Opleidingen details FORTIOR

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Seksuele en emotionele ontwikkeling; Bejegening en gespreksvaardigheden (ID nummer: 374737)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie610-12-2019 t/m 9-6-2021
K&J/OG opleiding - behandeling 1,510-12-2019 t/m 9-6-2021
K&J/OG opleiding - diagnostiek110-12-2019 t/m 9-6-2021
K&J/OG opleiding - overige taken0,510-12-2019 t/m 9-6-2021

De studiedag Seksuele en emotionele ontwikkeling; Bejegening en gespreksvaardigheden bestaat uit twee gedeelten. De ochtend wordt besteed aan verdieping en verbreding van de stof die op studiedag over Seksuele en emotionele ontwikkeling: bevorderen van de seksuele gezondheid is behandeld. De deelnemers nemen hun eigen casus en praktijkvragen mee.

De middag komt praten over seksualiteit aan de orde, want praten over seksualiteit is binnen zorgrelaties nog steeds niet vanzelfsprekend. Veel professionals weten zich geen raad met het onderwerp, ook niet als de cliënt er zelf over begint. Vaak is er sprake van angst voor de emoties die het praten over seks kunnen oproepen. Of men ervaart het praten over dit thema als een ongepaste nieuwsgierigheid. Soms leeft er nog de gedachte dat het beter is geen slapende honden wakker te maken. Dit zorgt ervoor dat thema’s op het gebied van seksualiteit niet concreet worden benoemd en dat er niet wordt doorgevraagd. Regelmatig wordt seksualiteit pas besproken als er sprake is van een seksueel probleem. Het is dus heel belangrijk om seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking bespreekbaar te maken. Het niet bespreekbaar maken van seksualiteit kan namelijk schadelijke gevolgen hebben, zowel voor de persoon zelf als voor zijn omgeving. Als er wel gesproken wordt over gevoelens op het gebied van seksualiteit, dan worden cliënten geholpen deze gevoelens beter te begrijpen en een plek te geven.

Voor het praten over seksuele onderwerpen zijn het pedagogisch begeleidingsgesprek seksualiteit en het drie Dimensie Model nuttige hulpmiddelen. Een ander nuttig hulpmiddel is het PLISSIT-model (Permission, Limited Information, Specific Suggestions, Intensive Therapy). Dit model helpt je bij het bepalen van de stappen in je begeleiding of behandeling. Welmoed zal deze methoden op de studiedag bespreken.

academici en HBO-ers
Studiedag
 Verdiepend
10
25
ja
285, inclusief koffie, thee en lunch
6
Geen toetsing
Om deze studiedag te kunnen volgen is voorkennis over de seksuele en emotionele ontwikkeling noodzakelijk.
Bestand 
Beschrijving_SKES2.pdf362 KB
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
Tijd09:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieRosmalen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDit is een in company training

FORTIOR biedt scholing aan op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling en communicatie bij kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsbeperking. Het bureau doet dat door het aanbieden van studiedagen die verzorgd worden door specialisten op het terrein van een bepaalde onderzoeks- of behandelmethode.

Buurkerkhof 9
3511 KC
Utrecht
06 40172907
Selecteer een bestand aub.