Opleidingen details Sirius Training & Advies BV
Training LVB-VR - Licht Verstandelijk beperkt met inzet van Virtual Reality (ID nummer: 375414)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing SPV415-10-2019 t/m 14-4-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Beschrijving Training LVB-VR

De training LVB heeft een aantal specifieke kenmerken:  

De training richt zich op het vergroten van kennis op gebied van omgaan met mensen met een LVB. Daar waar de professional theoretische kennis bezit is het met behulp van VR technologie mogelijk om daadwerkelijk te ervaren wat leven met een LVB inhoud. De theorie in combinatie met de praktijk geeft kennis en kunde om de doelgroep beter te begrijpen en meer resultaat te behalen in de begeleiding. Ook wordt behandeld op welke wijze de communicatie verbeterd kan worden.

Voor de professionals is het van belang om op adequate wijze te handelen en communiceren in contact met LVB-ers. Vanuit verschillende initiatieven wordt er gewerkt aan het vergroten van de competenties die daarvoor nodig zijn. Tot op heden wordt hierbij veelal aandacht besteed aan kennisoverdracht. Een andere insteek is het zelf laten beleven van de professionals uit het veld. De professional stapt gedurende de simulatie in de schoenen van de LVB-er. Hoe ervaart een LVB-er het contact met de professionals, waar loopt hij of zij tegenaan en wat zijn de behoeften? Vanuit die eigen beleving kunnen de professionals hun werkwijze, zoals de wijze van communicatie of het geven van een opdracht, aanpassen op de behoeften en het begripsniveau van de LVB-er.

We doorlopen 4 stappen tijdens de training:

* Met elkaar kennis en ervaringen uitwisselen hoe de beleving nu is. Hierbij wordt duidelijk waar de deelnemers nu tegen aan lopen.

* Het beleven van de VR simulatie. Hierbij is professionele ondersteuning van essentieel belang gezien de impact.

* Met elkaar kennis en beleving uitwisselen wat de bevindingen zijn. 

* Met de voorgaande stappen verkregen informatie de individuele en/of groepsdoelstellingen formuleren wat men de volgende dag anders gaat doen.

Opties; uitbreiding van de training middels 

* inzet acteurs

De inzet van acteurs is een belangrijk aspect voor wat betreft het oefenen in toepassingen. Acteurs zijn specifiek opgeleid zowel wat betreft de materie als ook in een specifieke methodiek van werken.

Uitgangspunt van het leren in de training met inzet van acteurs is dat er geen goed of fout bestaat maar sprake is van verkenningen van de concrete toepassingen van interventies en de daaraan verbonden effecten. Door middel van time-outs organiseren deelnemers hun eigen oefenveld en houden ze zelf de regie over het leerproces. Werkafspraken zijn daarbij: ‘open naar binnen, gesloten naar buiten’ en ‘respect voor persoonlijke grenzen’.

* Inzet van ervaringsdeskundigen

De inzet van ervaringsdeskundigen is een belangrijk aspect voor wat betreft het reflecteren in toepassingen. Ervaringsdeskundigen hebben ervaring met de materie en kunnen reflecteren wat het effect is van manieren van communicatie, inzet, enz. Uitgangspunt van het leren in de training met inzet van ervaringsdeskundigen is dat er een goed beeld ontstaat van de praktijk.

Doelgroep;

De training is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die in hun werk in aanraking komen met mensen met een LVB. Werkvelden waaraan gedacht kan worden zijn de gemeente, het ziekenhuis, justitie, de politie, het onderwijs en sociaal werk.

Samenvattend: een training die zich enerzijds richt op reflectie op eigen handelen en anderzijds het beleven van het hebben van een LVB. Inzicht in de effecten van de eigen communicatie in de interactie met clienten met een Licht verstandelijke Beperking. 

Training LVB inclusief VR simulatie.  

De training van in totaal 1 dagdeel geeft een fundament op basis waarvan deelnemers meer inzicht krijgen in de denkwijze van een persoon met een LVB. In deze training ligt het accent op de belevingswereld van iemand met een LVB. Het is een interactief programma waarbij tijdens de simulatie de deelnemers om beurten de simulatie ondergaan.   Verplaats je in een persoon met een LVB, hoor, zie en merk hoe het verloopt als je naar een afspraak moet bij een instantie.

