Opleidingen details DementieNet, afdeling Geriatrie
Masterclass paramedische interventies bij dementie (ID nummer: 375354)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Geriatrie-Gerontologie35-11-2019 t/m 4-5-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Bij mensen met dementie zie je vaak problemen bij dagelijks handelen, bewegen en communicatie. Het is belangrijk dat de mogelijkheden die paramedici daarbij kunnen bieden, zo goed mogelijk worden benut. In de praktijk blijkt dat er nog onvoldoende gebruik gemaakt wordt van paramedische interventies. Dit heeft deels te maken met onbekendheid met het aanbod. Terwijl paramedici juist regelmatig nieuwe interventies ontwikkelen die mogelijk kunnen helpen bij de zorg aan mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Workshop 1 Ergotherapie bij dementie
Wanneer er sprake is van dementie, wordt dat zichtbaar in het dagelijks handelen. Voorwerpen worden bijvoorbeeld niet goed meer herkend en/of gebruikt, het uitvoeren van activiteiten levert problemen op door initiatiefverlies en vergeetachtigheid en het wordt moeilijk om oplossingen te bedenken voor ervaren problemen. Een ergotherapeut gaat na op welke manieren dagelijks handelen mogelijk blijft en hoe men actief blijft. Een belangrijk onderdeel daarbij is het anticiperen op de aanwezige strategieën van de persoon met dementie. Tijdens deze workshop maak je kennis met de aanpak van de ergotherapeut, waaronder het gebruik van deze strategieën en bespreken we hoe we optimaal kunnen samenwerken in de wijk.

Workshop 2 Logopedie bij communicatieproblemen door dementie
Vaak voordat de diagnose wordt gesteld, ervaren mensen met dementie problemen met communiceren. Ze kunnen bijvoorbeeld niet meer op bepaalde woorden komen of gesprekken niet meer goed volgen. Logopedisten kunnen deze problemen niet wegnemen, maar wel begeleiding en ondersteuning bieden. Tijdens deze workshop leer je meer over communicatieproblemen bij dementie, hoor je wat de logopedist kan doen en laten we zien wat de meerwaarde van logopedie is voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Workshop 3 Samenwerken met de geriatriefysiotherapeut
Steeds meer ouderen met dementie blijven langer thuis wonen, waardoor er meer hulpverleners betrokken zijn in de thuissituatie. Samenwerking in de wijk wordt dus steeds belangrijker. Tijdens deze workshop leggen we uit wat de geriatriefysiotherapeut doet bij een cliënt met dementie. Denk hierbij aan problemen zoals apraxie, initiatiefloosheid of pijn. De geriatriefysiotherapeut kan interventies opzetten om deze problemen te verminderen. Bijvoorbeeld het optimaliseren van de mobiliteit, perifere spierkracht, conditie en balans. Daarnaast bespreken we hoe we de samenwerking in de wijk kunnen versterken.

Leerdoelen:

  • De deelnemer heeft kennis over en inzicht in de problemen die zich kunnen voordoen bij mensen met dementie, op het gebied van communicatie, dagelijks handelen, pijn en bewegen.
  •  De deelnemer heeft kennis over en inzicht in de interventies van de ergotherapeut, logopedist en fysiotherapeut voor mensen met dementie.
  • De deelnemer weet wanneer de ergotherapeut, logopedist en fysiotherapeut ingeschakeld kunnen worden voor mensen met dementie.
  • De deelnemer kan aan een cliënt uitleggen wat de meerwaarde is van de discipline ergotherapie, logopedie en fysiotherapie, zodanig dat de cliënt gemotiveerd raakt om deze discipline daadwerkelijk in te schakelen.
  • De deelnemer is in staat om een gezamenlijk zorgplan te formuleren waarbij de professie specifieke doelen ondergeschikt zijn aan het gezamenlijke doel.
 
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
AccreditatieBureau Cluster 1 (Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) (ABC1)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
College voor Accreditatie Huisartsen (CvAH)KNMG-GAIA
DementieverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
Tijd13:00 - 16:30
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

DementieNet heeft als doel zorgprofessionals te verbinden en zo de dementielast voor alle betrokkenen te verlichten. Dat doen we door zorg te organiseren in een lokaal netwerk rond patiënten. Zij overleggen samen met de zorgverleners binnen het bredere netwerk en stemmen de zorg perfect af op de behoeften van de patiënt. Dankzij deze persoonlijke aanpak kunnen patiënten langer thuis wonen en krijgen we allemaal meer grip op dementie.

DementieNet is een verzameling van lokale netwerken van eerstelijns professionals. Ieder netwerk wil als team de kwaliteit van de dementiezorg verbeteren.

DementieNet biedt zorgprofessionals ondersteuning:

bij samenwerking met toegewijde collega’s,
door gecertificeerde scholingsmodules,
door periodieke vaardigheidstraining,
bij leiderschap van netwerkverbinders,
bij het verzamelen van kwaliteitsgegevens over de eigen patiëntenzorg.
Reinier Postlaan 4, route/huispost 925
6525 GC
Nijmegen
Postbus 9101
6500 HB
Nijmegen
024-3665017