Opleidingen details Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

bezinnend schrijven (ID nummer: 376824)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Levensbeschouwing en Spiritualiteit16-2-2020 t/m 5-2-2021
Vakbekwaamheid16-2-2020 t/m 5-2-2021

Training Bezinnend schrijven

De methode die in deze training centraal staat is ‘Creatief schrijven’.

Het verschil met andere vormen van schrijven is dat bij creatief schrijven structuur en begrenzing wordt gegeven bij het schrijven. De schrijftijd of hoeveelheid tekst wordt begrensd waardoor de cliënt wel contact kan maken met zijn of haar gevoelens maar er niet door overspoeld raakt. Daarnaast nodigen technieken van creatief schrijven uit tot verdieping omdat er niet eerst wordt nagedacht over wat men gaat schrijven. Al schrijvend komen vaak nieuwe inzichten en perspectieven naar boven die men vooraf niet had kunnen bedenken.

Naast de theoretische achtergrond en het oefenen van de basistechnieken van creatief schrijven wordt er in de training een ruime variatie in creatieve schrijfopdrachten aangeboden.

De training biedt hulpverleners (zoals geestelijk verzorgers en psychologen) diverse creatieve schrijftechnieken en -oefeningen die ondersteunend zijn bij het begeleiden van cliënten op het gebied van verlies en rouw, levens- en zingevingsvragen. Tevens wordt in de training aandacht besteed aan het toepassen van creatief schrijven bij reflectie op levensbeschouwelijke- en persoonlijke vraagstukken van de hulpverlener zelf.

Samenvatting leerdoelen:

Ontwikkeling van de professional:

I Levensbeschouwing en spiritualiteit: reflecteren op eigen levensbeschouwelijke- en persoonlijke vraagstukken middels creatief schrijven.

Ontwikkeling van de professie:

B Innovatie: theoretische achtergrond + aanleren basistechnieken van creatief schrijven en diverse creatieve schrijfoefeningen en deze toe kunnen passen bij de begeleiding van verlies en rouw, levens- en zingevingsvragen.

 

Docenten:

Mw. Ir. Iepie Kroese

Trainer Ethiek en zingeving bij Reliëf. Iepie Kroese heeft ruim twintig jaar ervaring als trainer, coach en psychosociaal therapeut. Naast het geven van trainingen en coaching is zij een ervaren schrijfster en auteur van het boek “Mijn moeder en ik; een persoonlijk verhaal over leven en dood, liefde en verdriet, zoeken en hervinden” in 2017 uitgegeven door uitgeverij Van Warven te Kampen.

Mw. Selinde de Vogel

Selinde de Vogel is ruim twintig jaar werkzaam als psychosociaal therapeut in haar eigen praktijk en daarnaast verbonden aan Boswijk Instituut voor Therapie, Coaching en Opleiding te Doorn. Selinde is door Christinne de Vries opgeleid tot cursusleider creatief schrijven.

 

Ir. I. (Iepie) Kroese
9
Tijd9:30 - 16:30
LocatieZeist (NL) (Toon kaart)

MISSIE

Reliëf komt op voor zin in zorg. Geïnspireerd door de bijbel en de christelijke traditie, staat Reliëf op de bres voor inspiratie en bezieling in de zorg. Reliëf maakt zich sterk voor de essentiële waarden van zorg: aandacht, betrokkenheid, liefde, verantwoordelijkheid, deskundigheid en gelijkwaardigheid.

Met die missie hebben 160 zorginstellingen zich verenigd. Zowel ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen als instellingen voor mensen met een verstandelijke handicap en de GGZ zijn lid. Reliëf heeft daarnaast een groeiende groep individuele leden en donateurs.

Vanuit de overtuiging dat menslievende zorg in de kern gaat om relaties, om mensen die iets voor elkaar betekenen, ondersteunt Reliëf zorgaanbieders om een omgeving te creëren waarin mensen tot hun recht komen. Reliëf helpt zorgaanbieders om de ethische, levensbeschouwelijke en spirituele dimensies van zorg een plaats te geven, zodat mensen met hart en ziel menslievende zorg kunnen geven én ontvangen. We stimuleren aandacht voor de vraag en het verhaal van mensen die zorg behoeven. En we verhelderen ervaringen van zorgverleners en helpen deze in een perspectief te plaatsen.

Reliëf belegt jaarlijks conferenties en symposia over thema’s rond identiteit, zingeving en ethiek in de zorg. Daarnaast geven we relevante publicaties uit en het tijdschrift Zin in Zorg. Aan zorgaanbieders biedt Reliëf scholing en training aan, bijvoorbeeld over levensvragen, morele dilemma’s en waardegericht werken.

Zaagmolenlaan 4 3e etage 3447 GS Woerden is gewijzigd per 1-1-2020
3447 GS
Woerden
0348-748880
Selecteer een bestand aub.