Opleidingen details Opleiding Tastzintuiglijke Beeldende Therapie(TBT)
Opleiding Tastzintuiglijke Beeldende Therapie TBT-Verdiepingsjaar (ID nummer: 376827)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd7025-10-2019 t/m 24-10-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Opleiding Tastzintuiglijke Beeldende Therapie (TBT)

De opleiding Tastzintuiglijke Beeldende Therapie (TBT) is als scholing opgezet naast de sinds 1988 binnen ProTacte gegeven Opleiding Haptonomiek. De opleiding TBT is bedoeld voor vaktherapeuten/beeldend die zich willen verdiepen in het haptische/tastzintuiglijke aspect van beeldende therapie en voor professionals die beeldende werkvormen inzetten in hun coachings- of hulpverleningspraktijk, in therapiesessies of in het onderwijs. Het tastzintuiglijkwerken gaat uit van de practice based werkzame factoren die affectief en effectief positief uitwerken. Het gaat hierbij om een eclectische benadering. Leidende methoden zijn het zogeheten Geführtes Zeichnen (geleid tekenen) en Guided Drawing), Tastzintuiglijk werken met klei en Haptonomiek. Het Expressive Therapies Continuum van Hinz wordt ingezet om de uitgangspunten van de TBT benadering te verduidelijken. De opleiding biedt een zowel praktisch als theoretisch ingevuld introductieprogramma in een vijftal los te volgen eendaagse TBT-workshops. Aansluitend is het eerste TBT-Basisjaar (zeven dagen) en in het tweede jaar volgt de TBT-Verdieping, (eveneens zeven dagen). Instroommogelijkheden in het TBT-Basisjaar na drie gevolgde eendaagse TBT-workshops, na de training op Terschelling of in overleg, en afhankelijk van achtergrond en werkervaring. Instroommogelijkheden in het TBT Verdiepingsjaar na het TBT-Basisjaar of in overleg, en afhankelijk van achtergrond en werkervaring.

 

Inhoud TBT-Verdiepingsjaar

 

In het tweede jaar wordt dieper ingegaan op de theoretische onderbouwing van de Tastzintuiglijk Beeldende Therapie en krijgt het praktisch gedeelte, de zelfstudie en het praktisch oefenen een vervolg. Vanuit de afronding van het basisjaar volgt een voorkeur voor verdieping van een van de aangeboden methodieken binnen de TBT. In de eigen werkpraktijk krijgt de verdieping vorm, waar in de lesdagen er ruimte is voor casuïstiek en reflectie. Het procesverslag uit het basisjaar krijgt een vervolg met bijbehorende theoretische onderbouwing. De aangeboden lesstof is verdiepend t.a.v. de onderbouwing van de werkzame factoren binnen de TBT, alsook op houdingsaspecten die van belang zijn. Hieronder volgt een beschrijving van de inhoud van het verdiepingsjaar.

 

Lesdag 1 'Mijn hand weet het al': Geführtes Zeichnen; Guided Drawing in theorie en praktijk. Ochtendprogramma: (kennismaking) en uitwisseling motivatie voor deelname. Uitleg over de opzet van het Verdiepingsjaar. Theoretische onderbouwing, verdieping en update van de achtergrond, context en uitgangspunten van het Geführtes Zeichnen ( Boschloo en Demmers in Schweizer 2009, Deuser, 1989, Elbrecht, 2006, 2018 ) en het Guided Drawing (Elbrecht 2006, 2018). In de door Maria Hippius-Gräfin Dürckheim ontwikkelde methodiek van het Geführtes Zeichnen, ook wel geleid tekenen en het Guided Drawing van Elbrecht (Elbrecht 2006,2018), staat het werken met de handen en het volgen van de innerlijke impuls via de handen centraal. In deze lesdag staat deze methode centraal zowel vanuit de theoretische achtergrond met een update vanuit het nieuwe boek van Elbrecht: Trauma Healing with Guided Drawing, A Sensorimotor Art Therapy Approach to Bilateral Body Mapping (2018), (ochtend) als het werken met de methode in de praktijk (middag). Middagprogramma: Geführtes Zeichnen; Guided Drawing: een ervaring(vanuit het werken met krijt en /of verf) en reflectie. Na de pauze uitwisseling van toepassingen in de eigen praktijk; casuïstiek. Afronding en huiswerk (zelfstudie en praktisch oefenen 2x2,5 uur)

 

Lesdag 2 TBT en Haptonomiek: een effectieve en affectieve combinatie.

Ochtendprogramma, opstart: uitwisseling praktijkervaringen en uitleg programma. Theoretische onderbouwing van een haptische en tastzintuiglijke benadering van beeldende therapie en beeldend werken. Verdieping rond de filosofie van het Lichaam en uitgangspunten met betrekking tot de lichamelijkheid in de TBT. Middagprogramma Werken naar de waarneming vanuit een haptische, tastzintuiglijke benadering. In het middagprogramma staat het werken naar de waarneming centraal in een beeldende uitwerking. Werkvormen die in de eigen praktijk van de deelnemers kunnen worden toegepast, waarbij de fenomenen van de tast in persensus en transsensus nader worden toegelicht (Postma 2008: 10-17). Na de pauze staan we stil bij de toepassingen en mogelijkheden in de praktijk. Afronding en huiswerk (zelfstudie en praktisch oefenen 2x2,5 uur).

 

Lesdag 3 TBT en Tastzintuiglijk werken met klei.

