Opleidingen details Stichting Pharos
Landelijke bijeenkomst voor aandachtsfunctionarissen vrouwelijke genitale verminking (vgv) van JGZ, Veilig Thuis en verloskundigen 2019 (ID nummer: 376374)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Jeugdgezondheidszorg520-11-2019 t/m 19-11-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Pharos is door het ministerie aangewezen als Focal Point Meisjesbesnijdenis. In het kader van deze functie wordt in samenwerking met andere (beroeps)organisaties kennis vastgelegd en verspreid.

De scholingsbijeenkomst voor aandachtsfunctionarissen VGV is een landelijke bijeenkomst waarop de aandachtsfunctionarissen van JGZ, Veilig Thuis en de KNOV worden geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen in het VGV werkveld en waar uitwisseling van kennis en ervaring centraal staat.

Deelnemers van deze bijeenkomst zijn geïnformeerd over:

  1. de meerjarendoelen en taken binnen het landelijke programma VGV. Waaraan wordt momenteel gewerkt? Wat is er te verwachten? De laatste informatie over (inter)nationaal onderzoek en literatuurstudies, de vgv prevalentie landenlijst, te organiseren bijeenkomsten en de adviesrol van het Focal Point Meisjesbesnijdenis. Ook de inhoud en ontwikkelingen rondom de multidisciplinaire leidraad ‘Medische zorg voor vrouwen en meisjes met vrouwelijke genitale verminking (VGV)’ wordt toegelicht. Deze leidraad gaat mede in op de preventieve taak van zorgprofessionals (waaronder jeugdartsen en vertrouwensartsen).
  2. de resultaten van het prevalentieonderzoek, omvang en risico van VGV in Nederland. De uitkomsten van het kwantitatief en kwalitatief onderzoek worden gepresenteerd en besproken. Wat zijn de actuele cijfers? Waar komen vrouwen met name vandaan? Wat zijn risicofactoren waar preventieprofessionals alert op moeten zijn?
  3. ervaringen in de samenwerking met de ketenpartner collega’s Jeugdgezondheidszorg, Veilig Thuis en verloskundigen rond het thema meisjesbesnijdenis. Een aantal mooie voorbeelden van samenwerking tussen partijen en de toepassing van de sociale kaart worden toegelicht.
  4. hoe te handelen in een situatie van (dreigende) VGV aan de hand van het Standpunt Preventie VGV (JGZ), het Handelingsprotocol VGV bij minderjarigen (VT, RvK en Politie) en het KNOV-standpunt VGV. Hoe verloopt de samenwerking? Welke lokale verschillen zijn er? Wat kunnen we hiervan leren? Hoe en wanneer kun je en sleutelpersoon inzetten?
  5. hoe het gesprek aan te gaan over VGV preventie met ouders afkomstig uit risicolanden. Praktische handvatten en ruimte om uit te wisselen en te oefenen.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Infectieziekten en Preventieve ZorgVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
JeugdverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
Tijd10:00 - 16:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Expertisecentrum Gezondheidsverschillen

Arthur van Schendelstraat 600
3511 MJ
Utrecht
Postbus 13318
3507 LH
Utrecht
030-234 98 00