Opleidingen details IPT-opleiding
Positief omgaan met gezondheid. Zo doe je dat! (ID nummer: 375979)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Ergotherapeuten - Scholing76-12-2019 t/m 6-3-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Workshop: Positief omgaan met  gezondheid, zo doe je dat!

 

Onderwerp: workshop met handvatten voor de matig complexe patiënt

 

Doelgroep:

Fysiotherapeuten werkzaam in 1e en 2e lijn die in aanraking komen met patiënten met SOLK, chronische pijn of patiënten met weinig regie over hun klachten of beperkingen.

 

Workshopdoelen:

De cursist:

  • herkent en benoemt de mate van complexiteit( NFP beschrijving) bij zijn cliënt en bepaald op welk moment doorverwijzing of samenwerking met andere disciplines nodig is.
  • luistert en vraagt door naar het verhaal van de cliënt en herkent de prognostische predisponerende ongunstige factoren die passen bij de complexiteitsniveau 3.
  • kan twee oefeningen bij  toepassen die het lichaamsbewustzijn en het voelend vermogen van de client vergroten.
  • herkent de grondhouding van de ACT en kan tijdens de intake de creatieve hulpeloosheid van de cliënt vergroten. De cursist leert het gesprek te leiden zonder eigen oplossingen of advies
  • leert gebruik te maken van aanraking en zo het affectieve vermogen van zijn client te vergroten met behoud van een professionele attitude en versterken van de vertrouwensrelatie.

 

Beschrijving van de inhoud en lesprogramma

Je herkent het vast in je dagelijkse praktijk; je patiënt ervaart nauwelijks vermindering of grip op zijn klachten en functioneert matig. Hij/zij doet een fors appel op je kennis en ervaring en je krijgt wellicht een wat onbestemd gevoel van ’tekort schieten’. Vaak is er sprake van somatisatie of andere onderhoudende, prognostisch ongunstige factoren en de patiënt en therapeut voelen zich onmachtig over hun eigen invloed. Bij ongeveer de helft van de patiënten in de praktijk zijn de klachten lichamelijk onvoldoende te verklaren. Twee derde van deze groep is met juiste informatie en enige hulp gerustgesteld en zijn na enkele maanden weer klachtenvrij. Een derde van hen ontwikkelen chronisch recidiverende klachten. Ze ervaren beperkingen in hun dagelijkse functioneren. Ook de patiënten met chronische aandoeningen, als artrose of COPD, kunnen somatiseren. 

Deze workshop geeft duidelijke uitleg en praktische handvatten hoe deze patiënten al vanaf het begin juist te begeleiden. Aan de orde komen herkenning en duiding van prognostische risicofactoren en begrip voor het onvermogen van de patiënt om grip te krijgen op zijn klachten en moeilijkheden zijn bepalend voor het vervolg. We gaan praktisch aan de slag met coaching-vaardigheden en lichaamsgerichte oefeningen om het bewustzijn en eigen mogelijkheden en invloed van de patiënt te vergroten 

 

De workshop is van 9.30-16.30 uur

Programma:

•            Kennismaking cursisten en docent

•            Over welke lastige patiënten hebben we het?

              Een indeling in mate van complexiteit

•            Beter leren voelen i.p.v. je beter gaan voelen!

              Oefeningen en demonstraties

Gezamenlijke lunch

•            Bereidheid: je denkt dat het niet gaat lukken en gaat het toch proberen!

             Oefeningen uit de ACT (Acceptment en Commitment Therapy)

•            Aanraken? ja graag!

              Lichaamsgerichte interventie bij SOLK, oefeningen en demonstratie

 

Deze dag wordt georganiseerd door het IPT(Instituut Psychosomatische Therapie). De docenten bij het IPT verzorgen onder meer een twee-jarige opleiding die ergotherapeuten en fysiotherapeuten opleiden tot psychosomatisch therapeut. voor meer info zie de website van het IPT: http://ipt-opleiding.nl

 

Contacturen en zelfstudie-uren

 

De workshop is gedurende de hele dag met 7 contacturen.

Na de workshop verdiept de cursist zich in de aangeboden literatuur en oefent de lesstof. Er is een voorbereidingsopdracht van het lezen van een artikel

Totaal: 8 uur

 

Er vind geen toetsing plaats

 

Beschrijving van de geleerde competenties aan de hand van het KNGF beroepscompetentieprofiel(BCP)

 

De cursist bekwaamt zich in de onderstaande beroepscompetenties op EQF niveau 7 beschreven als; een onbekende, wisselende leef- en werkomgeving met een hoge mate van onzekerheid.

Fysiotherapeutisch handelen:

Diagnostiek

De cursist identificeert belemmerende en faciliterende factoren voor gezond gedrag/gedragsverandering en beschrijft het gezondheidsprobleem van de cliënt binnen het construct van de ICF. Hij analyseert het gezondheidsprobleem van de cliënt en legt logische verbanden tussen de dimensies van de ICF. Hij/Zij hanteert de voor het gezondheidsprobleem van de cliënt richtlijn SOLK en legitimeert een eventueel afwijken van deze richtlijn.

