Opleidingen details BICAP

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Peripartum fit en actief...? YES WE CAN888 (ID nummer: 375935)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemeen kinesitherapeutisch1615-11-2019 t/m 31-12-2019

Dynamic Ultrasound, the new way to body awareness  - Christine Van De Putte

Omschrijving:

Het is belangrijk dat de perinatale vrouw zich bewust is van een correct aanspannen van de bekkenbodem, wat heel dikwijls niet het geval is. Weten en zich bewust zijn van de dubbele functie van de bekkenbodemspieren is belangrijk. Aanspannen wanneer het nodig is en kunnen loslaten wanneer het nodig is.

Diastase van de rechte buikspieren is een item dat veel discussie teweeg brengt de laatste jaren. Met dynamic ultersound (DUS) kan men correct gaan meten hoe groot de diastase is. Tevens kan men bij het uitvoeren van zowel rechte als schuine buikspieroefeningen nagaan hoe de rechte en de schuine buikspieren functioneren, wat belangrijk is om een oefenschema op te starten.

Leerdoelen:

 • Visualisatie en inzicht krijgen van het dynamisch functioneren van de bekkenbodemspieren
 • Bewust worden van de invloed van de ademhaling op de bekkenbodemspieren
 • Verband kunnen leggen tussen het aanspannen van de buikspieren en de bekkenbodemspieren
 • Waarnemen wat de invloed is bij het uitvoeren van een rechte sit up en een schuine sit up

Zwanger, fit & in balans - Fit & in balans met je baby - Jacqueline Luchtmeijer

Omschrijving

Tijdens de zwangerschap is bewegen èn ontspannen essentieel om fit de bevalling tegemoet te treden. Met de nodige ontspanning en bewustwording kan men de werking van de hormonen optimaliseren en de mindset gebruiken om de bevalling zo voorpoedig mogelijk te laten verlopen. Hierdoor kan men medisch ingrijpen tot een minimum te beperken. In de workshop 'Zwanger, fit & in balans' wordt het beste uit ZwangerFit®, zwangerschapsyoga en mindfulness gecombineerd.

Het herstel na een bevalling kan met Body & Mind technieken goed ondersteund worden. Doordat de moeders bij de lessen 'Fit & in balans met je baby' hun baby kunnen meebrengen, kunnen zij enerzijds de band met hun kindje versterken en anderzijds ontstaat het besef dat de baby heel plezierig bij de oefeningen betrokken kan worden. Op deze wijze kan ook het thuis trainen tussen de wekelijkse lessen worden gestimuleerd. Doordat de baby bij een aantal oefeningen betrokken wordt, kan ook de psychomotorische ontwikkeling worden ondersteund. De docent heeft hierbij een signaalfunctie om ontwikkelingsachterstand of bv. voorkeurshouding van de baby vroegtijdig te ontdekken en door te verwijzen naar de kinderfysiotherapeut, -kinesitherapeut of -osteopaat.

Leerdoelen:

 • Kennismaken met deze unieke mix van versnellen & vertragen, Body & Mind, inspanning & ontspanning voor zwangeren, voor fitheid tijdens hun zwangerschap en ter voorbereiding op hun bevalling.
 • Kennismaken met deze unieke mix van versnellen & vertragen, Body & Mind, inspanning & ontspanning voor moeders samen met hun baby tussen 6 weken en 9 maanden.
 • Het kunnen geven van een training met Body & mindtechnieken aan aanstaande moeders en/of aan moeders met hun baby van 6 weken-9 maanden.
 • Bewustworden van de signaalfunctie om ontwikkelingsachterstand of bv. voorkeurshouding van de baby vroegtijdig te ontdekken en door te verwijzen naar de kinderfysiotherapeut, -kinesitherapeut of -osteopaath.
 • Als docent of therapeut werken met de doelgroep peripartum, de aanstaande moeders in hun kracht zetten op zowel fysiek als mentaal-emotioneel niveau.

Bekkenbodemproblemen bij nieuwe mama’s: State of the Art. Women’s Pelvic Health. - Hedwig Neels

Postpartum litteken preventie en behandeling: Tips & Tricks voor de klinische praktijk met wetenschappelijke onderbouwing - Jill Meirte

Omschrijving

Zwangerschap is geen ziekte. Dat staat vast! Maar na een zwangerschap, geven we jonge mama’s zeer vaak onvoldoende aandacht om te herstellen van deze toch zeer belastende invloed op hun lichaam. Het uitwerken van een alles omvattend en gepersonaliseerd revalidatieprogramma voor deze vrouwen complex zijn. In deze opleiding wordt een update voorzien van de meest recente focussen die aangewezen worden door internationale erkende richtlijnen. En wordt er zowel theorie als praktijk aangeboden.

Leerdoelen:

 • Begrijpen van litteken-pathofysiologie.
 • Begrijpen van bekkenbodemdysfunctie postpartum.
 • Kennen en kunnen refereren naar recente evidence based technieken ter preventie en behandeling van bekkenbodemdysfunctie.
 • Littekens postpartum kunnen herkennen en behandelen volgens evidence based principes.
 • Een onderbouwd postpartum revalidatieschema kunnen uitwerken voor postpartum vrouwen met primaire en secundaire preventie van bekkenbodem dysfunctie.
 • Een onderbouwd postpartum revalidatieschema kunnen uitwerken voor postpartum vrouwen met primaire en secundaire preventie van bekkenbodem dysfunctie.
Christine Van De Putte
Jacqueline Luchtmeijer
Hedwig Neels
Jill Meirte
8
175
Tijd9:00 - 17:00
LocatieSt. Denijs-westrem (BE) (Toon kaart)

Birth, Core and Pelvic Therapy

Lange Muntstraat 9
8200
Brugge
0478473909
Selecteer een bestand aub.