Opleidingen details Erasmus MC, Subafdeling Verloskunde en Prenatale Geneeskunde
Werkconferentie Preconceptiezorg - Woke Women (ID nummer: 374795)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing algemeen obstetrie & gynaecologie310-10-2019 t/m 9-10-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Preconceptiezorg (PCZ) heeft een bewezen positief effect op de maternale en neonatale uitkomsten bij hoog-risico groepen. Daarnaast draagt PCZ niet alleen bij aan een goede en gezonde zwangerschap, maar bevordert het ook een gezonde leefstijl en de gezondheid van moeder en kind op de langere termijn. Ondanks het belang van PCZ is het bestaan ervan nog niet goed bekend onder (aanstaande) ouderparen en wordt het nog weinig gebruikt.

Van 2013-2016 heeft het APROPOS-project, een lokaal afgestemde aanpak voor preconceptiezorg, plaatsgevonden in de gemeente Zeist. Dit project is een samenwerkingsverband tussen het UMC Utrecht en de Verloskundige Praktijk Zeist en heeft zich gericht op het verbeteren van het bereik en resultaat van preconceptiezorg. Centraal in dit project stond de lokale afstemming waarbij zowel (aanstaande) ouderparen als zorgverleners betrokken waren. Van ZonMw hebben we de mogelijkheid gekregen om de studie uit te breiden naar zes regio's en onderzoek te doen naar hardere klinische uitkomsten aan de hand van de APROPOS-II studie. 

De APROPOS-II studie is een interventiestudie waarbij we een op maat gemaakte preconceptiezorg strategie uitrollen in zes gemeentes in Nederland. De interventie heeft een duaal karakter en en focust zich zowel op een verbeterde samenwerking tussen lokale zorgverleners als het bereik van de doelgroep vergroten door middel van een regionale reclame campagne (Woke Women). Aan het begin van de interventie organiseren we in elke regio een werkconferentie wat tegelijkertijd het startsein is van de campagne. De werkconferentie bestaat uit twee delen. In het eerste deel zullen een aantal lezingen worden gegeven door experts op het gebied van PCZ, bedoeld als nascholing. In het tweede deel zal samenwerking tussen zorgverleners uit diverse disciplines centraal staan. Door middel van een interactief programma zal er in verschillende rondes gezocht worden naar consensus over de bestaande knelpunten en mogelijke oplossingsrichtingen worden gezocht om PCZ in de regio zo goed mogelijk vorm te geven.

Het doel van de avond is het vergroten van het besef bij zorgverleners dat PCZ verbeterd moet worden, door het per regio in kaart brengen van ervaren knelpunten in het uitvoeren van PCZ, en het bespreken van mogelijke oplossingen binnen iedere regio. Het creëren van een 'sense of urgency' is een noodzakelijke eerste stap in om veranderingen te realiseren. Daarnaast zullen we de interventie presenteren en vragen we input aan de zorgverleners voor lokale initiatieven waarmee we kunnen samenwerken om Woke Women breder aan te man te brengen. 

De vraagstellingen van deze werkconferentie luiden:

1) Welke knelpunten ervaren zorgverleners in de regio in het uitvoeren van PCZ?

2) Welke mogelijke oplossingen voor het verbeteren dragen de zorgverleners in de regio?

3) Wat zijn de verwachtingen van zorgverleners in de regio ten aanzien van het lokaal verbeteren van PCZ, en welke belemmeringen en kansen zien zij?

4) Welke initiatieven en vervolgstappen worden in de regio genomen naar aanleiding van de analyse van knelpunten en oplossingen?

(Mini)symposium
 
0
Hoofdniveau
voortplantings- geneeskunde
23-9-2020
Tijd16:30 - 21:00
LocatieZoetermeer (NL) (Toon kaart)

7-4-2020
Tijd16:30 - 21:00
LocatieZoetermeer (NL) (Toon kaart)

4-2-2020
Tijd17:00 - 21:00
LocatieDeventer (NL) (Toon kaart)

21-1-2020
Tijd16:30 - 21:00
LocatieBarneveld (NL) (Toon kaart)

10-10-2019
Tijd16:30 - 21:00
LocatieTilburg (NL) (Toon kaart)

Academisch Ziekenhuis
Dr. Molewaterplein 60
3015 GJ
Rotterdam
Postbus 2060
3000 CB
Rotterdam
010-7036886