Opleidingen details Mura Zorgadvies
Opfristraining ’Positieve gezondheidszorg: oplossingsgericht werken in de eerstelijn’ (ID nummer: 375477)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Diabetes Zorg65-11-2019 t/m 4-5-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Mura Zorgadvies organiseert al jaren trainingen 'Positieve Gezondheidszorg: oplossingsgericht werken in de eerstelijn'. Het betreffen 3-daagse trainingen en opfristrainingen. 

De trainingen wordt gegeven door Fredrike Bannink en Pieter Jansen. Fredrike is klinisch psycholoog en Master of Dispute Resolution. Zij is een autoriteit op het gebied van oplossingsgericht werken en positieve psychologie. Ze is internationaal auteur en geeft internationaal lezingen en trainingen en werkt ook als mediator en coach (www. fredrikebannink.com). Pieter is huisarts en initiatiefnemer van het project Gezondhuizen in Ede. Hij heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het positief en oplossingsgericht werken. Fredrike Bannink en hij schreven samen het boek ‘Positieve Gezondheidszorg: oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk’.

Oplossingsgericht werken heeft zijn oorsprong in de psychotherapie, maar kent inmiddels een brede toepassing. 

Oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medische model, maar heeft een ander vertrekpunt: de patiënt bepaalt wat zijn/haar vraag is. De hulpverlener sluit aan bij de vraag van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De focus ligt op de gewenste toekomst. De professional geeft geen adviezen, maar helpt patiënten de gewenste toekomst te bereiken door het stellen van oplossingsgerichte vragen (bijvoorbeeld: waar hoop je op? welk verschil zal dat maken?), het vinden van uitzonderingen (bijvoorbeeld: wanneer is het probleem/de klacht er niet of minder?) en het geven van positieve bekrachtiging van wat werkt. Vanuit dit model werkt een professional dus samen met de patiënt/cliënt om zo tot een goed werkende oplossing te komen die pragmatisch en realistisch is en aansluit bij de behoefte van de patiënt/cliënt. De patiënt/cliënt behoudt daarbij zelf verantwoordelijkheid en eigenaarschap bij het realiseren van de benodigde veranderingen.

Er is wetenschappelijk bewijs dat een oplossingsgerichte aanpak minstens even effectief is als andere behandelvormen en dat de autonomie van de patiënt goed is gewaarborgd. Bovendien doet de oplossingsgerichte aanpak het beter bij patiënten uit lagere sociaaleconomische milieus dan traditionele vormen van behandeling. Oplossingsgericht werken is betrekkelijk snel te leren en zorgt volgens onderzoek voor verbetering van de moraal en minder burn-out bij professionals. De ervaringen met oplossingsgericht werken zijn veelbelovend en het is een praktische, laagdrempelige methodiek.

De opfristraining is een training van een dag en is bedoeld voor zorgaanbieders die eerder deelnamen aan de 3-daagse training 'Positieve gezondheidszorg: oplossingsgericht werken in de eerstelijn'. De opfristraining bestaat uit het opfrissen van wat men geleerd heeft tijdens de 3-daagse training. Daarnaast is de opfristraining vraaggestuurd. Dit betekent dat de invulling afhankelijk is van de geformuleerde doelen van de deelnemers. Te denken valt aan het voeren van vervolggesprekken, rollenspellen, improvisaties met eigen casuïstiek, oefenen met 'lastige' uitspraken van patiënten, motiveren tot gedragsverandering, samenwerking zien in plaats van weerstand, vragen van feedback aan patiënten, supervisie en intervisie. Er wordt dus aangesloten bij de behoeften van de deelnemers. 

Leerdoel opfristraining: na afloop van de training hebben de deelnemers hun kennis opgefrist over de theoretische achtergronden en praktische vaardigheden van oplossingsgerichte gespreksvoering en zijn zij actief aan de slag gegaan met dingen waar zij in de dagelijkse consultvoering tegenaan lopen, zoals 'lastige' uitspraken van patiënten/cliënten. Deelnemers hebben 'tools' aangereikt gekregen voor het optimaliseren van de samenwerking met hun patiënten/cliënten en zijn in staat om de geleerde vaardigheden toe te passen in hun reguliere werkzaamheden.

Tijd9:30 - 16:30
LocatieHengelo (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieWageningen (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieWageningen (NL) (Toon kaart)

Mura Zorgadvies is de organisatie voor ondersteuning van de eerstelijnszorg in Gelders Rivierenland, Gelderse Vallei en de gemeente Zaltbommel.






























 

Edisonring 15
6669 NA
Dodewaard
0488-417400