Opleidingen details Stichting LOOP
Scholing Kwaliteitsmanagement (ID nummer: 375766)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Podoposturaaltherapeut - Scholing322-11-2019 t/m 2-11-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Omschrijving Scholing Kwaliteitsmanagement
De scholing Kwaliteitsmanagement is een initiatief van Stichting LOOP. Stichting LOOP heeft de scholing Kwaliteitsmanagement ontwikkeld, gericht op uniformiteit van de kwaliteit van registerpodologen en podoposturaal therapeuten in methodisch handelen, klinimetrie, klinisch redeneren, shared-decision-making, verslaglegging en het meten van kwaliteitsuitkomsten.

Met de scholing Kwaliteitsmanagement zal een verbeterslag gemaakt worden in de dagelijkse werkzaamheden, de verslaglegging hierbij, samenwerking en het zichtbaar maken van kwaliteit. Daarmee voldoet de kwaliteit aan actuele vragen, wensen en eisen van, zowel patiënten, verwijzers, samenwerkingspartners als ook zorgverzekeraars. Er is een grote behoefte aan zichtbare en aantoonbare kwaliteit van registerpodologen en podoposturaal therapeuten. 

De scholing Kwaliteitsmanagement heeft een verplicht karakter voor alle registerpodologen en podoposturaal therapeuten die zijn aangesloten bij Stichting LOOP.

Leerdoelen
Er heerst diversiteit in het niveau van in methodisch handelen, klinimetrie, klinisch redeneren, shared-decision-making, verslaglegging en het meten van kwaliteitsuitkomsten binnen de beroepsgroep.  In het lesmateriaal van de opleiding tot registerpodoloog en podoposturaal therapeut, de Academie voor Podologie, zijn voornoemde kwaliteiten in de afgelopen decade gradueel toegenomen. De huidige scholing betreft een verdieping en verrijking van de huidige lesmethode binnen de opleiding van de AvP. De scholing is gericht op HBO-niveau.

  • Door kennis en toepassing van de Classificatiesystemen: ICD, ICF en het RPS-formulier, kan de cursist hulpvraag van de patient ordenen, vastleggen en onderliggende relaties aantonen vanuit een bio-psychosociaal perspectief.
     
  • De (register)podoloog en podoposturaal therapeut is in staat om op adequate wijze samen met de patiënt de hulpvraag te formuleren, anamnese en lichamelijk onderzoek te verrichten, en meetinstrumenten in te zetten, zodat hij een helder beeld krijgt van klachten en problemen van de cliënt.  Deze gegevens worden op juiste wijze genoteerd in een dossier.
  • Binnen het klinisch redeneren leert de cursist middels een gericht stappenplan valide en betrouwbare  meetinstrumenten op doelmatige wijze toe te passen, binnen zowel de diagnostische als therapeutische fase. De keuze voor een meetinstrument kan steeds door de professional beargumenteerd worden. De cursist erkent klinimetrie als een waardevolle toepassing voor het proces van klinisch beredeneren en vergewist zich van adequate mogelijkheden voor evaluatie van het beoogde einddoel van de therapie. Klinimetrie onderbouwt de kwaliteit, maakt deze transparant en is tevens objectief overdraagbaar in verslaglegging naar de patiënt, samenwerkingspartner, verwijzer of andere zorgprofessionals.
  • De cursist kan het hoofd- of einddoel van een therapeutische behandeling SMART formuleren, gekoppeld aan een eindmeting met een meetinstrument in een vooraf bepaald tijdsaspect.
  • Shared-decision-making:  de cursist krijgt inzage en reflecteert op zijn wijze van  communicatie, om in samenspraak met de patiënt, te komen tot een duidelijke hulpvraag en gezamenlijke besluitvorming t.a.v. de therapie, zowel in de diagnostische als therapeutische fase.
  • De cursist is vaardig in het doelmatig doorgeven van essentiële informatie aan huisarts, verwijzer of andere zorgprofessionals middels een gestandaardiseerde rapportage.
  • De cursist heeft kennis van diverse mogelijkheden in domeinoverstijgend werken en multidisciplinaire samenwerking.
  • De cursist heeft kennis van de uitgangspunten van het meten en zichtbaar maken van kwaliteit m.b.v. dossieropbouw, klinimetrie, evaluatie op einddoel van het behandelplan, PREMS en PROMS. De cursist heeft handvaten voor het verbeteren van de kwaliteit op patiëntniveau en op praktijkniveau. 
  • De cursist is in staat binnen de praktijk een eigen casus te schrijven, conform de gestelde richtlijnen in deze scholing.  Deze casus is zo uitgebreid mogelijk: al dan niet DTP, anamnese, hulpvraag, RPS formulier, zet de gegevens van de gebruikte meetinstrumenten in het dossier, motiveer de keuze van de meetinstrumenten (diagnostisch, evaluatief of prognostiek), de podologische/podoposturale conclusie, het behandeldoel, behandelplan en metrische evaluatie van de behandeling door de zorgverlener én de patiënt.

Competenties
De competenties waar u in deze leertaak aan werkt zijn:

  • Beroepscompetentie  vakmatig-methodisch

De (register)podoloog en podoposturaal therapeut is in staat om samen met de patiënt adequaat te handelen in hulpvraag, methodisch handelen, klinimetrie, klinisch redeneren, shared-decision-making, behandeldoel, verslaglegging en het meten van kwaliteitsuitkomsten. Dit komt ten goede aan de waarde en kwaliteit van de behandeling voor de patiënt.