Het doel van de simulatie middels Virtual Reality (VR) is om de bewustwording en kennis van de professionals met betrekking tot deze beperking te vergroten.

Vooraf en achteraf wordt er onder begeleiding van de trainer gesproken over deze unieke beleving en bewustwording vanuit het hebben van een LVB. Tevens wordt er een vertaalslag gemaakt vanuit de beleving naar de professionele attitude en praktijkervaring van de beroepskracht.  

Wat is Virtual Reality (VR) techniek?

VR techniek is iets anders dan 360 graden video! Middels interactieve VR wordt de gebruiker middenin een situatie geplaatst, door rond te lopen, vrij rond te kijken en interactie te hebben binnen de virtuele wereld. 

Volledig afgezonderd van de realiteit en kan dmv beleving impact worden gerealiseerd. ? Vooral wanneer gedragsverandering het doel is, is deze interactieve, meeslepende vorm van VR beduidend effectiever. 

Resultaat 

 Een ongekend impactvolle manier om bewustzijn te creëren rondom het thema LVB.

Kijken vanuit de persoon met LVB; bewustwording creëren wat de beperking inhoud. Wat het effect is van de juiste communicatie en welke mogelijk gevolgen het kan hebben. 

Unieke beleving als LVB-er vertalen naar jouw professioneel handelen bij de communicatie naar mensen met LVB. 

 

 

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
CliƫntondersteunersRegisterplein
GGZVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GGZ-agogenRegisterplein
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
Tijd09:00 - 12:30
Locatie

Sirius Training & Advies is een CEDEO erkend bureau dat  in 1992 is opgericht en uitgegroeid tot een bureau dat in heel Nederland én er buiten trainingen, coaching en advies op maat levert voor organisaties en werknemers in uiteenlopende bedrijfssectoren en beroepsgroepen.

Veiligheid als expertise
De expertise van Sirius ligt op het terrein van veiligheid. Crisismanagement, gijzelingsonderhandelingen, agressie en huiselijk geweld zijn voorbeelden van trainingen rondom veiligheid, waarin kennis van goed onderbouwde theorieën samengaan met een gedegen kennis van de praktijk. Specifieke verwijzing naar (o.a) onze agressietrainingen en trainingen Risicomanagement voor bureaus Jeugdzorg. Verrassend binnen Sirius is de combinatie met trainingen die ‘lichtere’ thema’s hebben, zoals inspiratie, plezier in het werk, persoonlijk leiderschap en creatief denken. Veiligheid als centraal thema reikt ver; van risicomanagent trainingen voor Bureaus jeugdzorg tot herkenbaar onderdeel van onze leerlijnen leidinggeven en managent. Veiligheid in relatie tot de digitale wereld terug te vinden in ons aanbod cyberpesten en digitale awareness. Veiligheid te vinden in onze coaching en advieswerk betekent vertrouwen en vertrouwelijkheid. Integriteit is niet alleen een thema in ons trainingsaanbod maar tevens een centrale waarde van het bureau.  



Maatwerk
Sirius is specialist in het ontwikkelen en verzorgen van complete trajecten, uiteraard op maat gemaakt in samenspraak met de opdrachtgever. Dat kan variëren van een enkele training in een groep of een individueel coachingstraject, tot meerdere trainingen met nazorg in de vorm van coaching of ondersteuning in strategische beleidsvoering door middel van advies.

Ontwikkeling opleidingstaject
Sirius kan tevens helpen met de ontwikkeling van specifieke opleidingstrajecten. We ontwikkelen voor opdrachtgevers Startegische Opleidingsplannen. Naast in-company trajecten, zijn er outdoor trainingen en trainingen op locatie. Juist die combinatie van mogelijkheden geeft meerwaarde: concrete doelstellingen worden haalbaar en de kans op blijvende veranderingen wordt sterk vergroot.

www.siriustraining.nl

 

  

Hooglandse Kerkgracht 14
2312 HT
Leiden
0031 71 341 19 51