurzame professionele ontwikkeling staat centraal in onze visie op opleiden. Dit komt het best tot zijn recht door een combinatie van:

inhoudelijke deskundigheid;

authentiek leren/praktijkleren;

borging in de organisatie;

reflectie op eigen handelen en persoonlijke ontwikkeling.

 

 

Authentiek leren/praktijkleren

Leren direct koppelen aan de praktijk. Dit betekent dat kennis in de praktijk uitgewerkt moet worden en er binnen de bijeenkomsten gelegenheid gecreëerd wordt om samen met andere deelnemers te reflecteren op de eigen professionele beroepshouding;

Leren wordt gezien als een cyclisch proces: ervaringen opdoen, reflectie op ervaring of resultaten, meningsvorming en uitproberen in de praktijk;

De deelnemers brengen hun eigen praktijk in tijdens de contactdagen middels casuïstiek en het delen van ervaring. Met het geleerde kan tijdens de scholing direct worden geëxperimenteerd op de patiëntgebonden afdelingen middels een activerende praktijkopdrachten.

 

Borging in de organisatie


Persoonlijke ontwikkeling als professional

Het onderwijs is vraaggestuurd ingericht, waarbij de verpleegkundige verantwoordelijk is voor het eigen leerproces. Van de verpleegkundigen wordt verwacht dat ze zelf richting geven aan hun persoonlijke leerdoelen.

 

Tijdens het scholingstraject leren de verpleegkundigen eigen kennis en ervaring te (her)interpreteren;

Reflecteren, consulteren en feedback ontvangen en geven van en aan collega’s als vaardigheid is daarbij onontbeerlijk;

Tijd12:30 - 16:30
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenTraining wordt op OZG locatie verzorgd

 Hanzehogeschool Groningen / HanzePro
 (22) 

HanzePro is het onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen dat professionals ondersteunt bij hun ontwikkeling en bedrijven bij de (competentie-) ontwikkeling van hun personeel.

De brede kennis en deskundigheid van de Hanzehogeschool Groningen wordt toegepast in de dienstverlening van HanzePro. Wij ondersteunen professionals met opleidingen (deeltijd of duaal) een cursus of training of met een Masteropleiding. Voor bedrijven ontwikkelen wij, in overleg, opleidingen op maat.

De diensten van HanzePro passen uitstekend in de overheidscampagne Leven Lang Leren: continue (bij)scholing voor professionals om de kenniseconomie op peil te houden.

 

Academie voor Verpleegkunde Eyssoniusplein 18
9714 CE
Groningen
Academie voor Verpleegkunde Eyssoniusplein 18
9714 CE
Groningen
050 595 3333