Opleidingen details Franciscus Gasthuis & Vlietland, afdeling Transmurale Samenwerking
Parallel symposium praktische kindergeneeskunde (ID nummer: 375599)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Jeugdgezondheidszorg321-11-2019 t/m 20-11-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het parallel symposium praktische kindergeneeskunde bestaat uit drie rondes. Alle deelnemers volgen alle rondes (in carroussel vorm). Er is een programma van 3 rondes voor huisartsen en jeugdartsen en een programma van 3 rondes voor doktersassistentes en praktijkondersteuners. De onderwerpen zijn gelijk, de inhoud wordt afgestemd per doelgroep.

  1. Titel workshop: Mijn kind loopt vast (Ontwikkelingsachterstand praktisch toegepast)

Presentatoren/werkgroep:

Liesl Rehbock, kinderarts - kinderneuroloog, Natalja Bannink kinderarts Erfelijke en Aangeboren Aandoeningen, Ingrid den Boer, huisarts, Jasmijn van Bemmel, kinderrevalidatiearts

Beschrijving van de inhoud: Door middel van casuïstiek/ video’s zal de ontwikkeling van kinderen interactief besproken worden. Soms is het lastig voor huisartsen of jeugdartsen te besluiten wanneer het nodig is een kind door te verwijzen in verband met een ontwikkelingsachterstand. Ouders zijn soms terecht ongerust OF ze maken zich juist helemaal geen zorgen, terwijl er duidelijk problemen zijn waarvoor doorverwijzing noodzakelijk is. Het kan moeilijk zijn een onderscheid te maken tussen een kind met een langzame ontwikkeling (maar nog binnen de norm) of een kind met een achterlopende ontwikkeling op basis van een onderliggende aandoening die doorverwezen dient te worden voor verdere diagnostiek en begeleiding/ behandeling. Het vergroten van de kennis m.b.t. alarmsignalen bij kinderen met ontwikkelingsachterstanden en weten wanneer en naar wie door te verwijzen binnen de tweedelijn is relevant voor zowel jeugd- als huisartsen.

Leerdoelen:

  • Herkennen van alarmsignalen bij een kind met een ontwikkelingsachterstand
  • Weten wanneer door te verwijzen en naar wie
  • Op de hoogte zijn van het Multidisciplinair Ontwikkelingsspreekuur (GIRAF poli) in Franciscus Vlietland

Titel workshop 2: Antibiotica bij kinderen: minder vaak en minder breed mogelijk?

Presentatoren/werkgroep:
Gerdien Tramper, kinderarts-infectieziekten en klinisch onderzoeker; Chantal Loose, huisarts

Beschrijving van de inhoud:
Etiologie en bewust gebruik van antibiotica bij (onderste) luchtweginfecties; werkingsmechanismen- en spectrum meest gebruikte antibiotica; opkomende resistentie en belang voor de huisartsenpraktijk. Weetjes over antibioticagebruik en werkingsmechanismen.

Leerdoelen:
Antibiotica zijn de meest voorgeschreven medicijnen voor kinderen in de huisarts- en klinische praktijk. Ondanks dat we in Nederland een strikt antibioticabeleid hanteren, is er een toename van antibioticaresistentie. Daarom is het voor zowel de 1e, 2e als 3e lijn belangrijk om antibiotica alleen dan voor te schrijven wanneer dit nodig is, en het liefst zo smal mogelijk. Jeugdartsen krijgen kennis en inzicht in werkingsmechanismen en resistentie en de gevolgen van overmatig antibioticagebruik.

3. Titel workshop: De benadering van hematurie & proteinurie

Presentatoren/werkgroep:
Esther Harnisch, kinderarts, Danny Kanhai, kinderarts en Linda van Kleef, huisarts

Beschrijving van de inhoud:
In de huisartsenpraktijk wordt urineonderzoek bij kinderen vooral ingezet voor het aantonen/uitsluiten van een urineweginfectie of diabetes mellitus type 1. Soms wordt als nevenbevinding microscopische hematurie of proteinurie gezien op de dipstick. Wat is er dan precies gemeten, en wat betekent dit? Is dit een reden tot vervolgonderzoek, of niet? Aan de hand van vragen en stellingen behorende bij een casus (en de antwoorden hierop) zal op een interactieve manier dieper op het onderwerp worden ingegaan. Daarnaast zal worden ingegaan op de benadering van kinderen met macroscopische hematurie en op de op de kinderleeftijd meest voorkomende ziektebeelden die met (ernstige) proteinurie gepaard gaan.

Leerdoelen:

  • kennis van de betekenis van sedimentsafwijkingen van de urine en de noodzaak voor vervolgonderzoek
  • kennis van de indicaties voor verwijzing naar de tweede lijn
  • kennis van ziektebeelden gepaard gaande met macroscopische hematurie
  • herkenning van tekenen van ernstige proteinurie

Het kunnen duiden van uitkomsten en kennis van de indicaties voor verwijzing draagt bij aan goede (gezamenlijke) zorg voor de patiënt. Jeugdartsen kunnen een signalerende rol vervullen en adviseren om naar een huisarts te gaan. Daarnaast is het voor jeugdartsen goed om kennis te hebben van het vervolgtraject na verwijzing om ouders hierover te kunnen informeren.

Tijd17:00 - 21:30
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

Ziekenhuis

Vlietlandplein 2
3118 JH
Schiedam
Postbus 215
3100 AE
Schiedam
010-8934730