Ochtendprogramma, opstart: uitwisseling praktijkervaringen; casuïstiek. Aansluitend verdieping van de theoretische onderbouwing vanuit de Sensorimotori Art therapy (Elbrecht 2012, 2014) en de verbinding met een (haptische en) tastzintuiglijke benadering van beeldende therapie en beeldend werken: achtergrond, context en uitgangspunten. In de Sensorimotor Art Therapy van Elbrecht staat de werkingskracht van de handen in the Clay Field, in de klei op het kleiveld centraal, en wordt die gekoppeld aan het werken met aan trauma gerelateerde problematiek. Dit concept wordt mede onderbouwd vanuit neuroscience en bevat veel beschrijvingen van ‘haptic perception’, de tastzintuiglijke waarneming in het werken met de handen in de klei. Vanuit de Tastzintuiglijke Beeldende Therapie een verdieping met het werken vanuit haptische perceptie. Middagprogramma: oefenen en reflectie. In het tweede gedeelte van de middag bespreken we opnieuw aan de hand van casuïstiek de verschillende toepassingen. Afronding en bespreking huiswerk (zelfstudie en praktisch oefenen 2x2,5 uur).

 

Lesdag 4 Geführtes Zeichnen en Guided Drawing: een tastzintuiglijke basis: vervolg. Ochtendprogramma, opstart: uitwisseling praktijkervaringen; casuïstiek. Rond de toepassingen in de praktijk worden theoretische aanknopingspunten aangereikt en (mogelijke) indicaties uitgewisseld. Middag programma: oefenen in twee/drietallen. Na de pauze bespreken we mogelijke implicaties voor het eigen proces en de eigen praktijkvoering. Afronding en huiswerk (zelfstudie en praktisch oefenen 2x2,5 uur).

 

Lesdag 5 TBT en Haptonomiek: Beeldende therapie en de rakende tast.

Ochtendprogramma, opstart: uitwisseling praktijkervaringen; casuïstiek. Het fysieke tactiele werken met de verschillende materialen is de basis van waaruit vaktherapeutische (beeldende) processen aangestuurd kunnen worden (Bingley, 2012). In de TBT wordt gezocht naar een beschrijving door en vanuit de aanrakende en geraakte handen, omdat daar de mogelijke werkzame factoren geactiveerd worden in een active passivity (Irigaray). Toelichting en verdieping op uitgangspunten in de TBT vanuit het begrip active passivity en daaruit volgende mogelijke houdingsaspecten van de therapeut/ begeleider. Middagprogramma: in de middag bespreken we aan de hand van casuïstiek de verschillende toepassingen en is er gelegenheid om te oefenen. Afronding en bespreking huiswerk (zelfstudie en praktisch oefenen 2x2,5 uur).

 

Lesdag 6 TBT en Tastzintuiglijk werken met klei: vervolg.

Ochtendprogramma, opstart: uitwisseling praktijkervaringen; casuïstiek met klei. Rond de toepassingen in de praktijk worden theoretische aanknopingspunten aangereikt en (mogelijke) indicaties uitgewisseld. Middag programma: oefenen in drie - viertallen. Na de pauze bespreken we mogelijke implicaties voor het eigen proces en de eigen praktijkvoering. Afronding en huiswerk (zelfstudie en praktisch oefenen 2x2,5 uur).

 

Lesdag 7 Evaluatie TBT: proces, toepassing en afronding.

Ochtendprogramma, opstart: uitwisseling praktijkervaringen en uitleg programma. TBT: terugblik op de theoretische onderbouwing en de waarde van een haptische en tastzintuiglijke benadering voor onderzoek en vervolg in de praktijk. Middagprogramma evaluatie vanuit het proces en casuïstiekverslag. Uitwisseling en afronding. Uitreiking certificaat.

Vaktherapeuten in het bezit van een afgeronde opleiding in een van de vaktherapeutische beroepen,
Haptotherapeuten en andere Werkers in gezondheidszorg, onderwijs en begeleiding in het bezit van een HBO opleiding.
42
Ja
28
Inhoud en doel van deze scholing zijn erop gericht dat de deelnemers voldoende ervaring en kennis opdoen om zelf de tastzintuiglijke beeldende benadering aan/met derden te (laten) ervaren. Praktijk en theorie gaan in dit kader hand in hand. Er zal aandacht worden besteed aan de theoretische achtergrond van TBT binnen de beeldende therapie, binnen de hulpverlening en coaching en aan de geschiedenis en stromingen binnen die beeldende therapie. Ook de (haptische) houdingsaspecten bij het begeleiden komen aan de orde. Daarom is het aan te bevelen dat de deelnemers 1 of 2 'proef cliënten' hebben om het geleerde in praktische zin, dus ervarend, te oefenen. Daarnaast is er een uitgebreide literatuurlijst.
665
Hoofdniveau
Beeldende therapie
Tijd10:00 - 17:00
LocatieWinsum (NL) (Toon kaart)

De opleiding Tastzintuiglijke Beeldende Therapie (TBT) is als scholing opgezet naast de sinds 1988 binnen ProTacte gegeven Opleiding Haptonomiek. De opleiding TBT is bedoeld voor vaktherapeuten/beeldend die zich willen verdiepen in het haptische/tastzintuiglijke aspect van beeldende therapie en voor professionals die beeldende werkvormen inzetten in hun coachings- of hulpverleningspraktijk, in therapiesessies of in het onderwijs.
Weakens 7
8831 KP
Winsum
0622251701