Behandelen

De cursist leert om te gaan met situaties waarbij sprake is van multi-professionele zorgprocessen, die onderlinge afstemming vergen of waarbij andere betrokken professionals geïnstrueerd moeten worden in bijvoorbeeld transfers, mobiliteit en ADL-handelingen.

 

Communicatie:

De cursist stimuleert de verantwoordelijkheid van de cliënt voor de oplossing van het probleem in een goede afweging van de draagkracht van de cliënt en stimuleert zelfmanagement. De therapeut heeft gedurende het hele zorgverleningsproces een verstandhouding met de cliënt die gekenmerkt wordt door respect, empathie, ontvankelijkheid, vertrouwelijkheid en gevoel van veiligheid.

 

Professioneel handelen:

De cursist levert hoogstaande cliëntzorg op een integere, oprechte en betrokken wijze. Hij neemt verantwoordelijkheid voor zijn handelen en bewaart weloverwogen een balans tussen persoonlijke en professionele rollen. Hij kent de grenzen van zijn competenties en handelt daarbinnen of schakelt andere deskundigen in. Hij stelt zich toetsbaar op. Hij onderkent ethische dilemma’s, heeft inzicht in ethische normen en houdt zich aan de wetgeving.

             

Gebruikte literatuur

NFP, beroepscompetenties psychosomatisch fysiotherapeut. KNGF, 2009.

geraadpleegd op 29-7-2019 via; https://www.kngf.nl/binaries/content/assets/kngf/onbeveiligd/vakgebied/vakinhoud/beroepsprofielen/beroepsprofiel-psychosomatisch-fysiotherapeut.pdf

Trimbos instituut. Multidisciplinaire richtlijn SOLK. 2011. geraadpleegd op 1-8-2019 via; https://assets-sites.trimbos.nl/docs/4d8a2a6a-5738-473c-b304-d0cae5a97ee7.pdf

NHG(nederlands huisartsen genootschap, standaard SOLK. 2014. geraadpleegd op 1-8-2019 via; https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/somatisch-onvoldoende-verklaarde-lichamelijke-klachten-solk

Jansen,G. How to ACT, procesgerichte interventies op basis van Acceptance and Commitment Therapy. 2018, 1e druk

 

             

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau fysiotherapieFysiotherapie portaal
ErgotherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
Keurmerk Fysiotherapie therapeutenregisterFysiotherapie portaal
KwaliteitsRegister FysiotherapieFysiotherapie portaal
Workshop
 EN - Ergotherapeuten
De cursist:

• herkent en benoemt de mate van complexiteit( NFP beschrijving) bij zijn cliënt en bepaald op welk moment doorverwijzing of samenwerking met andere disciplines nodig is.

• luistert en vraagt door naar het verhaal van de client en herkent de prognostische predisponerende ongunstige factoren die passen bij de complexiteitsniveau 3.

• kan twee oefeningen bij toepassen die het lichaamsbewustzijn en het voelend vermogen van de client vergroten.

• herkent de grondhouding van de ACT en kan tijdens de intake de creatieve hulpeloosheid van de cliënt vergroten. De cursist leert het gesprek te leiden zonder eigen oplossingen of advies.

• leert gebruik te maken van aanraking en zo het affectieve vermogen van zijn client te vergroten met behoud van een professionele attitude en versterken van de vertrouwensrelatie.
Bestand  
accreditatie workshop.docx10-10-2019 19:2521 KB
Hugo Helmes
Anita Meinema
Albert Mulder
7
0
195
inclusief lunch
 Ik verklaar dat de cursus voldoet aan de CGR-normen (Code Geneesmiddelen Reclame), de Code Medische hulpmiddelen (GMH), de Richtlijn 2006/114/EG inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame, het sponsorbeleid van de betreffende beroepsvereniging(-en) en dat de financiering van de cursus geen (schijn van) belangen verstrengeling kent
Tijd09:30 - 16:30
LocatieBreda (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenniet doorgegaan

Het IPT is een opleidingsinstituut voor fysio- en ergotherapeuten die cliënten behandelen /
begeleiden met meer complexe, psychosomatische klachtenbeelden (waaronder SOLK ). We verzorgen sinds 1983 de 2 jarige opleiding tot psychosomatisch werkend fysio- en
ergotherapeut en bieden jaarlijks workshops aan.
Het onderwijs bij het IPT is sterk praktijk-gericht: het onderwijs wordt verzorgd door docenten, die ook
werkzaam zijn als psychosomatisch therapeut. De aangeboden kennis en vaardigheden kunnen direct in
de eigen werksetting worden toegepast.

p/a groevenbekerhout 34
3845 el
harderwijk
0628298843