Opleidingen details Hecht / GGD Hollands Midden, t.a.v. S. van Loon
Goed gebruik van antibiotica in verpleeghuizen (ID nummer: 374567)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten24-11-2019 t/m 3-5-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Antibiotic Stewardship (ABS)

De deelnemer kan benoemen wat een ABS programma is en welke tools beschikbaar zijn om een ABS programma te     implementeren.

De deelnemer kan demonstreren welke gegevens verzameld, geanalyseerd en gespiegeld moeten worden om een waardevolle input te leveren voor een farmacotherapeutisch overleg (FTO). 

De deelnemer kan omschrijven hoe een FTO verloopt en heeft motie genomen van het format voor "registratie van voorschriften" en het format "farmacotherapeutisch overleg".

De deelnemer kan de handleiding "antibiotic stewardship binnen de muren van het verpleeghuis" toepassen in zijn/haar instelling.

Transmurale communicatie

De deelnemer kan het belang van transmurale werkafspraken met betrekking tot BRMO benoemen.

De deelnemer kan de factsheet "transmurale communicatie met betrekking tot BRMO in de zorgketen" in zijn/haar instelling toepassen.

Puntprevalentie onderzoek en SO/ZI-AMR

De deelnemer kan de regionale uitslagen van het puntprevalentie onderzoek benoemen en daarbij benoemen hoe deze van invloed zijn op de dagelijkse praktijk in zijn/haar instelling.

De deelnemer kan omschrijven wat SO/ZI-AMR is en hoe dit surveillance systeem ingezet kan worden in verpleeghuizen

De deelnemer kan SO/ZI-AMR als surveillance systeem gebruiken en benoemen hoe en wanneer er gemeld dient te worden.

 

 

Tijd16:00 - 18:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Tijd16:00 - 18:00
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

In Nederland zijn er 10 regionale ABR Zorgnetwerken ingericht die zich specifiek richten op het humane domein. Zij hebben van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de opdracht gekregen om het ontstaan en de verspreiding van resistente bacteriën tegen te gaan. Hiermee dragen ze bij aan de landelijke doelstelling van het terugdringen van ABR. Samenwerkende partijen zijn onder andere (medewerkers van) publieke gezondheid, huisartsenzorg, ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg en apothekers.

Het doel van de ABR zorgnetwerken is om de samenwerking tussen deze zorgpartijen in de regio te stimuleren, transparantie en communicatie tussen instellingen te bevorderen, regionale risico’s op het gebied van ABR in beeld te brengen, deskundigheidsbevordering op het gebied van infectiepreventie en bij en nascholing om gepast voorschrijven van antibiotica te stimuleren.

postbus 121
2300 AC
Leiden
0883083871