Opleidingen details Zuyd Hogeschool Zuyd Opleiding en Training Gezondheidszorg
Maatwerk Leergang Ouderenzorg Praktijkondersteuners, Huisartsenzorg Oostelijk-Zuid Limburg (ID nummer: 376964)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners1223-1-2020 t/m 22-1-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze Maatwerk Leergang Ouderenzorg Praktijkondersteuners is tot stand gekomen naar aanleiding van een vraagstelling van Huisartsenzorg Oostelijk – Zuid Limburg. Ouderen blijven langer zelfstandig wonen, met regie over hun eigen leven en zo nodig met zorg en ondersteuning. Om dit mogelijk te maken dienen alle partners in de ouderenzorg in de regio samen te werken. De huisartsenpraktijk vormt een centrale schakel in dit geheel en ‘Persoonsgerichte Zorg’ en ‘Het Nieuwe Werken’ vormen hierbij leidende concepten. Ook de praktijkondersteuners krijgen met deze ontwikkelingen te maken. Het kunnen signaleren welke ouderen kwetsbaar zijn, het in kaart brengen van de zorgbehoefte en wensen van deze oudere en hun naasten, het bespreken van de bevindingen in een MDO, het vroegtijdig inzetten van gerichte effectieve maatregelen: het zijn slechts enkele voorbeelden van de uitdagingen waarmee praktijkondersteuners geconfronteerd worden.

Huisartsenzorg Oostelijk-Zuid Limburg wil met deze Maatwerk Leergang de praktijkondersteuners in  Oostelijk-Limburg faciliteren in het opdoen c.q. versterken van kennis, vaardigheden en attitude om de ouderenzorg in de eigen huisartsenpraktijk optimaal vorm te geven. Samen met Zuyd Professional werd een programma samengesteld, dat enerzijds voortborduurt op eerdere succesvolle educatieve programma’s (PoZoB, 2015), (Land van Horne 2018), maar dat anderzijds voldoende ruimte biedt om op basis van feedback en input van de deelnemers aanpassingen aan te brengen. Naast state-of-the-art kennisuitwisseling ligt in dit leertraject tevens de nadruk op werkplekleren, zodat het individuele leereffect zo optimaal mogelijk is. De praktijkondersteuner geeft zelf invulling aan de programmering in samenspraak met de docent. Zij stuurt hierbij haar eigen leerproces en formuleert zelf wat voor hem/haar de opbrengst van de training moet zijn. De deelnemende praktijkondersteuners zijn mede-eigenaar van hun eigen leerproces: op hun eigen werkplek worden leervragen en casuïstiek verzameld; kennis, ervaringen en best practices worden met de andere deelnemers gedeeld; de juiste attitude om geleerde kennis en vaardigheden ook daadwerkelijk in de praktijk toe te passen zullen gericht worden geoefend.  De Maatwerk Leergang Ouderenzorg is dan ook opgebouwd uit een drietal leerlijnen:  Kenniscreatie, Vaardigheden en Werkplekleren. Op deze wijze beoogt deze Maatwerk Leergang Ouderenzorg in een innovatief, actueel en vooral inspirerend scholingsaanbod te voorzien.

In 7 bijeenkomsten komen relevante, actuele onderwerpen aan bod. Aan de hand van voorbereidingsopdrachten, eigen leervragen en inbreng van eigen, actuele praktijkcasuïstiek enerzijds en uitvoering van tussentijdse implementatie opdrachten anderzijds worden de praktijkondersteuners uitgedaagd om de inhoud van de scholing actief in de eigen werkpraktijk toe te passen door middel van (en met) elkaar te leren.

De reguliere bijeenkomsten vinden plaats op donderdagen van 16.00 – 20.00 uur. Om 17.30 uur is een korte lunchpauze voorzien.  De opbouw van de bijeenkomsten is globaal als volgt:

  • In het eerste uur vindt een terugkoppeling plaats van de ervaringen m.b.t. toepassing van implementatie opdrachten in de eigen praktijk, bereikte resultaten (n.a.v. thema dat eerder aan bod kwam)
  • In het tweede en derde uur wordt aandacht besteed aan het thema, onderwerp dat centraal staat. Er zal gebruik gemaakt worden van interactieve colleges, vaardigheidstraining en andere passende werkvormen
  • In het laatste uur ligt het accent op de vooruitblik: hoe ga je met dit thema aan de slag in je eigen praktijk, wat zijn jouw individuele leeractiviteiten? Heb je wellicht specifieke expertise of mogelijk specifieke leervragen m.b.t. het thema dat volgend keer aan bod komt? Tijdens bijeenkomst 1 t/m 4 komen met name leervragen in het kader van werkplekleren aan bod. Vanaf bijeenkomst 5 t/m bijeenkomst komen met name leervragen in het kader van vaardigheden aan bod.

Tijdens de achtste bijeenkomst, de eindpresentatie zullen alle deelnemers de aanpak rondom een praktijkcasus presenteren, in combinatie met een kwaliteitsverbeteringsvoorstel rondom een specifieke problematiek. Voor deze slotbijeenkomst zullen ook de collega’s uit de eigen huisartspraktijk uitgenodigd worden.  Op deze wijze beoogt de Maatwerk Leergang Ouderenzorg bij te dragen aan verdere positionering van de praktijkondersteuner in de integrale ketenzorg voor (kwetsbare) ouderen.

32
8
15
Deelnemer dient werkzaam te zijn als praktijkondersteuner ouderenzorg bij de organisatie HoZL
Bestand  
Programma Maatwerk Leergang Ouderenzorg HOZL.pdf31-10-2019 14:57546 KB
 
23-1-2020 t/m 25-6-2020
Tijd16:00 - 20:00
Locatie
Opmerkingenduur bijeenkomst 4 uur waarvan een half uur pauze

23-1-2020 t/m 8-10-2020
Tijd16:00 - 20:00
Locatie

Opleidingsinstelling voor opleiding en training gezondheidszorgmedewerkers

Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ
Heerlen
Postbus 550
6400 AN
Heerlen
045-4006177