  • Beroepscompetentie  ontwikkeling
  1. De (register)podoloog en podoposturaal therapeut is in staat om op adequate wijze informatie en gegevens te registreren, zodat deze informatie en gegevens altijd te raadplegen zijn.
  2. De (register)podoloog en podoposturaal therapeut is in staat om op adequate wijze zijn behandelingen en eigen handelingen te evalueren, zodat de kwaliteit van het (op te leveren) werk gewaarborgd blijft.
  3. De (register podoloog) en podoposturaal therapeut is in staat om op adequate wijze zijn eigen competenties te onderhouden en te ontwikkelen, zodat zijn kennis en vaardigheden actueel blijven.

 

Beroepsgroep
Registerpodoloog (LOOP)
Studiedag
Er heerst diversiteit in het niveau van in methodisch handelen, klinimetrie, klinisch redeneren, shared-decision-making, verslaglegging en het meten van kwaliteitsuitkomsten binnen de beroepsgroep. In het lesmateriaal van de opleiding tot registerpodoloog en podoposturaal therapeut, de Academie voor Podologie, zijn voornoemde kwaliteiten in de afgelopen decade gradueel toegenomen. De huidige scholing betreft een verdieping en verrijking van de huidige lesmethode binnen de opleiding van de Academie voor Podologie. De scholing is gericht op HBO-niveau.

• Door kennis en toepassing van de Classificatiesystemen: ICD, ICF en het RPS-formulier, kan de cursist hulpvraag van de patient ordenen, vastleggen en onderliggende relaties aantonen vanuit een bio-psychosociaal perspectief.

• De (register)podoloog en podoposturaal therapeut is in staat om op adequate wijze samen met de patiënt de hulpvraag te formuleren, anamnese en lichamelijk onderzoek te verrichten, en meetinstrumenten in te zetten, zodat hij een helder beeld krijgt van klachten en problemen van de cliënt. Deze gegevens worden op juiste wijze genoteerd in een dossier.

• Binnen het klinisch redeneren leert de cursist middels een gericht stappenplan valide en betrouwbare meetinstrumenten op doelmatige wijze toe te passen, binnen zowel de diagnostische als therapeutische fase. De keuze voor een meetinstrument kan steeds door de professional beargumenteerd worden. De cursist erkent klinimetrie als een waardevolle toepassing voor het proces van klinisch beredeneren en vergewist zich van adequate mogelijkheden voor evaluatie van het beoogde einddoel van de therapie. Klinimetrie onderbouwt de kwaliteit, maakt deze transparant en is tevens objectief overdraagbaar in verslaglegging naar de patiënt, samenwerkingspartner, verwijzer of andere zorgprofessionals.

• De cursist kan het hoofd- of einddoel van een therapeutische behandeling SMART formuleren, gekoppeld aan een eindmeting met een meetinstrument in een vooraf bepaald tijdsaspect.

• Shared-decision-making: de cursist krijgt inzage en reflecteert op zijn wijze van communicatie, om in samenspraak met de patiënt, te komen tot een duidelijke hulpvraag en gezamenlijke besluitvorming t.a.v. de therapie, zowel in de diagnostische als therapeutische fase.

• De cursist is vaardig in het doelmatig doorgeven van essentiële informatie aan huisarts, verwijzer of andere zorgprofessionals middels een gestandaardiseerde rapportage.

• De cursist heeft kennis van diverse mogelijkheden in domeinoverstijgend werken en multidisciplinaire samenwerking.

• De cursist heeft kennis van de uitgangspunten van het meten en zichtbaar maken van kwaliteit m.b.v. dossieropbouw, klinimetrie, evaluatie op einddoel van het behandelplan, PREMS en PROMS. De cursist heeft handvaten voor het verbeteren van de kwaliteit op patiëntniveau en op praktijkniveau.

• De cursist is in staat binnen de praktijk een eigen casus te schrijven, conform de gestelde richtlijnen in deze scholing. Deze casus is zo uitgebreid mogelijk: al dan niet DTP, anamnese, hulpvraag, RPS formulier, zet de gegevens van de gebruikte meetinstrumenten in het dossier, motiveer de keuze van de meetinstrumenten (diagnostisch, evaluatief of prognostiek), de podologische/podoposturale conclusie, het behandeldoel, behandelplan en metrische evaluatie van de behandeling door de zorgverlener én de patiënt.
 Ron van Leeuwen: fysiotherapeut en manueel therapeut, eigenaar Pluspraktijk, docent fysiotherapie Hogeschool Leiden, docent post HBO onderwijs Hogeschool Leiden, betrokken bij cursussen verslaglegging, lid Kwaliteitscommissie LOOP;
 Cocky Hoogeveen: podoposturaal therapeut en mede eigenaar Voetentraining, voormalig docent podoposturale therapie aan Academie voor Podologie, supervisor herintreders podoposturale therapie, lid Kwaliteitscommissie LOOP, fysiotherapeut en manueel therapeut, niet-praktiserend.
Bestand  
Programma Scholing Kwaliteitsmanagement.docx26-9-2019 16:4114 KB
12
20
170
excl. BTW
Tijd09:00 - 16:45
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 16:45
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

Landelijk Overkoepelend Orgaan voor Podologie

Domus Medica Mercatorlaan 1200
3528 BL
Utrecht
0522-241474