Opleidingen details Ziekenhuis Gelderse Vallei, leerhuis
2019 Interculturele ouderenzorg (ID nummer: 376584)
 (0) 
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen3 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Doelstelling spreker 1: Informatie over palliatieve zorg bij mensen met een niet-westerse achtergrond, aan de hand van een casus

 

Achtergrond; (Pharos) Ongeveer 11% van de Nederlandse bevolking heeft een

niet-westerse (migratie)achtergrond. Van deze groep zijn 250.000 mensen ouder dan 55 jaar. In 2050 zijn dat er naar verwachting zelfs meer dan 560.000. De groep die zorg nodig heeft in de laatste levensfase groeit. Daarmee wordt palliatieve zorg bij hen een steeds belangrijker thema. Toch maken zij, deels door een gebrek aan kennis over de mogelijkheden, minder gebruik van bepaalde voorzieningen en ondersteuning. Terwijl zij daar wel behoefte aan hebben (https://www.pharos.nl/thema/palliatieve-zorg/, sd)

Passende palliatieve zorg stelt hoge eisen aan professionals, zeker bij deze groep patiënten. Het is van belang dat zorgverleners last en behoefte aan zorg bij deze patiënt herkennen, zodat informatie en de wijze van besluitvorming bijdraagt aan eigen regie en vooral passende zorg in de laatste levensfase van deze patiënten.

Van belang is te weten wat goede passende palliatieve zorg is

-           Na deze scholing is het begrip palliatieve zorg “weer opgefrist” en is de deelnemer / hulpverlener geïnformeerd over mogelijkheden van belangrijke medische en verpleegkundige aspecten in het palliatieve zorgcontinuüm voor de palliatieve patiënt.

-           Na deze scholing is de deelnemer/ hulpverlener verpleegkundige op de hoogte van de palliatieve richtlijnen (www.pallialine.nl) en besluitvorming in de palliatieve zorg. Zodat dit inzicht verschaft  in het verlenen van passende zorg in het palliatieve traject.

o          Symptomen als pijn en klachten als gevolg van een peritonitis carcinomatosa (zoals ileus, misselijkheid en braken) en  behandelkeuzen ten aanzien van het levenseindeperspectief worden belicht in perspectief van de  handreikingen “palliatieve zorg voor mensen met een niet-westerse achtergrond”.

 

Deelonderwerp spreker 1 & Programma opbouw: spreker 1

 

Inhoudelijk informatie

Voorbereiding

De VS palliatieve zorg maakt gebruik een PowerPoint (PP) en maakt hierbij gebruik van een interactieve werkvorm om .

De deelnemers weten aan de hand van het programma welk thema en welk onderwerp er behandeld zullen worden. Zo mogelijk zijn zij in de gelegenheid om via www.pallialine.nl zich voor te bereiden.

Intro

Ter overweging zal ijsbreker of een stelling als een intro worden gebruikt, waardoor de discussie zal ontstaan: Wat zien we? Zien we hetzelfde? Wat willen we zien? Hoe komen we aan de juiste informatie? Wat gebeurt er in de 1ste lijn en wat gebeurt er in de 2e lijn? Hoe kunnen we elkaar vinden? Dit is onder meer een brug naar de casus en de gehanteerde methodiek in de palliatieve setting, nl “besluitvorming in de palliatieve fase middels palliatief redeneren” en het belang van de multidisciplinaire integrale benadering:  Introductie Patiënt: Zien wij de patiënt allen voor ons.

Casusbespreking is de rode draad, 

Palliatieve zorg: Passende zorg

Er zal een patiënt worden gepresenteerd met een gemetastaseerd coloncarcinoom, waarvoor palliatief beleid wordt afgesproken. Wat zijn palliatieve behandelmogelijkheden en wat wil de patiënt en zijn naaste hierin. Thema’s als levensverwachting, behandeling, kwaliteit van leven en ziektebeloop met de diverse scenario’s,  bij deze patiënt, zijn relevant om te bespreken. “Spreek op tijd over levenseinde”.

Invulling geven aan zorgmogelijkheden en zorgwensen van patiënt en naaste. Is dit passende zorg.

Als beter worden niet meer aan de orde is, is levenseindezorg erg belangrijk! ?

Behoefte aan eten en drinken veranderd, wat betekent dit voor de patiënt en naasten.

Is euthanasie of palliatieve sedatie een alternatief voor deze patiënt, kan dit besproken worden? 

Belangrijk om stil te staan bij mogelijkheden van zorg thuis, zodat sterven thuis mogelijk is.

De huisarts is hier erg belangrijk in.

Thema is passende zorg tav die individuele patiënt en naasten, geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte. Uiteindelijk maakt het geen verschil  of het mensen met een westerse danwel niet-westerse-achtergrond zijn !!

 

Afsluiting

Passende zorg, eigenlijk geen rekening te houden met achtergrond ! / ?

 

Doelstelling, deelonderwerp en programma opbouw spreker 2

- bewustwording van het belang van non-verbale communicatie in de zorg

- aansluiting vinden bij cliënt met niet-Westerse achtergrond

- Interactieve oefening met genodigden.

14-11-2019
Tijd14:00 - 16:40
Locatie

 Ziekenhuis Gelderse Vallei, leerhuis
 (2) 
Afdeling Leerhuis van Ziekenhuis Gelderse vallei
Willy Brandtlaan 10
6716 RP
Ede
Postbus 9025
6710 HN
Ede
0318-891320